Bejegyzések

Madártej szelet

Kép
Nem nehéz elkészíteni, mégis nagyon finom, könnyű sütemény . Hozzávalók : a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 cs sütőpor a krémhez : 8 tojássárgája, 4 e.kanál cukor, 5 e.kanál liszt, 4 dl tej, 3 cs vaníliás cukor, 18 dkg ráma margarin, 8 dkg porcukor a tetejére : 3 dl hulala tejszín Elkészítése: A tésztához a 8 tojásfehérjét félig felverem, hozzáadom a cukrot és jó keményre felverem. A sütőporral elvegyített lisztet beleszitálom, óvatosan összekeverem.  Közép meleg sütőben (normál 23x38 cm-es tepsiben) Kb. 20-25 perc alatt megsül. Nem szabad túl sütni, mert akkor megkeményedik. A krémhez a tojássárgákat, 2 cs vaníliás cukrot,  4 ek. cukrot jól kikeverem, hozzáadom a lisztet és a tejet, összekeverem, majd összefőzöm.  A margarint is jól kikeverem a porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral. Mikor a krém kihűlt hozzákeverem a kikevert margarint (én turmixal kevertetem össze, hogy könnyű, krémes legyen).  A  hulalát felverés előtt jól leh

Csíkos sütemény

Kép
Hozzávalók: 3 db tojás, 15 evőkanál liszt, 15 evőkanál cukor, 3 doboz tejföl (175 gr-os), 3 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál darált dió, 5 evőkanál darált mák Krémhez valók : 2 cs vaníliás pudingpor, 0,5 l tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 citrom, csoki mázhoz valók vagy 10 dkg étcsokoládé Elkészítése: A tojást és a cukrot habosra keverem, utána hozzáadom a szódabikarbónás lisztet, a 3 tejfölt, jól eldolgozom. Három részre osztom: az első részbe a kakaót, a második részbe a diót, a harmadik részbe a mákot rakom. Külön külön kisütöm a 3 tésztát közepes méretű tepsiben. Krém készítése :   A pudingporokat a tejben megfőzöm. A vajat a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával ízesítve habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összevegyítem, jó krémesre kikeverem. Végül a lapokat megkenem a krémmel, tetejére csoki mázt készítek (vagy egyszerűen csokoládét reszelek rá, de ekkor a tetejét is vékonyan lekenem krémmel). Csoki

Vendégvárás, vendéglátás

Mindenkinél előfordulhat, hogy  váratlan vendégek érkeznek, gyorsan kellene összeütni valami finomságot. Bizony, ha akkor kell még nézelődni az oldalak között, hát nem biztos, hogy találunk megfelelőt. Receptjeim között szerepel néhány gyorsan összeüthető finomság , vagy egy kicsit nagyobb gonddal, de annál lelkesebben elkészíthető vendégváró ételek, sütemények.   Nem kell azonban mindig nagy ügyet csinálni a vendéglátásból! Ugyanúgy örömet okozhat néhány barát hétvégi, kötetlen megvendégelése vagy egy családi összejövetelre tervezett ebéd elkészítése. Minél kötetlenebb az alkalom, annál valószínűbb, hogy vendégeid szívesebben vesznek körbe főzés közben, esetleg el-elcsennek egy falatot még tálalás előtt. Célszerű kialakítani a sütés-főzés közelébe egy helyett, ahol leülhetnek és beszélgethetnek Veled is, közben ihatnak egy pohár italt, bekaphatnak néhány falatot, így Te is jobban odafigyelhetsz az étel készítésére.

Gyümölcssaláta

Kép
Hozzávalók: ( ha nincs idény jellegű gyümölcs befőtt is jó) meggy vagy cseresznye eper nagy szemű szőlő kivi narancs negyed ananász 1 banán 1 citrom leve 2 kanál cukor vagy édesítő fél liter 100%-os narancslé fél liter 100%-os baracklé 1 pici rum vagy vanília aroma Elkészítése : A 2 evőkanál cukrot karamellizálom, felöntöm kb. 4 dl gyümölcslével (mindegy melyikkel). Belekeverem a többi gyümölcslevet és az aromát és hűtőben alaposan lehűtöm. Összedarabolom a gyümölcsöket és beleteszem a hideg lébe. A képen egy kivájt görögdinnyében lett tálalva!

Pizzatészta alapreceptje

Kép
Hozzávalók: (2 nagy, vagy 4 kis pizzához) 3,5 dl víz 2,5 dkg élesztő 1 evőkanál só 0,5 evőkanál cukor 6 ek. olívaolaj (vagy étolaj) 30 dkg finomliszt 25 dkg fogós liszt     Hozzávalók a pizzakrémhez:  1 doboz aprított paradicsom(40dkg) vagy fél kg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, pici cukor, oregáno Elkészítése: A meglangyosított vízben cukorral felfuttatom az  élesztőt. A liszthez hozzáadom a sót, az olajat, és a felfuttatott élesztőt, majd fényes sima tésztává dagasztom. Négy cipóra osztom. A cipókat egyenként kinyújtom, pizzaformába vagy tepsibe rakom. Addig pihentetem,amíg paradicsom krémmel vagy tejföllel megkenem, és különböző feltéteket elkészítem és rárakom. Rakhatunk rá sonkát, kolbászt, gombát, olajbogyót, csemegekukoricát, tojást vagy ízlés szerint bármit és végül reszelt sajttal meghintjük. Végül előmelegített 220 fokos sütőben megsütöm. Paradicsom krém alapreceptje : a hagymákat olajon megfonnyasztom.