Bejegyzések

Zöldséges hús pennével

Kép
 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 cs penne tészta 1 cs olasz fűszerkeverék villámpác Elkészítése : A húst kockára darabolom és bepácolom a fűszerkeverékkel. A zöldségeket is apró kockára vágom. Hagymát megdinsztelem, hozzáteszem a húst, gombát és bő lében megpárolom. Külön megfőzöm a zöldségeket valamint a tésztát. Mikor a hús már puha összekeverem a zöldségekkel és a tésztával. Legutoljára mirelit zöldségkeverékből  és saját keverésű  fűszerekkel készítettem (bazsalikom, majoranna, kakukkfű, só, bors stb-t elkevertem 1 dl olívaolajban és ezzel pácoltam be a húst).  

FASÍRT GOLYÓK

Kép
Hozzávalók:   60 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt bors, só, zöldpetrezselyem Elkészítése:   A zsemléket rövid időre beáztatom tejbe vagy vízbe, majd kifacsarom.  Az apróra vágott hagymát megdinsztelem. A fokhagymát nagyon apróra eldarabolom, vagy fokhagymanyomón átnyomom, petrezselyemzöldet is feldarabolom.  Az összes hozzávalót jól összekeverem.  Vizes kézzel jó diónyi golyókat formálok, majd forró bő olajban kisütöm. Készíthetjük úgy is, hogy a megformált golyókat zsemlemorzsában megforgatjuk és úgy sütjük ki. Vigyázzunk, ne süssük nagyon szárazra!  Tálalásnál tehetünk rá egy karika uborkát, amit fogvájóval megtűzünk.

Sütőtökös krumplipüré

Kép
Tulajdonképpen úgy készítem, mint a hagyományos krumplipürét csak sütőtököt is teszek bele, kis szerecsendióval megszórom. Sokkal finomabb, ízesebb köretet kapok. Hozzávalók : 80 dkg burgonya 30-40 dkg sütőtök 5 dkg vaj 2 dl tej só szerecsendió Elkészítése : A krumplit megpucolom, kockára vágva sós vízben megfőzöm. A sütőtököt kettévágom, kimagozom. Papírral kibélelt tepsiben megsütöm. A burgonyát összetöröm, hozzáadom a sült tököt, sózom, megszórom egy kis szerecsendióval. A vajat és meleg tejet hozzáadva turmixal habosra keverem. Melegen tálalom.

Paradicsom saláta

Kép
Diétához nagyon jó ez a könnyen elkészíthető saláta Hozzávalók: 5 paradicsom 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj oregáno, só díszítéshez zöldség zöldje Elkészítése: A paradicsomokat felkarikázom, a hagymát apróra darabolom. Az olajba belekeverem a sót és az oregánót (ízlés szerint), és a paradicsomra öntöm. Tetejére zöldség zöldjét szórok, és hűtőszekrényben hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Sajtos párna

Kép
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt   1 tojás 2 dl tejföl 3 dkg élesztő pici tej 1 ek zsír 25 dkg margarin 1 ek só krémhez : 2 e.kanál liszt, 2 dl tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg reszelt sajt, só Elkészítése: Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatom, a lisztet a zsírral és a margarinnal, sóval elmorzsolom. A tojást a tejföllel elkeverem, végül a hozzávalókat összedolgozom. Fél cm vastagságúra kinyújtom, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd félbe hajtom és ujjal egy kicsit összenyomom a tetejét.  Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és közép meleg sütőben világosra sütöm. Krém elkészítése: a lisztet pici vízzel kikeverem és a forrásban lévő tejhez öntöm, majd együtt sűrű krémmé főzöm. Ha kihűlt ehhez a krémhez hozzáadom a sóval ízesített habosra kevert vajat. Ezzel a krémmel megkenem a kicsit szétnyílt párnákat. Végül krémes részét reszelt sajtba mártom.

