Bejegyzések

Vendégvárás, vendéglátás

Mindenkinél előfordulhat, hogy  váratlan vendégek érkeznek, gyorsan kellene összeütni valami finomságot. Bizony, ha akkor kell még nézelődni az oldalak között, hát nem biztos, hogy találunk megfelelőt. Receptjeim között szerepel néhány gyorsan összeüthető finomság , vagy egy kicsit nagyobb gonddal, de annál lelkesebben elkészíthető vendégváró ételek, sütemények.   Nem kell azonban mindig nagy ügyet csinálni a vendéglátásból! Ugyanúgy örömet okozhat néhány barát hétvégi, kötetlen megvendégelése vagy egy családi összejövetelre tervezett ebéd elkészítése. Minél kötetlenebb az alkalom, annál valószínűbb, hogy vendégeid szívesebben vesznek körbe főzés közben, esetleg el-elcsennek egy falatot még tálalás előtt. Célszerű kialakítani a sütés-főzés közelébe egy helyett, ahol leülhetnek és beszélgethetnek Veled is, közben ihatnak egy pohár italt, bekaphatnak néhány falatot, így Te is jobban odafigyelhetsz az étel készítésére.

Gyümölcssaláta

Kép
Hozzávalók: ( ha nincs idény jellegű gyümölcs befőtt is jó) meggy vagy cseresznye eper nagy szemű szőlő kivi narancs negyed ananász 1 banán 1 citrom leve 2 kanál cukor vagy édesítő fél liter 100%-os narancslé fél liter 100%-os baracklé 1 pici rum vagy vanília aroma Elkészítése : A 2 evőkanál cukrot karamellizálom, felöntöm kb. 4 dl gyümölcslével (mindegy melyikkel). Belekeverem a többi gyümölcslevet és az aromát és hűtőben alaposan lehűtöm. Összedarabolom a gyümölcsöket és beleteszem a hideg lébe. A képen egy kivájt görögdinnyében lett tálalva!

Pizzatészta alapreceptje

Kép
Hozzávalók: (2 nagy, vagy 4 kis pizzához) 3,5 dl víz 2,5 dkg élesztő 1 evőkanál só 0,5 evőkanál cukor 6 ek. olívaolaj (vagy étolaj) 30 dkg finomliszt 25 dkg fogós liszt     Hozzávalók a pizzakrémhez:  1 doboz aprított paradicsom(40dkg) vagy fél kg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, pici cukor, oregáno Elkészítése: A meglangyosított vízben cukorral felfuttatom az  élesztőt. A liszthez hozzáadom a sót, az olajat, és a felfuttatott élesztőt, majd fényes sima tésztává dagasztom. Négy cipóra osztom. A cipókat egyenként kinyújtom, pizzaformába vagy tepsibe rakom. Addig pihentetem,amíg paradicsom krémmel vagy tejföllel megkenem, és különböző feltéteket elkészítem és rárakom. Rakhatunk rá sonkát, kolbászt, gombát, olajbogyót, csemegekukoricát, tojást vagy ízlés szerint bármit és végül reszelt sajttal meghintjük. Végül előmelegített 220 fokos sütőben megsütöm. Paradicsom krém alapreceptje : a hagymákat olajon megfonnyasztom.

Avokádós pirítós

Kép
Hozzávalók: 1 db érett avokádó francia kenyér só bors   Elkészítése: A pirított francia kenyér szeletkéket az érett, puha avokádóval megkenjük, sózzuk, borsozzuk. Olyan az íze mint a velőnek, csak sokkal egészségesebb! AVOKÁDÓKRÉM MÁSKÉPPEN Hozzávalók: 1 db érett avokádó, 1 gerezd fokhagyma, só, szerecsendió, citromlé, pici olaj Elkészítése: kikanalazzuk az avokádót a héjából, meglocsoljuk egy pici citromlével, fokhagymanyomón kinyomott fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, pici szerecsendiót szórunk rá, pici olajat és pirítósra kenjük.

Isteni tepsis husi

Hozzávalók : 8 szelet karaj 3 dl tejszín 20 dkg reszelt sajt só, pirospaprika kevés liszt, olaj Elkészítése : A húsokat kiklopfolom, sózom, paprikás lisztben megforgatom és kevés olajban hirtelen kisütöm. Egy tepsibe egymás mellé helyezem a kisült húsokat, meglocsolom tejszínnel, megszórom reszelt sajttal. Az olajat, amiben kisütöttem a húsokat rálocsolom a tetejére. Kb. fél óra alatt 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Amíg a hús sül elkészíthetünk egy petrezselymes krumplit, vagy egy nagy adag zöldségsalátát köretnek.