Bejegyzések

Kapormártás édesen

Kép
Egyszerű mártás, amelyet rántott húsok, sült és főtt húsok mellé nagyon szeretünk. A kaprot a konyhában többféleképp felhasználhatjuk. Mártást, főzeléket készíthetünk, sütemények, palacsinták töltelékeit ízesíthetjük (kapros túrós), savanyúsághoz - illetve ételek díszítésére is alkalmas. Különleges aromát kölcsönöz ételeinknek, talán ezért nem mindenki kedveli. Ismert gyógyhatása is. Alig várom, hogy tavasszal szedhessek a kertből, hosszútávon viszont érdemes lefagyasztani, mert így az értékes ásványi anyagokból is kevesebbet veszít. Hozzávalók: 1 csokor kapor, 2 púpos ek. liszt, 2 ek. margarin, 5 dl tej, 3 ek cukor Elkészítése: A margarinon megdinsztelem az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a lisztet és ezzel is kicsit pirítom, majd felöntöm a tejjel, cukorral édesítem. Állandó keverés mellett ameddig be nem sűrűsödik, forralom. Melegen, vagy akár hidegen is nagyon finom! A liszt helyett étkezési keményítővel is készíthetjük, csak abból én egy kicsit kevesebbet szo

TIRAMISU változatok

Kép
Sok helyen olvastam már a tiramisu receptjét. Több változatát kipróbáltam, nálunk a mascarponés a kedvenc. Gyorsan el is fogy, ezért -hogy mindenkinek jusson - dupla adagot kell készítenem. Mascarponés változat  Hozzávalók: 1 cs babapiskóta 250 g mascarpone 3 tojás 3 evőkanál cukor 1 cs vaníliás cukor 1 dl hideg feketekávé 2 dl tej 3 evőkanál amaretto likőr cukrozatlan kakaópor Elkészítése: A tojások sárgáját 2 ek cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem. Hozzáadom a mascarponét és 1 ek mandulalikőrt és elektromos habverővel kemény, habos krémet készítek. A tojásfehérjét 1 ek cukorral habbá verem, majd óvatosan a krémhez keverem. A feketekávét a tejjel és 2 ek amarettóval összekeverem. A babapiskótákat tejeskávéba mártom, de csak egy pillanatra,hogy ne ázzon el teljesen. Négyszögletes tál alját kirakom babapiskótával, erre egy rétek krémet teszek, meghintem kakaóporral, majd ismét áztatott piskóta, krém, kakaópor amíg az alapanyag el nem fo

Sütőtökös krémleves tejjel

Kép
Még mindig sütőtök recept, mivel szezonja van. Általában, ha marad ki húsleveslé krémlevest készítek belőle. Kedvenceim között van a sütőtökös. Hozzávalók: 1 sütőtök 1 fej vöröshagyma húsleveslé só, bors 2 dl tej Elkészítése: A hagymát kis olajon megdinsztelem, rádobom a felkockázott sütőtököt és kissé megpárolom. Ezután felöntöm a húsleveslével, ha nincs húsleveskockával készítem. Addig főzöm míg a tök megpuhul, ezután botmixerrel lepürésítem, majd felöntöm a tejjel és összeforralom.

Francia saláta

Kép
A saláták egyszerű vendégváró köretek, mert előző nap elkészíthetők, sőt finomabb is, ha az ízek hideg helyen összeérnek. Hidegtálakhoz, rántott illetve sült húsok mellé kiváló köret. Hozzávalók: 1 kg mirelit zöldségkeverék vagy friss zöldség (sárgarépa, petrezselyem, burgonya, zöldborsó) 2 kis pohár tejföl (350 g) 1 kis tubus majonéz (160 g) 3-4 db savanyú uborka 1-2 db alma Elkészítése: A mélyhűtött zöldségkeveréket kevés, enyhén sós vízben megpárolom. Ha friss zöldségekkel dolgozom akkor először megpucolom, felkockázom egyformára és így főzöm meg. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, mert egyrészt veszítenek ízükből és színükből, másrészt szétmállanak keverés közben. Jobb, ha roppanós marad! Ha megfőtt leszűröm és hagyom kihűlni. Az uborkákat és almát is kockára darabolom és összekeverem a zöldségekkel. Tartár mártást készítek. A tejfölt a majonézzel, kicsi mustárral, borssal, pici porcukorral, sóval összekeverem és ráteszem a zöldségekre

