Bejegyzések

Zselatinos sütemény

Hozzávalók : 12 tojás, 18 evőkanál porcukor, 4 pohár tejföl, 6 cs vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaó, 3 dl málnaszörp, 4 cs 25gr zselatinpor Elkészítése: Összekeverek 6 tojást 6 evőkanál porcukrot és 2 cs vaníliás cukrot. 1 cs zselatinport 2 dl forróvízben feloldom és az egészet összekeverem. Nagyméretű gáztepsibe öntöm, hűtőbe rakom Mikor megdermedt a maradék 6 tojást, 6 evőkanál porcukrot, 2 cs vaníliás cukrot, 2 evőkanál kakaót összekeverem és a 2 dl forróvízben feloldott 1 cs zselatinnal elkeverem. Ezt nagyon óvatosan, lassan a megdermedt rétegre öntöm. A 4 tejfölt 6 kanál porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral, és a 2 dl forróvízben felolvasztott zselatinnal összekeverem és szintén a megdermedt második rétegre öntöm. Utánna kb. 2-3 dl málnaszörppel keverem össze a negyedik csomag zselatint, amelyet szintén 2 dl forróvízben feloldottam. Ezt is óvatosan a megdermedt rétegekre öntöm. Ha jól sikerül rövid idő alatt megdermed.  

Göngyölt sertéskaraj sajttal, baconszalonnával

Kép
Legtöbb vendéglő étlapján szerepel ez az étel valamilyen változata, én általában akkor készítem, ha vendégeket várok. Nem csak finom, hanem jól is mutat a sültes tálon. Hozzávalók: 6-8 szelet sertéskaraj 6-8 szelet kolozsvári szalonna, húsos füstölt szalonna vagy baconszalonna (van aki sonkaszelettel készíti) 6-8 vékony szelet kemény sajt (pld edami) liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz Elkészítése: A húsokat jó nagyra és vékonyra kiklopfolom, enyhén sózom, borsozom (a szalonna is sós). Minden szelet húsra egy szelet szalonnát, egy szelet sajtot teszek. Jó szorosra összegöngyölöm, ha kell esetleg fokpiszkálóval összetűzöm, majd kipanírozom a szokásos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa). K özepes lángon először lefedve, majd átfordítva már lefedés nélkül, bő olajban szép pirosra sütöm. Kicsit hagyom hűlni, ferdén felszeletelem és úgy tálalom.

Sajttekercs hidegtálra

Kép
 Karácsonyra, húsvétra, vendégségre, hidegtálra ajánlom ezt a különlegességet Hozzávalók:  kb. 30 szelethez 8 db ömlesztett kolbászos sajt, 8 vékony szelet trappista sajt (15 dkg), 8 szelet gépsonka (15 dkg), 20 dkg túró, 1 evőkanál tejföl, 1 csokor metélőhagyma (medvehagyma), 5 dkg gyulai kolbász vagy sonka, 5 dkg vaj, 1 kiskanál csípős pirosarany krém, 1 gerezd foghagyma Elkészítése : A kolbászos sajtot a vajjal, pirosarannyal és az összezúzott fokhagymával összedolgozom. A túrót áttöröm a tejföllel, a finomra aprított metélőhagymával és az apróra vágott gyulai kolbásszal elkeverem. Egy asztalra kiterítek egy nagy lap alufóliát, amire ugyanakkora folpackot simítok. Felém eső oldalát a sonkaszeletekkel végigrakom, majd ugyanilyen szélességben a sajtszeleteket a sonka fölé helyezem (nem a tetejére, hanem a következő sorba).    A sonkára a kolbászos sajtkrémet, a sajtra pedig a túrós keveréket egyenletesen rákenem.  Szorosan feltekerem, így a sonkás

Rántott husi tejfölösen

Kép
Brigi lányom kedvence. Érdekessége, hogy fordítottan panírozzuk be a húst és kisütése után még a sütőben jó tejfölösen tovább sütjük, amitől isteni finom szaftos, puha lesz. Köretnek krumplisaláta, petrezselymes krumpli, vagy bármilyen zöldségsaláta illik hozzá. Hozzávalók 4 főre : 8 - 10 szelet csirkemell, pulykamell vagy karaj (kb. 80 dkg) 1 nagy tejföl tojás zsemlemorzsa a panírozáshoz E lkészítése : A hússzeleteket először sózom, majd zsemlemorzsán kiklopfolom. Úgy érdemes csinálni, hogy zsemlemorzsát öntök egy neylon zacskóba, belerakom a húst és így klopfolom. Tojásba mártom és hirtelen kisütöm.  Hőállótálba rakom a húsokat, egyenként meglocsolom a tejföllel, amelyet előtte elkevertem kb. 0,5-1 dl vízzel, sóval. Egymás tetejére is rakhatjuk a húst.  A maradék tejfölt még ráöntöm, lefedve 20 percig közepes hőmérsékletű tűzön, majd fedő nélkül még 10-15 percig a sütőben átsütöm.

Meggyes túrós palacsinta

Kép
Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert! Hozzávalók: kb.15 palacsintához tésztához : a palacsintatészta alapreceptjében leírtak ( lásd itt ) krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín Elkészítése : Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál. Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm. Meggymártás : a megg