Bejegyzések

LECSÓ

Kép
Hozzávalók: (kb. 4 főre) 1 kg fehérpaprika 50 dkg paradicsom 10-15 dkg füstölt szalonna 1 nagy fej vöröshagyma 1 tk. pirospaprika 40 dkg lecsókolbász vagy virsli fél bögre rizs vagy 6 tojás só Elkészítése: Az alapanyagokat összedarabolom. A szalonnát zsírjára sütöm, a hagymát megdinsztelem. Utánna beleteszem a pirospaprikát, a feldarabolt fehér paprikát, paradicsomot, megsózom és félig megpárolom. A félig megpuhult lecsóba beleteszem a virslit vagy kolbászt, a rizst, vizet öntök rá és együtt párolom. Tálalásnál cukorral édesítem. Készíthetjük tojással is. Ekkor a kész lecsóba ( rizs nincs benne) a tojásokat belekeverem és rántottaszerűen megsütöm.

Gyors reggeli

Kép
Reggel rohanás közben nem sok időnk marad sütés-főzésre, de azért a megszokott szendvics helyett bizony néha megkívánunk valami újdonságot. Íme néhány gyorsan összeüthető finomság: TÜKÖRTOJÁS VIRSLIVEL Hozzávalók: Amennyi tojás annyi virsli, étolaj, só. Elkészítés: A virsliket hosszában félbevágom, de az utolsó egy centi egyben maradjon belőlük. Kifelé kihajlítom őket úgy, hogy szívformát kapjunk. A virslik csúcsát összetűzöm egy fogpiszkálóval. (Ha a virsli túl kemény, nem akar meghajolni, akkor tegyük 1-2 percre forró vízbe.) A szívformára hajlított virsliket (hosszú, vékony virsliket használjunk) kiolajozott serpenyőbe teszem. Kezdem melegíteni a serpenyőt. Mikor a virslik sülni kezdenek, mindegyiknek a közepébe ütök egy-egy tojást. Lassú tűzön sütöm őket addig, amíg a tojás megszilárdul. A tojásokat enyhén megsózom. PADLIZSÁN KRÉM PIRÍTÓSRA Hozzávalók: egy padlizsán, fél fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál mustár, két evőkaná

A magyar konyháról

A magyar konyha talán egyik leghíresebb fűszere a pirospaprika! A külföldiek számára el sem képzelhető magyar étel paprika nélkül, sokan úgy gondolják, hogy nálunk minden fogás piros lében úszik. Hát bizony majdnem kiszorította a régi, híres magyar fűszereket, amelyek pedig sok fajta zamatot, változatos ízt adtak az ételnek. Ilyenek például: majoranna, borsikafű, kömény, ánizs, bors, gyömbér, szerecsendió, sáfrány. Szerencsére ma már a háziasszonyok szeretnek változatosan főzni, régi és új fajta fűszereket felhasználni illetve kombinálni. Egy jó tanács: Ne használjunk egyszerre túl sokfajta fűszert, némelyek felerősítik egymást, mások nem illenek össze. Ne bánjunk túl bőkezűen a fűszerekkel, nehogy az étel saját ízét is elnyomjuk vele, inkább többször fűszerezzünk, ha szükséges. Ma már nagyon sok fajta ételt átvettünk más nemzetektől illetve saját ízvilágunkra alakítottuk: pl. Magyaros pizza, tortilla. Na de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nagyon finom magyar

Madártej szelet

Kép
Nem nehéz elkészíteni, mégis nagyon finom, könnyű sütemény . Hozzávalók : a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 cs sütőpor a krémhez : 8 tojássárgája, 4 e.kanál cukor, 5 e.kanál liszt, 4 dl tej, 3 cs vaníliás cukor, 18 dkg ráma margarin, 8 dkg porcukor a tetejére : 3 dl hulala tejszín Elkészítése: A tésztához a 8 tojásfehérjét félig felverem, hozzáadom a cukrot és jó keményre felverem. A sütőporral elvegyített lisztet beleszitálom, óvatosan összekeverem.  Közép meleg sütőben (normál 23x38 cm-es tepsiben) Kb. 20-25 perc alatt megsül. Nem szabad túl sütni, mert akkor megkeményedik. A krémhez a tojássárgákat, 2 cs vaníliás cukrot,  4 ek. cukrot jól kikeverem, hozzáadom a lisztet és a tejet, összekeverem, majd összefőzöm.  A margarint is jól kikeverem a porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral. Mikor a krém kihűlt hozzákeverem a kikevert margarint (én turmixal kevertetem össze, hogy könnyű, krémes legyen).  A  hulalát felverés előtt jól leh