Majonézes tojásos krumplisaláta

Kép
Hozzávalók: 1 kg burgonya 5 tojás pici vöröshagyma 1 nagy pohár tejföl 1 kis tubus majonéz 1 kávéskanál mustár pici porcukor só, fehér bors Elkészítése: A burgonyát megpucolom, kockára darabolom és sós vízben megfőzöm. Közben a tojásokat is keményre főzöm. Összekeverem a tejfölt, majonézt, mustárt, porcukrot és a kihűlt krumplira öntöm. Hozzáadom a felkockázott főtt tojásokat, a picire összedarabolt hagymát, óvatosan összekeverem. Hűtőszekrénybe rakom, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Görög saláta

Kép
Kedvenc salátám. Valahogy ezt mindenhez, mindenkor el tudom képzelni. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 1 lila hagyma 3 paradicsom olívabogyó 1 pritamin paprika 10 dkg fetasajt 2 ek olívaolaj 1 ek citromlé oregánó, só, bors díszítéshez esetleg petrezselyem zöld Elkészítése: A hozzávalókat egyforma nagyságú kockákra összedarabolom, ráöntöm az olajat, citromlevet, fűszerezem, jól  összekeverem és tálalásig hűtőben tárolom.

Kókuszos krémes

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor 15 dkg margarin fél cs sütőpor 15 dkg porcukor 1 tojás pici tejföl f ehér krémhez: 6 tojásfehérje 10 dkg porcukor 25 dkg kókuszreszelék sárga krémhez: 6 tojássárgája 3 e.kanál liszt 3 dl tej 25 dkg margarin  15 dkg porcukor 1 vaníliás cukor Elkészítése : A tészta hozzávalóit összemorzsolom, pici tejföllel ruganyos tésztát gyúrok. Két részre osztom és az egyik felét belenyújtom a tepsibe. A fehér krémhez a tojások fehérjéből a porcukorral kemény habot verek, belekeverem a kókuszreszeléket, majd rákenem a tepsibe rakott tésztára. Kinyújtom a tészta másik felét, ráteszem a kókuszos krém tetejére és előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütöm. A sárga krémhez a tojássárgákból, lisztből és tejből jó sűrű krémet főzök. A margarint kikeverem a cukrokkal és a kihűlt tojáskrémhez keverem. Az egészet a kihűlt tészta tetejére kenem. Tetejére csokimázat készítek, vagy csokit reszelek rá.

Tepsiben sült tejszínes pulykamell, fahéjas pulykamell aszalt gyümölccsel

Kép
Ez a recept is a gyors, nem túl időigényes de mégis nagyon finom ételek egyike.  Tepsiben sült tejszínes pulykamell Hozzávalók: 8-10 szelet pulykamell 0,5 l tejszín 2 dl tej 1 tojás 4 gerezd fokhagyma só, bors 15-20 dkg reszelt sajt E lkészítése: A pulykamelleket nem túl vékonyra kiklopfolom, sózom, borsozom. Kókuszzsírral kikent tepsibe rakom és az egész tojást szétverve a húsok tetejére kenem. Rászórom a feldarabolt fokhagymát és végül a tejszínt és a tejet is ráöntöm. Közép meleg sütőben megsütöm. Mikor majdnem kész már reszelt sajttal jól megszórom, visszatolom a sütőbe és ráolvasztom a hús szeletekre. Rizibizivel, krumpli salátával tálalom. Másik nagy kedvenc, amit általában karácsony szentestéjére készítek el: Fahéjas pulykamell aszalt gyümölccsel Hozzávalók: 4 szelet pulykamell 4 szelet  füstölt szalonna 4 szelet ( füstölt) sajt 1 kis pohár tejföl cukor olaj  fahéj aszalt gyümölcs (szilva, barack stb.) vagy bármilyen idén

Kakaós túrós sütemény (reszelt linzer)

