Bejegyzések

Csokimázas almás süti

Kép
Sajnos nagyon le vagyok maradva, hiszen még karácsonyi receptet nem töltöttem fel, de mentségemre eddig készültem az ecdl vizsgákra. Unokahúgomat Anikót kértem fel, hogy segítsen. Gyesen van és talán több ideje van a sütés-főzésre. De hát Ő is velem vizsgázott, így neki sem volt sokkal több ideje. Majd ezután, legalábbis igyekszünk... Most is egy egyszerű sütemény receptjét írom le, talán annyival tettem ünnepélyessé, hogy csokimázat készítettem a tetejére. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojás, 1 tejföl, 1 sütőpor, 20 dkg porcukor  Töltelékhez: 1-  1,5 kg alma, 15 dkg cukor (függ az alma minőségétől), fahéj Csokimáz: 15 dkg étcsoki, 5 dkg vaj  vagy a recept alján leírtak alapján Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrok, 2 részre osztom és kinyújtom.  Kivajazott,  lisztezett gáztepsibe rakom az egyik tésztát és erre rásimítom az almatölteléket. Ezt úgy készítem el, hogy az almát megpucolom, lereszelem, lecukrozom és 10 perc múlva kifacsarom, z

ELSŐ DÍJ!!!

Kép
Nagyon kellemes meglepetés ért, díjat kaptam Gabriellától . Köszönöm Neki ezt a megtiszteltetést, hiszen  nem rég óta írjuk ezt a blogot Anikóval, még nagyon kezdők vagyunk. Tovább küldöm  a dijat Thrininek ,  Napmátkának ,  Kiskuktának ,  Lorinak ,  Szemirámisznek . Őket is szívesen olvasgatom a többiekkel együtt. Elismerésem minden gasztrobloggernek a szép, tartalmas oldalakért.

Finom sütőtökös pite

Kép
Ezt a receptet az almás pite tésztájával készítettem el. Ma ez volt nálunk a második féle a csülkös bableves után. Szegény Mamám úgy belakott belőle, hogy igénybe kellett vennie az unikum jótékony hatását. De nem csak Ő az egész család apraja nagyja falta. Nagyon finom pláne azoknak, akik szeretik a sütőtökös finomságokat. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 pohár tejföl, 1 tojás, 1 sütőpor   Hozzávalók a töltelékhez: 80 dkg sült tök, 15 dkg porcukor, 1 kk. fahéj, 2 tojássárgája, 2 dl kemény habnak felvert tejszín Elkészítés: A hozzávalókból elkészítem a tésztát. Két részre osztom. Kizsírozom, lisztezem a gáztepsit és ebbe belehelyezem a kinyújtott tészta egyik felét. Erre jöhet a töltelék. Ezt is nagyon egyszerű elkészíteni, mert csak összekeverem a hozzávalókat. Majd beterítem a tészta másik felével. A töltelékből kimaradt tojásfehérjével lekenem, villával megszurkálom a tetejét és előre melegített sütőben addig sütöm, míg aranybarna lesz. Porcu

Boci szelet

Kép
Barátnőmnél ettem először Boci szeletet, nagyon mutatós és nagyon finom sütemény, el is kértem gyorsan a receptjét. Otthon vasárnapi desszertnek készítettem el, mit mondjak gyorsan kész van és gyorsan el is fogy. :-)) A nagy fiam legkedvesebb sütije lett, névnapjára is ezt kérte. Hozzávalók: 4 tojás, 11 ek cukor, 11 ek étolaj, 15 ek tej, 15 ek liszt, 2 ek kakaópor, 1 cs sütőpor a túrós részhez: 50 dkg túró, 4 ek búzadara, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral habosra keverem és hozzáadom a többi hozzávalókat, legvégül a keményre felvert tojásfehérjét. Papírral kibélelt közepes nagyságú tepsibe öntöm. A túrós részhez a hozzávalókat összekeverem és kiskanál segítségével a tészta tetejére szaggatom. Ez a gombóc lesüllyed, ami nagyon mutatóssá teszi a sütit. Előmelegített közép meleg (170-180 fokos) sütőben 25-30 percig sütöm. Az utóbbi időben sütőpor helyett szódabikarbónát szoktam használni. A túróba citromhéjat i

Bakonyi sertésragu nokedlivel

Kép
Az eredeti bakonyi sertésszelet receptjét egy kicsit megváltoztattam. Vendégeket vártunk, és nem tudtam eldönteni a sertéshús elegendő lesz-e, ezért úgy döntöttem, hogy másképp készítem el. Az eredmény szerintem jó lett, a vendégeknek is nagyon ízlett (és elég is lett!).  Azóta így készítem, sőt kedvenc ételem.  Mi nagyon szeretjük azokat az ételeket amihez paprikát, paradicsomot, hagymát rakunk, tehát az igazi magyaros ízvilágot tükrözi. Íme a recept: Hozzávalók: 1 kg sertéshús (comb vagy lapocka) 10 dkg füstölt szalonna 1 közepes vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 1 kk törött paprika 1 - 2 paprika 1 paradicsom 30 dkg gomba (vagy 1 konzervgomba) 1 kis pohár tejföl Elkészítése: A húst kockára darabolom, kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, majd felöntöm egy kis vízzel, hogy párolódjon. A szalonnát kicsire vágva zsírjára sütöm. Közben a hagymát, a fehér paprikát, paradicsomot és a gombát  is feldarabolom.  A szalonnához elő