Csíkos sütemény

Kép
Hozzávalók: 3 db tojás, 15 evőkanál liszt, 15 evőkanál cukor, 3 doboz tejföl (175 gr-os), 3 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál darált dió, 5 evőkanál darált mák Krémhez valók : 2 cs vaníliás pudingpor, 0,5 l tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 citrom, csoki mázhoz valók vagy 10 dkg étcsokoládé Elkészítése: A tojást és a cukrot habosra keverem, utána hozzáadom a szódabikarbónás lisztet, a 3 tejfölt, jól eldolgozom. Három részre osztom: az első részbe a kakaót, a második részbe a diót, a harmadik részbe a mákot rakom. Külön külön kisütöm a 3 tésztát közepes méretű tepsiben. Krém készítése :   A pudingporokat a tejben megfőzöm. A vajat a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával ízesítve habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összevegyítem, jó krémesre kikeverem. Végül a lapokat megkenem a krémmel, tetejére csoki mázt készítek (vagy egyszerűen csokoládét reszelek rá, de ekkor a tetejét is vékonyan lekenem krémmel). Csoki

Vendégvárás, vendéglátás

Mindenkinél előfordulhat, hogy  váratlan vendégek érkeznek, gyorsan kellene összeütni valami finomságot. Bizony, ha akkor kell még nézelődni az oldalak között, hát nem biztos, hogy találunk megfelelőt. Receptjeim között szerepel néhány gyorsan összeüthető finomság , vagy egy kicsit nagyobb gonddal, de annál lelkesebben elkészíthető vendégváró ételek, sütemények.   Nem kell azonban mindig nagy ügyet csinálni a vendéglátásból! Ugyanúgy örömet okozhat néhány barát hétvégi, kötetlen megvendégelése vagy egy családi összejövetelre tervezett ebéd elkészítése. Minél kötetlenebb az alkalom, annál valószínűbb, hogy vendégeid szívesebben vesznek körbe főzés közben, esetleg el-elcsennek egy falatot még tálalás előtt. Célszerű kialakítani a sütés-főzés közelébe egy helyett, ahol leülhetnek és beszélgethetnek Veled is, közben ihatnak egy pohár italt, bekaphatnak néhány falatot, így Te is jobban odafigyelhetsz az étel készítésére.

Gyümölcssaláta

Kép
Hozzávalók: ( ha nincs idény jellegű gyümölcs befőtt is jó) meggy vagy cseresznye eper nagy szemű szőlő kivi narancs negyed ananász 1 banán 1 citrom leve 2 kanál cukor vagy édesítő fél liter 100%-os narancslé fél liter 100%-os baracklé 1 pici rum vagy vanília aroma Elkészítése : A 2 evőkanál cukrot karamellizálom, felöntöm kb. 4 dl gyümölcslével (mindegy melyikkel). Belekeverem a többi gyümölcslevet és az aromát és hűtőben alaposan lehűtöm. Összedarabolom a gyümölcsöket és beleteszem a hideg lébe. A képen egy kivájt görögdinnyében lett tálalva!

Pizzatészta alapreceptje

Kép
Hozzávalók: (2 nagy, vagy 4 kis pizzához) 3,5 dl víz 2,5 dkg élesztő 1 evőkanál só 0,5 evőkanál cukor 6 ek. olívaolaj (vagy étolaj) 30 dkg finomliszt 25 dkg fogós liszt     Hozzávalók a pizzakrémhez:  1 doboz aprított paradicsom(40dkg) vagy fél kg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, pici cukor, oregáno Elkészítése: A meglangyosított vízben cukorral felfuttatom az  élesztőt. A liszthez hozzáadom a sót, az olajat, és a felfuttatott élesztőt, majd fényes sima tésztává dagasztom. Négy cipóra osztom. A cipókat egyenként kinyújtom, pizzaformába vagy tepsibe rakom. Addig pihentetem,amíg paradicsom krémmel vagy tejföllel megkenem, és különböző feltéteket elkészítem és rárakom. Rakhatunk rá sonkát, kolbászt, gombát, olajbogyót, csemegekukoricát, tojást vagy ízlés szerint bármit és végül reszelt sajttal meghintjük. Végül előmelegített 220 fokos sütőben megsütöm. Paradicsom krém alapreceptje : a hagymákat olajon megfonnyasztom.