Kép
A reszelt túrós receptje már nagyon régen benne van a süteményes füzetemben, de valahogy eddig nem sütöttem meg. Ami késik az nem múlik, most sorra került. Nem bántam meg, kiadós adag lett belőle, napokig fogyasztható, nagyon finom sütemény. Kirándulásra is ideális, jól csomagolható. Hozzávalók: a tésztához 60 dkg liszt 1 cs sütőpor 2 cs vaníliás cukor 1,5 cs margarin (37,5 dkg) 4 evőkanál kakaó 25 dkg cukor 2 tojássárgája (fehérje a túrókrémhez) töltelékhez 1 kg túró 2 cs vaníliás cukor 4 tojás 1 citrom reszelt héja 25 dkg porcukor Elkészítése : A tésztának valókat jól összegyúrom, majd 6 zsemlét formálok belőle, hűtőbe teszem fél órára pihentetni.  Közben elkészítem a tölteléket. A túrót szitán áttöröm, belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját, reszelt citromhéjat és jól összedolgozom. A 6 tojásfehérjét habbá verem és szép óvatosan a túrókrémhez keverem. A tésztát előveszem a hűtőből, 3-at almareszelőn egy kizsírozott gáztepsi be reszelem, er

LECSÓ

Kép
Hozzávalók: (kb. 4 főre) 1 kg fehérpaprika 50 dkg paradicsom 10-15 dkg füstölt szalonna 1 nagy fej vöröshagyma 1 tk. pirospaprika 40 dkg lecsókolbász vagy virsli fél bögre rizs vagy 6 tojás só Elkészítése: Az alapanyagokat összedarabolom. A szalonnát zsírjára sütöm, a hagymát megdinsztelem. Utánna beleteszem a pirospaprikát, a feldarabolt fehér paprikát, paradicsomot, megsózom és félig megpárolom. A félig megpuhult lecsóba beleteszem a virslit vagy kolbászt, a rizst, vizet öntök rá és együtt párolom. Tálalásnál cukorral édesítem. Készíthetjük tojással is. Ekkor a kész lecsóba ( rizs nincs benne) a tojásokat belekeverem és rántottaszerűen megsütöm.

Gyors reggeli

Kép
Reggel rohanás közben nem sok időnk marad sütés-főzésre, de azért a megszokott szendvics helyett bizony néha megkívánunk valami újdonságot. Íme néhány gyorsan összeüthető finomság: TÜKÖRTOJÁS VIRSLIVEL Hozzávalók: Amennyi tojás annyi virsli, étolaj, só. Elkészítés: A virsliket hosszában félbevágom, de az utolsó egy centi egyben maradjon belőlük. Kifelé kihajlítom őket úgy, hogy szívformát kapjunk. A virslik csúcsát összetűzöm egy fogpiszkálóval. (Ha a virsli túl kemény, nem akar meghajolni, akkor tegyük 1-2 percre forró vízbe.) A szívformára hajlított virsliket (hosszú, vékony virsliket használjunk) kiolajozott serpenyőbe teszem. Kezdem melegíteni a serpenyőt. Mikor a virslik sülni kezdenek, mindegyiknek a közepébe ütök egy-egy tojást. Lassú tűzön sütöm őket addig, amíg a tojás megszilárdul. A tojásokat enyhén megsózom. PADLIZSÁN KRÉM PIRÍTÓSRA Hozzávalók: egy padlizsán, fél fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál mustár, két evőkaná

A magyar konyháról

A magyar konyha talán egyik leghíresebb fűszere a pirospaprika! A külföldiek számára el sem képzelhető magyar étel paprika nélkül, sokan úgy gondolják, hogy nálunk minden fogás piros lében úszik. Hát bizony majdnem kiszorította a régi, híres magyar fűszereket, amelyek pedig sok fajta zamatot, változatos ízt adtak az ételnek. Ilyenek például: majoranna, borsikafű, kömény, ánizs, bors, gyömbér, szerecsendió, sáfrány. Szerencsére ma már a háziasszonyok szeretnek változatosan főzni, régi és új fajta fűszereket felhasználni illetve kombinálni. Egy jó tanács: Ne használjunk egyszerre túl sokfajta fűszert, némelyek felerősítik egymást, mások nem illenek össze. Ne bánjunk túl bőkezűen a fűszerekkel, nehogy az étel saját ízét is elnyomjuk vele, inkább többször fűszerezzünk, ha szükséges. Ma már nagyon sok fajta ételt átvettünk más nemzetektől illetve saját ízvilágunkra alakítottuk: pl. Magyaros pizza, tortilla. Na de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nagyon finom magyar