Bejegyzések

Tepsiben sült tejszínes pulykamell, fahéjas pulykamell aszalt gyümölccsel

Kép
Ez a recept is a gyors, nem túl időigényes de mégis nagyon finom ételek egyike.  Tepsiben sült tejszínes pulykamell Hozzávalók: 8-10 szelet pulykamell 0,5 l tejszín 2 dl tej 1 tojás 4 gerezd fokhagyma só, bors 15-20 dkg reszelt sajt E lkészítése: A pulykamelleket nem túl vékonyra kiklopfolom, sózom, borsozom. Kókuszzsírral kikent tepsibe rakom és az egész tojást szétverve a húsok tetejére kenem. Rászórom a feldarabolt fokhagymát és végül a tejszínt és a tejet is ráöntöm. Közép meleg sütőben megsütöm. Mikor majdnem kész már reszelt sajttal jól megszórom, visszatolom a sütőbe és ráolvasztom a hús szeletekre. Rizibizivel, krumpli salátával tálalom. Másik nagy kedvenc, amit általában karácsony szentestéjére készítek el: Fahéjas pulykamell aszalt gyümölccsel Hozzávalók: 4 szelet pulykamell 4 szelet  füstölt szalonna 4 szelet ( füstölt) sajt 1 kis pohár tejföl cukor olaj  fahéj aszalt gyümölcs (szilva, barack stb.) vagy bármilyen idén

Kakaós túrós sütemény (reszelt linzer)

Kép
A reszelt túrós receptje már nagyon régen benne van a süteményes füzetemben, de valahogy eddig nem sütöttem meg. Ami késik az nem múlik, most sorra került. Nem bántam meg, kiadós adag lett belőle, napokig fogyasztható, nagyon finom sütemény. Kirándulásra is ideális, jól csomagolható. Hozzávalók: a tésztához 60 dkg liszt 1 cs sütőpor 2 cs vaníliás cukor 1,5 cs margarin (37,5 dkg) 4 evőkanál kakaó 25 dkg cukor 2 tojássárgája (fehérje a túrókrémhez) töltelékhez 1 kg túró 2 cs vaníliás cukor 4 tojás 1 citrom reszelt héja 25 dkg porcukor Elkészítése : A tésztának valókat jól összegyúrom, majd 6 zsemlét formálok belőle, hűtőbe teszem fél órára pihentetni.  Közben elkészítem a tölteléket. A túrót szitán áttöröm, belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját, reszelt citromhéjat és jól összedolgozom. A 6 tojásfehérjét habbá verem és szép óvatosan a túrókrémhez keverem. A tésztát előveszem a hűtőből, 3-at almareszelőn egy kizsírozott gáztepsi be reszelem, er

LECSÓ

Kép
Hozzávalók: (kb. 4 főre) 1 kg fehérpaprika 50 dkg paradicsom 10-15 dkg füstölt szalonna 1 nagy fej vöröshagyma 1 tk. pirospaprika 40 dkg lecsókolbász vagy virsli fél bögre rizs vagy 6 tojás só Elkészítése: Az alapanyagokat összedarabolom. A szalonnát zsírjára sütöm, a hagymát megdinsztelem. Utánna beleteszem a pirospaprikát, a feldarabolt fehér paprikát, paradicsomot, megsózom és félig megpárolom. A félig megpuhult lecsóba beleteszem a virslit vagy kolbászt, a rizst, vizet öntök rá és együtt párolom. Tálalásnál cukorral édesítem. Készíthetjük tojással is. Ekkor a kész lecsóba ( rizs nincs benne) a tojásokat belekeverem és rántottaszerűen megsütöm.

Gyors reggeli

Kép
Reggel rohanás közben nem sok időnk marad sütés-főzésre, de azért a megszokott szendvics helyett bizony néha megkívánunk valami újdonságot. Íme néhány gyorsan összeüthető finomság: TÜKÖRTOJÁS VIRSLIVEL Hozzávalók: Amennyi tojás annyi virsli, étolaj, só. Elkészítés: A virsliket hosszában félbevágom, de az utolsó egy centi egyben maradjon belőlük. Kifelé kihajlítom őket úgy, hogy szívformát kapjunk. A virslik csúcsát összetűzöm egy fogpiszkálóval. (Ha a virsli túl kemény, nem akar meghajolni, akkor tegyük 1-2 percre forró vízbe.) A szívformára hajlított virsliket (hosszú, vékony virsliket használjunk) kiolajozott serpenyőbe teszem. Kezdem melegíteni a serpenyőt. Mikor a virslik sülni kezdenek, mindegyiknek a közepébe ütök egy-egy tojást. Lassú tűzön sütöm őket addig, amíg a tojás megszilárdul. A tojásokat enyhén megsózom. PADLIZSÁN KRÉM PIRÍTÓSRA Hozzávalók: egy padlizsán, fél fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál mustár, két evőkaná

A magyar konyháról

A magyar konyha talán egyik leghíresebb fűszere a pirospaprika! A külföldiek számára el sem képzelhető magyar étel paprika nélkül, sokan úgy gondolják, hogy nálunk minden fogás piros lében úszik. Hát bizony majdnem kiszorította a régi, híres magyar fűszereket, amelyek pedig sok fajta zamatot, változatos ízt adtak az ételnek. Ilyenek például: majoranna, borsikafű, kömény, ánizs, bors, gyömbér, szerecsendió, sáfrány. Szerencsére ma már a háziasszonyok szeretnek változatosan főzni, régi és új fajta fűszereket felhasználni illetve kombinálni. Egy jó tanács: Ne használjunk egyszerre túl sokfajta fűszert, némelyek felerősítik egymást, mások nem illenek össze. Ne bánjunk túl bőkezűen a fűszerekkel, nehogy az étel saját ízét is elnyomjuk vele, inkább többször fűszerezzünk, ha szükséges. Ma már nagyon sok fajta ételt átvettünk más nemzetektől illetve saját ízvilágunkra alakítottuk: pl. Magyaros pizza, tortilla. Na de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nagyon finom magyar