Bejegyzések

Zöldséges hús pennével

Kép
 Hozzávalók: Pulykamell, vagy bármilyen sovány hús gomba zöldségfélék ( pl. borsó, sárgarépa, brokkoli) 1 fej vöröshagyma 1 cs penne tészta 1 cs olasz fűszerkeverék villámpác Elkészítése : A húst kockára darabolom és bepácolom a fűszerkeverékkel. A zöldségeket is apró kockára vágom. Hagymát megdinsztelem, hozzáteszem a húst, gombát és bő lében megpárolom. Külön megfőzöm a zöldségeket valamint a tésztát. Mikor a hús már puha összekeverem a zöldségekkel és a tésztával. Legutoljára mirelit zöldségkeverékből  és saját keverésű  fűszerekkel készítettem (bazsalikom, majoranna, kakukkfű, só, bors stb-t elkevertem 1 dl olívaolajban és ezzel pácoltam be a húst).  

FASÍRT GOLYÓK

Kép
Hozzávalók:   60 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt bors, só, zöldpetrezselyem Elkészítése:   A zsemléket rövid időre beáztatom tejbe vagy vízbe, majd kifacsarom.  Az apróra vágott hagymát megdinsztelem. A fokhagymát nagyon apróra eldarabolom, vagy fokhagymanyomón átnyomom, petrezselyemzöldet is feldarabolom.  Az összes hozzávalót jól összekeverem.  Vizes kézzel jó diónyi golyókat formálok, majd forró bő olajban kisütöm. Készíthetjük úgy is, hogy a megformált golyókat zsemlemorzsában megforgatjuk és úgy sütjük ki. Vigyázzunk, ne süssük nagyon szárazra!  Tálalásnál tehetünk rá egy karika uborkát, amit fogvájóval megtűzünk.

Sütőtökös krumplipüré

Kép
Tulajdonképpen úgy készítem, mint a hagyományos krumplipürét csak sütőtököt is teszek bele, kis szerecsendióval megszórom. Sokkal finomabb, ízesebb köretet kapok. Hozzávalók : 80 dkg burgonya 30-40 dkg sütőtök 5 dkg vaj 2 dl tej só szerecsendió Elkészítése : A krumplit megpucolom, kockára vágva sós vízben megfőzöm. A sütőtököt kettévágom, kimagozom. Papírral kibélelt tepsiben megsütöm. A burgonyát összetöröm, hozzáadom a sült tököt, sózom, megszórom egy kis szerecsendióval. A vajat és meleg tejet hozzáadva turmixal habosra keverem. Melegen tálalom.

Paradicsom saláta

Kép
Diétához nagyon jó ez a könnyen elkészíthető saláta Hozzávalók: 5 paradicsom 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj oregáno, só díszítéshez zöldség zöldje Elkészítése: A paradicsomokat felkarikázom, a hagymát apróra darabolom. Az olajba belekeverem a sót és az oregánót (ízlés szerint), és a paradicsomra öntöm. Tetejére zöldség zöldjét szórok, és hűtőszekrényben hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Sajtos párna

Kép
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt   1 tojás 2 dl tejföl 3 dkg élesztő pici tej 1 ek zsír 25 dkg margarin 1 ek só krémhez : 2 e.kanál liszt, 2 dl tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg reszelt sajt, só Elkészítése: Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatom, a lisztet a zsírral és a margarinnal, sóval elmorzsolom. A tojást a tejföllel elkeverem, végül a hozzávalókat összedolgozom. Fél cm vastagságúra kinyújtom, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd félbe hajtom és ujjal egy kicsit összenyomom a tetejét.  Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és közép meleg sütőben világosra sütöm. Krém elkészítése: a lisztet pici vízzel kikeverem és a forrásban lévő tejhez öntöm, majd együtt sűrű krémmé főzöm. Ha kihűlt ehhez a krémhez hozzáadom a sóval ízesített habosra kevert vajat. Ezzel a krémmel megkenem a kicsit szétnyílt párnákat. Végül krémes részét reszelt sajtba mártom.