Sütőtökös tekercs pirított mogyoróba hempergetve

Kép
Milyen érdekes, a sütőtököt egy egyszerű ételnek tartjuk és mégis mennyi mindent lehet belőle készíteni. Több fajta levest, köretet, desszertet készítettem már én is. Mindamellett, hogy változatossá teszi étrendünket tápláló, egészséges (sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz), ezért gyerekeknek is nagyon ajánlott a fogyasztása. Hozzávalók: Sütőtök, darált keksz , kakaópor , porcukor , margarin , meggy befőtt , pirított darált mogyoró, de lehet dió is Elkészítés: Az összetört sült tököt annyi darált keksszel összekeverem, hogy formázható állagot kapjak. Ezután adok még hozzá kakaóport és porcukrot is (ízlés szerint). Kiterítek egy folpackot , amire egyenletesen rászórom a mogyorót vagy diót (amit előtte egy kicsit megpirítok), majd erre a sült tökös masszát téglalap formájúra kinyújtom . Ezt vékonyan megkenem a porcukorral habosra kikevert margarinnal és a szélére 1 sor magozott meggyet rakok. A folpack segítségével feltekerem a sütimet. Hűtőbe pár órát hagyom, hogy

Tejszínes oregánós csirke

Kép
A vasárnapi ebéd nálunk nem maradhat el csirkehús nélkül. Szerencsére sokféleképpen el lehet készíteni. Viszonylag egy egyszerű, könnyen elkészíthető, olaszos jellegű receptet találtam egy régebbi újságban, amit végül megcsináltam. Nagyon ízlett a családnak. Hozzávalók: 1 közepes csirke 2 fej fokhagyma oregáno 2 dl tejszín Elkészítése: A fokhagymát felaprítom, olajon megdinsztelem. Ráteszem a csirkét, azt is megpirítom, majd vizet öntök rá. Sózom, oregánóval fűszerezem. Mikor a hús megpuhult felöntöm a tejszínnel és összeforralom. Spagettivel tálalom.

Darált kekszes marcipán ízű süti (Shrek szelet)

Kép
Hozzávalók: 50 dkg darált keksz 25 dkg olvasztott margarin 1,5 dl meleg tej 20 dkg porcukor 1. részhez: 10 dkg kókuszreszelék, 4 ek kakaópor, 1 rum aroma 2. részhez: csak 1 mandula aroma, ami zöld színű és nem keserű Elkészítése: A hozzávalókat összekeverem, majd 2 részre osztom. Az első résznek kicsit kisebbnek kell lennie, mert ehhez több mindent keverek: a kókuszt, kakaót és a rum aromát. A 2. részhez pedig a mandula aromát. Egy kb. 20x25 cm tepsibe vagy formába belenyomkodom a barna masszát, amit egy egyenes falú pohárral egyenletesre lapítok. Majd a tetejére ugyanígy ráhengerezem a zöld masszát. A hűtőbe rakom. Tetejére vízgőz felett elkészítem a csokoládémáz at. Ehhez szükség van 5 dkg vajra, 5 ek porcukorra, 3 ek kakaóporra, és 2 ek forróvízre. Kicsit hűlni hagyom és a süti tetejére kenem. Visszarakom a hűtőbe addig, amíg a csokimáz a tetején megdermed.

Alma szalámi

Kép
Hozzávalók: 25 dkg alma  20 dkg porcukor  3 dkg vaj 5 dkg darált dió 5 dkg mazsola  1 púpos ek. kakaópor kókuszreszelék Elkészítése: Az almát leszeleteltem uborka szeletelőn, majd odatettem párolódni a porcukorral és a vajjal együtt egészen addig, amíg az alma szét főtt. Ezután hozzáadtam a mazsolát, diót és a kakaóport. Addig főztem állandó kevergetés mellett, míg a massza teljesen összeállt. Utánna kicsit meghűtöttem annyira, hogy a kezem állja, és formázni tudjam a következő képpen: gyúródeszkára kókuszreszeléket szórtam, erre halmoztam csíkban az alma masszát. Amikor teljesen kihűlt vizes kézzel hengert formáltam belőle és a kókuszba meghempergettem. Pár napig szellős helyen állni hagytam. Vékonyra szeletelve tálaltam.

