Bejegyzések

Finom sütőtökös pite

Kép
Ezt a receptet az almás pite tésztájával készítettem el. Ma ez volt nálunk a második féle a csülkös bableves után. Szegény Mamám úgy belakott belőle, hogy igénybe kellett vennie az unikum jótékony hatását. De nem csak Ő az egész család apraja nagyja falta. Nagyon finom pláne azoknak, akik szeretik a sütőtökös finomságokat. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 pohár tejföl, 1 tojás, 1 sütőpor   Hozzávalók a töltelékhez: 80 dkg sült tök, 15 dkg porcukor, 1 kk. fahéj, 2 tojássárgája, 2 dl kemény habnak felvert tejszín Elkészítés: A hozzávalókból elkészítem a tésztát. Két részre osztom. Kizsírozom, lisztezem a gáztepsit és ebbe belehelyezem a kinyújtott tészta egyik felét. Erre jöhet a töltelék. Ezt is nagyon egyszerű elkészíteni, mert csak összekeverem a hozzávalókat. Majd beterítem a tészta másik felével. A töltelékből kimaradt tojásfehérjével lekenem, villával megszurkálom a tetejét és előre melegített sütőben addig sütöm, míg aranybarna lesz. Porcu

Boci szelet

Kép
Barátnőmnél ettem először Boci szeletet, nagyon mutatós és nagyon finom sütemény, el is kértem gyorsan a receptjét. Otthon vasárnapi desszertnek készítettem el, mit mondjak gyorsan kész van és gyorsan el is fogy. :-)) A nagy fiam legkedvesebb sütije lett, névnapjára is ezt kérte. Hozzávalók: 4 tojás, 11 ek cukor, 11 ek étolaj, 15 ek tej, 15 ek liszt, 2 ek kakaópor, 1 cs sütőpor a túrós részhez: 50 dkg túró, 4 ek búzadara, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral habosra keverem és hozzáadom a többi hozzávalókat, legvégül a keményre felvert tojásfehérjét. Papírral kibélelt közepes nagyságú tepsibe öntöm. A túrós részhez a hozzávalókat összekeverem és kiskanál segítségével a tészta tetejére szaggatom. Ez a gombóc lesüllyed, ami nagyon mutatóssá teszi a sütit. Előmelegített közép meleg (170-180 fokos) sütőben 25-30 percig sütöm. Az utóbbi időben sütőpor helyett szódabikarbónát szoktam használni. A túróba citromhéjat i

Bakonyi sertésragu nokedlivel

Kép
Az eredeti bakonyi sertésszelet receptjét egy kicsit megváltoztattam. Vendégeket vártunk, és nem tudtam eldönteni a sertéshús elegendő lesz-e, ezért úgy döntöttem, hogy másképp készítem el. Az eredmény szerintem jó lett, a vendégeknek is nagyon ízlett (és elég is lett!).  Azóta így készítem, sőt kedvenc ételem.  Mi nagyon szeretjük azokat az ételeket amihez paprikát, paradicsomot, hagymát rakunk, tehát az igazi magyaros ízvilágot tükrözi. Íme a recept: Hozzávalók: 1 kg sertéshús (comb vagy lapocka) 10 dkg füstölt szalonna 1 közepes vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 1 kk törött paprika 1 - 2 paprika 1 paradicsom 30 dkg gomba (vagy 1 konzervgomba) 1 kis pohár tejföl Elkészítése: A húst kockára darabolom, kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, majd felöntöm egy kis vízzel, hogy párolódjon. A szalonnát kicsire vágva zsírjára sütöm. Közben a hagymát, a fehér paprikát, paradicsomot és a gombát  is feldarabolom.  A szalonnához elő

Kapormártás édesen

Kép
Egyszerű mártás, amelyet rántott húsok, sült és főtt húsok mellé nagyon szeretünk. A kaprot a konyhában többféleképp felhasználhatjuk. Mártást, főzeléket készíthetünk, sütemények, palacsinták töltelékeit ízesíthetjük (kapros túrós), savanyúsághoz - illetve ételek díszítésére is alkalmas. Különleges aromát kölcsönöz ételeinknek, talán ezért nem mindenki kedveli. Ismert gyógyhatása is. Alig várom, hogy tavasszal szedhessek a kertből, hosszútávon viszont érdemes lefagyasztani, mert így az értékes ásványi anyagokból is kevesebbet veszít. Hozzávalók: 1 csokor kapor, 2 púpos ek. liszt, 2 ek. margarin, 5 dl tej, 3 ek cukor Elkészítése: A margarinon megdinsztelem az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a lisztet és ezzel is kicsit pirítom, majd felöntöm a tejjel, cukorral édesítem. Állandó keverés mellett ameddig be nem sűrűsödik, forralom. Melegen, vagy akár hidegen is nagyon finom! A liszt helyett étkezési keményítővel is készíthetjük, csak abból én egy kicsit kevesebbet szo

TIRAMISU változatok

Kép
Sok helyen olvastam már a tiramisu receptjét. Több változatát kipróbáltam, nálunk a mascarponés a kedvenc. Gyorsan el is fogy, ezért -hogy mindenkinek jusson - dupla adagot kell készítenem. Mascarponés változat  Hozzávalók: 1 cs babapiskóta 250 g mascarpone 3 tojás 3 evőkanál cukor 1 cs vaníliás cukor 1 dl hideg feketekávé 2 dl tej 3 evőkanál amaretto likőr cukrozatlan kakaópor Elkészítése: A tojások sárgáját 2 ek cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem. Hozzáadom a mascarponét és 1 ek mandulalikőrt és elektromos habverővel kemény, habos krémet készítek. A tojásfehérjét 1 ek cukorral habbá verem, majd óvatosan a krémhez keverem. A feketekávét a tejjel és 2 ek amarettóval összekeverem. A babapiskótákat tejeskávéba mártom, de csak egy pillanatra,hogy ne ázzon el teljesen. Négyszögletes tál alját kirakom babapiskótával, erre egy rétek krémet teszek, meghintem kakaóporral, majd ismét áztatott piskóta, krém, kakaópor amíg az alapanyag el nem fo