Bejegyzések

LECSÓ

Kép
Hozzávalók: (kb. 4 főre) 1 kg fehérpaprika 50 dkg paradicsom 10-15 dkg füstölt szalonna 1 nagy fej vöröshagyma 1 tk. pirospaprika 40 dkg lecsókolbász vagy virsli fél bögre rizs vagy 6 tojás só Elkészítése: Az alapanyagokat összedarabolom. A szalonnát zsírjára sütöm, a hagymát megdinsztelem. Utánna beleteszem a pirospaprikát, a feldarabolt fehér paprikát, paradicsomot, megsózom és félig megpárolom. A félig megpuhult lecsóba beleteszem a virslit vagy kolbászt, a rizst, vizet öntök rá és együtt párolom. Tálalásnál cukorral édesítem. Készíthetjük tojással is. Ekkor a kész lecsóba ( rizs nincs benne) a tojásokat belekeverem és rántottaszerűen megsütöm.

Gyors reggeli

Kép
Reggel rohanás közben nem sok időnk marad sütés-főzésre, de azért a megszokott szendvics helyett bizony néha megkívánunk valami újdonságot. Íme néhány gyorsan összeüthető finomság: TÜKÖRTOJÁS VIRSLIVEL Hozzávalók: Amennyi tojás annyi virsli, étolaj, só. Elkészítés: A virsliket hosszában félbevágom, de az utolsó egy centi egyben maradjon belőlük. Kifelé kihajlítom őket úgy, hogy szívformát kapjunk. A virslik csúcsát összetűzöm egy fogpiszkálóval. (Ha a virsli túl kemény, nem akar meghajolni, akkor tegyük 1-2 percre forró vízbe.) A szívformára hajlított virsliket (hosszú, vékony virsliket használjunk) kiolajozott serpenyőbe teszem. Kezdem melegíteni a serpenyőt. Mikor a virslik sülni kezdenek, mindegyiknek a közepébe ütök egy-egy tojást. Lassú tűzön sütöm őket addig, amíg a tojás megszilárdul. A tojásokat enyhén megsózom. PADLIZSÁN KRÉM PIRÍTÓSRA Hozzávalók: egy padlizsán, fél fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál mustár, két evőkaná

A magyar konyháról

A magyar konyha talán egyik leghíresebb fűszere a pirospaprika! A külföldiek számára el sem képzelhető magyar étel paprika nélkül, sokan úgy gondolják, hogy nálunk minden fogás piros lében úszik. Hát bizony majdnem kiszorította a régi, híres magyar fűszereket, amelyek pedig sok fajta zamatot, változatos ízt adtak az ételnek. Ilyenek például: majoranna, borsikafű, kömény, ánizs, bors, gyömbér, szerecsendió, sáfrány. Szerencsére ma már a háziasszonyok szeretnek változatosan főzni, régi és új fajta fűszereket felhasználni illetve kombinálni. Egy jó tanács: Ne használjunk egyszerre túl sokfajta fűszert, némelyek felerősítik egymást, mások nem illenek össze. Ne bánjunk túl bőkezűen a fűszerekkel, nehogy az étel saját ízét is elnyomjuk vele, inkább többször fűszerezzünk, ha szükséges. Ma már nagyon sok fajta ételt átvettünk más nemzetektől illetve saját ízvilágunkra alakítottuk: pl. Magyaros pizza, tortilla. Na de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nagyon finom magyar

Madártej szelet

Kép
Nem nehéz elkészíteni, mégis nagyon finom, könnyű sütemény . Hozzávalók : a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 cs sütőpor a krémhez : 8 tojássárgája, 4 e.kanál cukor, 5 e.kanál liszt, 4 dl tej, 3 cs vaníliás cukor, 18 dkg ráma margarin, 8 dkg porcukor a tetejére : 3 dl hulala tejszín Elkészítése: A tésztához a 8 tojásfehérjét félig felverem, hozzáadom a cukrot és jó keményre felverem. A sütőporral elvegyített lisztet beleszitálom, óvatosan összekeverem.  Közép meleg sütőben (normál 23x38 cm-es tepsiben) Kb. 20-25 perc alatt megsül. Nem szabad túl sütni, mert akkor megkeményedik. A krémhez a tojássárgákat, 2 cs vaníliás cukrot,  4 ek. cukrot jól kikeverem, hozzáadom a lisztet és a tejet, összekeverem, majd összefőzöm.  A margarint is jól kikeverem a porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral. Mikor a krém kihűlt hozzákeverem a kikevert margarint (én turmixal kevertetem össze, hogy könnyű, krémes legyen).  A  hulalát felverés előtt jól leh

Csíkos sütemény

Kép
Hozzávalók: 3 db tojás, 15 evőkanál liszt, 15 evőkanál cukor, 3 doboz tejföl (175 gr-os), 3 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál darált dió, 5 evőkanál darált mák Krémhez valók : 2 cs vaníliás pudingpor, 0,5 l tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 citrom, csoki mázhoz valók vagy 10 dkg étcsokoládé Elkészítése: A tojást és a cukrot habosra keverem, utána hozzáadom a szódabikarbónás lisztet, a 3 tejfölt, jól eldolgozom. Három részre osztom: az első részbe a kakaót, a második részbe a diót, a harmadik részbe a mákot rakom. Külön külön kisütöm a 3 tésztát közepes méretű tepsiben. Krém készítése :   A pudingporokat a tejben megfőzöm. A vajat a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával ízesítve habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összevegyítem, jó krémesre kikeverem. Végül a lapokat megkenem a krémmel, tetejére csoki mázt készítek (vagy egyszerűen csokoládét reszelek rá, de ekkor a tetejét is vékonyan lekenem krémmel). Csoki