Bejegyzések

Gombás pizza tükörtojással a közepén

Szerintem mindegy, hogy a pizzát milyen feltéttel készítem, nálunk minden mennyiségben elfogy. Szeretik paradicsomosan, tejfölösen.  A tejfölös alapú kész pizzát pizzamártással meglocsolom. Hozzávalók: pizza tészta az alaprecept szerint 1 fej vöröshagyma, olaj, gomba, 1 csokor zöldség zöldje , pizzasonka, 1 doboz tejföl, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: A hagymát megpirítom, rádobom a vékonyra szeletelt gombát (célszerű uborka szeletelőn szeletelni). Ezt addig párolom, míg a gomba elfövi a levét. Majd hozzádobom az apróra darabolt zöldség zöldet. A pizzát először megkenem vékonyan tejföllel, ráteszem a sonka szeleteket, majd a gombát, a maradék tejfölt. Úgy alakítom, hogy a pizza közepén legyen egy kis mélyedés, ebbe beletudom ütni a tojást. Végül sajttal megszórva forró sütőbe helyezem és készre sütöm.

Bolognai pizza

Kis családom kedvenc pizzája Hozzávalók: Pizzatészta az alaprecept alapján, bolognai spagetti alappor, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg darált hús, 3 ek étolaj, 3 dl víz, só, 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem a forró olajon, majd ezen megpirítom a darált húst, kicsit párolom. Ha a levét elfőtte hozzáöntöm a vizet és a Bolognai alapport. Állandó kevergetés mellett újraforrástól számítva 10 percig főzöm. Egyenletesen elosztom a pizza tésztán, megszórom a sajttal. Végül a forró sütőbe helyezem és a sajt pirulásáig sütöm.

Díszített gombafejek túróval, dióval töltve

Kép
Nagyon mutatós sültes tálon ez a különlegesen elkészített gomba Hozzávalók: 12 közepes nagyságú gomba 25 dkg túró 1-2 ek tejföl snidling szeletelt bacon szalonna 6 szem dió   Elkészítés: A gombafejeket megmosom és a képen látható módon bekarcolom a mintát egy késsel, minden második bejelölt részről (a spórás résztől kezdve) a héjrészt lehúzom. Megsózom a belsejét. A túrót összetöröm, elkeverem a tejföllel és a snidlinggel, ízlés szerint sózom. Ezzel megtöltöm a gombákat és fél-fél szem diót nyomok a közepükbe. Majd a bacon szalonnákat akkorákra vágom, hogy a túrótölteléket kényelmesen eltakarja. Tepsibe a szalonnával lefelé pakolom.   Alufóliával letakarom és közepes hőmérsékletű sütőben puhára párolom. Mikor megpuhult még pár percre visszarakom levéve róla az alufóliát, hogy kicsit piruljon is.

Ananászos pulykamell sajtos besamel mártással

Kép
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa 1 doboz ananászkonzerv a besamelhez: 5 dkg liszt, 5 dkg margarin fél l tej 10dkg reszelt sajt Elkészítése: A pulykamellet kiklopfolom, sózom, panírozom a szokott módon. Ezután forró olajban kisütöm, majd tepsibe helyezem. Az ananászt szétosztom a húsira.  Leöntöm a besamel lel (Ami a következőképpen készül: A margarint felolvasztom, ráteszem a lisztet. Habzásig pirítom. Majd felengedem a tejjel és összeforralom. A tűzről félrehúzva a reszelt sajt felét belekavarom és sóval í zesítem.) és egyenletesen rászórom a maradék reszelt sajtot. Forró sütőben a sajtot rápirítom. Párolt rizs körettel tálalom. Ananász helyett elkészítettem már brokkolival is, amit előtte meg kell főzni.

Sütőtökös szilvakrémleves fahéjas grízgalukával

Kép
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök 50 dkg szilva 1 mk fahéj cukor ízlés szerint 1 dl tejszín      Elkészítése:   A szilvát és a sült sütőtököt, feltesszük főni. Annyi vízben, amennyi ellepi + 2 ujjnyi . Fahéjjal , cukorral ízesítem. Mikor jól megfőtt a tűzről félrehúzva botmixerrel összeturmixolom . Végül tejszínnel dúsítva összeforralom. Grízgaluska : A kedvenc grízgaluska receptem, amit ha sósan készítünk zöldséglevesbe is kitűnő. Kell hozzá 1 tojás amit szétválasztok, hogy a fehérjét enyhén felverjem. Ezután összekeverem a sárgájával, adok hozzá 3 ek . étolajat, 7 ek .búzadarát, 1 késhegynyi szódabikarbónát . Mivel ez esetben édes leveshez készítem teszek még hozzá 1 vaníliás cukrot, pici porcukrot és fahéjat. Az egészet jól összedolgozom és fél órát hűtőben pihentetem. Majd enyhén sós, forrásba levő vízbe kifőzöm.