Bejegyzések

Tepertős pogácsa

Kép
  Hozzávalók: 1kg liszt 1 tejföl 1 tojás 1 ek só 10 dkg zsír 2 dl tej 5 dkg élesztő 30 dkg tepertő bors, só  + 1 tojás Elkészítése:  A lisztből, tejfölből, tojásból, zsírból, sóból és a tejben felfuttatott élesztőből tésztát dagasztok, majd meleg helyen kb. 30 percig duplájára kelesztem. Közben a tepertőt ledarálom, sózom, borsozom, s hogy könnyebben kenhető legyen mikróba kicsit felmelegítem. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtom és megkenem a tepertő 1/3 részével. Ezután a 2 szélét középre hajtom. Ismét megkenem 1/3 rész tepertővel, félbehajtom, az így kapott hosszúkás téglalapalapú tésztát megkenem a maradék tepertővel és újra félbehajtom. 30 percig meleg helyen pihentetem.  Ezután kb. 2 ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Tetejét fél cm mélyen, 1 cm szélesen felcsíkozom. Lisztezett pogácsa szaggatóval kiszaggatom.  Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem és kb 30 percig kelesztem. Tetejé

"Nem lehet abbahagyni" csirke

Kép
Ezzel a recepttel már régóta szemezgetek, többször, több receptes oldalon találkoztam már vele. Úgy döntöttem, ha már ennyire ajánlják (a neve is végül azt sugallja) elkészítem én is. Nem csalódtam benne, tényleg nagyon finom és gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Hozzávalók:   (tk=teáskanál, ek=evőkanál) 1 közepes csirke (vagy 1,5 kg csirkecomb, szárny) 8 ek liszt,  1 csapott ek só, 1 csapott ek pirospaprika, 1 tk bors, 1 tk majoránna, 1 késhegynyi őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg reszelt sajt (füstölt is lehet), 1 nagy fej hagyma, 1 nagy pohár tejföl, 1 dkg vaj a kikenéshez, 4 ek étolaj Elkészítése : A lisztet a fűszerekkel összekeverem, beleforgatom a csirkedarabokat, majd kivajazott tepsibe rakom. A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, belekeverem a maradék fűszeres lisztet  és ezt a húsokra kenem, erre szórom a sajtot és végül ráöntöm az olajjal, zúzott fokhagymával, 1 dl-nyi vízzel elkevert tejfölt. Alufóliával leborítom, kb. 1 óra hosszáig sütöm,

Csirkemájas rizottó

Kép
Hozzávalók: 35 dkg csirkemáj, 30 dkg gomba, 0,5 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 25 dkg rizs, 30 dkg zöldborsó, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, majoránna, petrezselyem zöldje, 1 ek sűrített paradicsom, 1 marhahúsleves kocka Elkészítése: Serpenyőbe olajat forrósítok, amelyben az apróra darabolt hagymát üvegesre pirítom. Egyszerre hozzáadom az apróra darabolt májat, gombát, zöldborsót. Erős tűzön állandó kevergetés közben jól átpirítom. Hozzáadom a sűrített paradicsomot, borsot, majoránnát és addig főzöm, amíg a  gomba leve teljesen elforr. A legvégén sózom és meghintem petrezselyem zölddel. Közben a rizst megmosom és 2 ek forró olajon megfuttatom. Felöntöm 6 dl vízzel, beledobom a húsleves kockát, felforralom és  takarék lángon, amíg a víz el nem fő (kb. 20 perc)  puhára főzöm. A megpárolt rizshez hozzáadom a gombás májat, végül a reszelt sajt felét belekeverem, a másik felét pedig - hogy még gusztusosabb legyen az étel - a kész rizottó tetejére hintem.

Papagáj sütemény

A vasárnap mindig olyan nap, amelyet mindannyian már alig várunk. Ilyenkor családom minden tagja - apraja, nagyja, beleértve a nagyszülőket is - együtt van, együtt ülünk oda az asztalhoz, hogy elfogyasszuk a finom vasárnapi ebédet. Közben jókat beszélgetünk azokról a dolgokról, amelyeket a nyüzsgő hétköznapokon nem volt alkalmunk megbeszélni. Ilyen alkalomra szoktam összeütni többek között ezt az egyszerűen elkészíthető desszertet.  Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 4 tojás, 1 pohár tejföl, 3 kávéskanál kakaópor, 1 citrom, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, meggy (vagy bármilyen szeletelt gyümölcs), durvára darabolt dió a tetejére   Elkészítése: Összekeverem a tojást, cukrot, tejfölt, a szobahőmérsékleten kissé megpuhult margarint és alaposan felverem. Ha már habos hozzászitálom a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát kettéosztom, az egyik felébe belekeverem a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alufóliával kibélelt tepsibe kanalazom úgy, ho

Meggyes szelet

Kép
Barátnőmtől való recept, isteni finom, puha sütemény. Hozzávalók: 25 dkg margarin 10 dkg vaj 1 cs szalagáré 1 tojás 1 tejföl 30 dkg porcukor   1 ü. meggy befőtt (vagy esetleg 50 dkg friss, kifejtett meggy) 2 cs vaníliás cukor fél l tej   liszt Elkészítése: A vajat 5 dkg porcukorral, a tojással, csipet sóval jól kikeverem, utána a tejfölt és a szalagárét hozzáadom és annyi lisztet gyúrok hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak (jó lágy legyen). 2 egyenlő részre osztom, kinyújtom tepsi hátulja nagyságúra és lassú tűznél jól átszárítva világosra sütöm. Krém készítése: a margarint megpuhítom, maradék porcukorral habosra kikeverem. A tejet felforralom, 5 ek lisztet kevés vízzel folyékonyra kikeverem és a tejben rövid ideig főzöm. A tűzről levéve hozzáadom a vaníliás cukrot. Kihűlésig kevergetem. Ha kihűlt a margarinos krémmel jól összedolgozom. Az első lapra a meggy felét rászórom, majd krém és a meggy másik fele, végül a második lapot ráhely