Gombás pizza tükörtojással a közepén

Szerintem mindegy, hogy a pizzát milyen feltéttel készítem, nálunk minden mennyiségben elfogy. Szeretik paradicsomosan, tejfölösen.  A tejfölös alapú kész pizzát pizzamártással meglocsolom. Hozzávalók: pizza tészta az alaprecept szerint 1 fej vöröshagyma, olaj, gomba, 1 csokor zöldség zöldje , pizzasonka, 1 doboz tejföl, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: A hagymát megpirítom, rádobom a vékonyra szeletelt gombát (célszerű uborka szeletelőn szeletelni). Ezt addig párolom, míg a gomba elfövi a levét. Majd hozzádobom az apróra darabolt zöldség zöldet. A pizzát először megkenem vékonyan tejföllel, ráteszem a sonka szeleteket, majd a gombát, a maradék tejfölt. Úgy alakítom, hogy a pizza közepén legyen egy kis mélyedés, ebbe beletudom ütni a tojást. Végül sajttal megszórva forró sütőbe helyezem és készre sütöm.

Bolognai pizza

Kis családom kedvenc pizzája Hozzávalók: Pizzatészta az alaprecept alapján, bolognai spagetti alappor, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg darált hús, 3 ek étolaj, 3 dl víz, só, 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem a forró olajon, majd ezen megpirítom a darált húst, kicsit párolom. Ha a levét elfőtte hozzáöntöm a vizet és a Bolognai alapport. Állandó kevergetés mellett újraforrástól számítva 10 percig főzöm. Egyenletesen elosztom a pizza tésztán, megszórom a sajttal. Végül a forró sütőbe helyezem és a sajt pirulásáig sütöm.

Díszített gombafejek túróval, dióval töltve

Kép
Nagyon mutatós sültes tálon ez a különlegesen elkészített gomba Hozzávalók: 12 közepes nagyságú gomba 25 dkg túró 1-2 ek tejföl snidling szeletelt bacon szalonna 6 szem dió   Elkészítés: A gombafejeket megmosom és a képen látható módon bekarcolom a mintát egy késsel, minden második bejelölt részről (a spórás résztől kezdve) a héjrészt lehúzom. Megsózom a belsejét. A túrót összetöröm, elkeverem a tejföllel és a snidlinggel, ízlés szerint sózom. Ezzel megtöltöm a gombákat és fél-fél szem diót nyomok a közepükbe. Majd a bacon szalonnákat akkorákra vágom, hogy a túrótölteléket kényelmesen eltakarja. Tepsibe a szalonnával lefelé pakolom.   Alufóliával letakarom és közepes hőmérsékletű sütőben puhára párolom. Mikor megpuhult még pár percre visszarakom levéve róla az alufóliát, hogy kicsit piruljon is.

Ananászos pulykamell sajtos besamel mártással

Kép
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa 1 doboz ananászkonzerv a besamelhez: 5 dkg liszt, 5 dkg margarin fél l tej 10dkg reszelt sajt Elkészítése: A pulykamellet kiklopfolom, sózom, panírozom a szokott módon. Ezután forró olajban kisütöm, majd tepsibe helyezem. Az ananászt szétosztom a húsira.  Leöntöm a besamel lel (Ami a következőképpen készül: A margarint felolvasztom, ráteszem a lisztet. Habzásig pirítom. Majd felengedem a tejjel és összeforralom. A tűzről félrehúzva a reszelt sajt felét belekavarom és sóval í zesítem.) és egyenletesen rászórom a maradék reszelt sajtot. Forró sütőben a sajtot rápirítom. Párolt rizs körettel tálalom. Ananász helyett elkészítettem már brokkolival is, amit előtte meg kell főzni.

Sütőtökös szilvakrémleves fahéjas grízgalukával

Kép
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök 50 dkg szilva 1 mk fahéj cukor ízlés szerint 1 dl tejszín      Elkészítése:   A szilvát és a sült sütőtököt, feltesszük főni. Annyi vízben, amennyi ellepi + 2 ujjnyi . Fahéjjal , cukorral ízesítem. Mikor jól megfőtt a tűzről félrehúzva botmixerrel összeturmixolom . Végül tejszínnel dúsítva összeforralom. Grízgaluska : A kedvenc grízgaluska receptem, amit ha sósan készítünk zöldséglevesbe is kitűnő. Kell hozzá 1 tojás amit szétválasztok, hogy a fehérjét enyhén felverjem. Ezután összekeverem a sárgájával, adok hozzá 3 ek . étolajat, 7 ek .búzadarát, 1 késhegynyi szódabikarbónát . Mivel ez esetben édes leveshez készítem teszek még hozzá 1 vaníliás cukrot, pici porcukrot és fahéjat. Az egészet jól összedolgozom és fél órát hűtőben pihentetem. Majd enyhén sós, forrásba levő vízbe kifőzöm.