Avokádós pirítós

Kép
Hozzávalók: 1 db érett avokádó francia kenyér só bors   Elkészítése: A pirított francia kenyér szeletkéket az érett, puha avokádóval megkenjük, sózzuk, borsozzuk. Olyan az íze mint a velőnek, csak sokkal egészségesebb! AVOKÁDÓKRÉM MÁSKÉPPEN Hozzávalók: 1 db érett avokádó, 1 gerezd fokhagyma, só, szerecsendió, citromlé, pici olaj Elkészítése: kikanalazzuk az avokádót a héjából, meglocsoljuk egy pici citromlével, fokhagymanyomón kinyomott fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, pici szerecsendiót szórunk rá, pici olajat és pirítósra kenjük.

Isteni tepsis husi

Hozzávalók : 8 szelet karaj 3 dl tejszín 20 dkg reszelt sajt só, pirospaprika kevés liszt, olaj Elkészítése : A húsokat kiklopfolom, sózom, paprikás lisztben megforgatom és kevés olajban hirtelen kisütöm. Egy tepsibe egymás mellé helyezem a kisült húsokat, meglocsolom tejszínnel, megszórom reszelt sajttal. Az olajat, amiben kisütöttem a húsokat rálocsolom a tetejére. Kb. fél óra alatt 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Amíg a hús sül elkészíthetünk egy petrezselymes krumplit, vagy egy nagy adag zöldségsalátát köretnek.

Tejfölös sajtos pogácsa

Kép
Barátnőm mindig ilyen pogácsát sütött, ha vendégségbe mentünk hozzájuk. Nagy sikert aratott vele, így én is megtanultam. Melegen isteni finom, de másnap is még versengünk érte, ha véletlen marad belőle. Hozzávalók: fél kg liszt 25 dkg margarin vagy vaj 1 pohár tejföl 2 tojássárgája 3 dkg élesztő só sajt pici ( kb. 1 dl) tej Elkészítése: Az élesztőt belekeverem a meglangyosított tejbe, amibe egy kiskanál cukrot teszek és felfuttatom. A lisztet összemorzsolom a margarinnal. Belekeverem a tojássárgákat, a tejfölt, a kb. 1 ek. sót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrom, kinyújtom és hajtogatom. Először 3 részre, majd a két szélét középre és egymásra. Ezt még kétszer megismétlem miközben kb. 20-20 percet kelesztem. Végül kinyújtom jó ujjnyi vastagságúra, a tetejét megkenem a tojásfehérjével, reszelt sajttal megszórom és kiszaggatom. Így is kelesztem, majd 180 fokos sütőben megsütöm.

Finom almás pite

Kép
Hozzávalók: 60 dkg liszt 1 sütőpor 1 pohár tejföl 25 dkg margarin 20 dkg porcukor 4 tojás töltelékhez: 60 dkg alma, 6 ek. cukor, 2 cs vaníliás pudingpor, ízesítéshez fahéj Elkészítése: A lisztet a sütőporral összekeverem, hozzáadom a tejfölt, a margarint, a porcukrot és a tojásokat. Jól összegyúrom és két részre osztom. Két lapot nyújtok, egyiket belerakjuk a tepsibe, rá a töltelék (amit előtte elkészítek), majd rárakom a másik lapot. Előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Töltelék: az almát lereszelem, fél liter vízben 6 evőkanál cukorral 10-15 percig főzöm, 2 dl vízbe 2 cs pudingport belekeverem és az almával összefőzöm. Csokimázat is készíthetünk a tetejére.

Első lépés: bevásárlás

Kép
A konyhaművészet első fő lépése mindig az alapanyagok beszerzése! Bevásárlás előtt érdemes mindig az otthoni készletet felmérni, illetve a konyhában tartott cédulára mindig feljegyezni, ha valami sütés-főzés közben elfogy.  R eceptjeim legelején mindig feltüntetem a hozzávalókat, ezért a készletünkkel összevetve írjuk össze mit kell vásárolnunk! Aki csak leemeli a polcról, ami épp az eszébe jut, annak főzés illetve sütés közben súlyos nehézségei támadnak, nem is beszélve a dolog anyagi hátteréről. Hasonlítsuk össze egyes üzletek árait, valamint használjuk ki az árleszállításokat, az olcsóbb árúból érdemes nagyobb mennyiséget venni - gondolva a mélyhűtésre is! Vásárlásnál azonban legyünk körültekintőek, gondoljunk saját magunk és családunk egészségére, részesítsük előnyben a zsírban szegény, vitamindús termékeket. Mielőtt neki fognánk az étel vagy a sütemény elkészítéséhez, még egyszer nézzük át, hogy minden hozzávalót beszereztünk-e. Ha megvan minde