Bejegyzések

Tejszínes oregánós csirke

Kép
A vasárnapi ebéd nálunk nem maradhat el csirkehús nélkül. Szerencsére sokféleképpen el lehet készíteni. Viszonylag egy egyszerű, könnyen elkészíthető, olaszos jellegű receptet találtam egy régebbi újságban, amit végül megcsináltam. Nagyon ízlett a családnak. Hozzávalók: 1 közepes csirke 2 fej fokhagyma oregáno 2 dl tejszín Elkészítése: A fokhagymát felaprítom, olajon megdinsztelem. Ráteszem a csirkét, azt is megpirítom, majd vizet öntök rá. Sózom, oregánóval fűszerezem. Mikor a hús megpuhult felöntöm a tejszínnel és összeforralom. Spagettivel tálalom.

Darált kekszes marcipán ízű süti (Shrek szelet)

Kép
Hozzávalók: 50 dkg darált keksz 25 dkg olvasztott margarin 1,5 dl meleg tej 20 dkg porcukor 1. részhez: 10 dkg kókuszreszelék, 4 ek kakaópor, 1 rum aroma 2. részhez: csak 1 mandula aroma, ami zöld színű és nem keserű Elkészítése: A hozzávalókat összekeverem, majd 2 részre osztom. Az első résznek kicsit kisebbnek kell lennie, mert ehhez több mindent keverek: a kókuszt, kakaót és a rum aromát. A 2. részhez pedig a mandula aromát. Egy kb. 20x25 cm tepsibe vagy formába belenyomkodom a barna masszát, amit egy egyenes falú pohárral egyenletesre lapítok. Majd a tetejére ugyanígy ráhengerezem a zöld masszát. A hűtőbe rakom. Tetejére vízgőz felett elkészítem a csokoládémáz at. Ehhez szükség van 5 dkg vajra, 5 ek porcukorra, 3 ek kakaóporra, és 2 ek forróvízre. Kicsit hűlni hagyom és a süti tetejére kenem. Visszarakom a hűtőbe addig, amíg a csokimáz a tetején megdermed.

Alma szalámi

Kép
Hozzávalók: 25 dkg alma  20 dkg porcukor  3 dkg vaj 5 dkg darált dió 5 dkg mazsola  1 púpos ek. kakaópor kókuszreszelék Elkészítése: Az almát leszeleteltem uborka szeletelőn, majd odatettem párolódni a porcukorral és a vajjal együtt egészen addig, amíg az alma szét főtt. Ezután hozzáadtam a mazsolát, diót és a kakaóport. Addig főztem állandó kevergetés mellett, míg a massza teljesen összeállt. Utánna kicsit meghűtöttem annyira, hogy a kezem állja, és formázni tudjam a következő képpen: gyúródeszkára kókuszreszeléket szórtam, erre halmoztam csíkban az alma masszát. Amikor teljesen kihűlt vizes kézzel hengert formáltam belőle és a kókuszba meghempergettem. Pár napig szellős helyen állni hagytam. Vékonyra szeletelve tálaltam.

Gombás pizza tükörtojással a közepén

Szerintem mindegy, hogy a pizzát milyen feltéttel készítem, nálunk minden mennyiségben elfogy. Szeretik paradicsomosan, tejfölösen.  A tejfölös alapú kész pizzát pizzamártással meglocsolom. Hozzávalók: pizza tészta az alaprecept szerint 1 fej vöröshagyma, olaj, gomba, 1 csokor zöldség zöldje , pizzasonka, 1 doboz tejföl, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: A hagymát megpirítom, rádobom a vékonyra szeletelt gombát (célszerű uborka szeletelőn szeletelni). Ezt addig párolom, míg a gomba elfövi a levét. Majd hozzádobom az apróra darabolt zöldség zöldet. A pizzát először megkenem vékonyan tejföllel, ráteszem a sonka szeleteket, majd a gombát, a maradék tejfölt. Úgy alakítom, hogy a pizza közepén legyen egy kis mélyedés, ebbe beletudom ütni a tojást. Végül sajttal megszórva forró sütőbe helyezem és készre sütöm.

Bolognai pizza

Kis családom kedvenc pizzája Hozzávalók: Pizzatészta az alaprecept alapján, bolognai spagetti alappor, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg darált hús, 3 ek étolaj, 3 dl víz, só, 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem a forró olajon, majd ezen megpirítom a darált húst, kicsit párolom. Ha a levét elfőtte hozzáöntöm a vizet és a Bolognai alapport. Állandó kevergetés mellett újraforrástól számítva 10 percig főzöm. Egyenletesen elosztom a pizza tésztán, megszórom a sajttal. Végül a forró sütőbe helyezem és a sajt pirulásáig sütöm.