Bejegyzések

Mákos-diós krémes

Kép
Karácsonyi nagytakarítás közben találtam egy régi gasztro újságot, ott olvastam ezt a sütemény receptet. Mákos-diós összeállítás csak jó lehet (mindkettőt szeretjük), bátyámnak is most van a szülinapja, így megsütöttem. Tudom mindenkinek ajánlani. Úgy tűnik, hogy egy kicsit macerás elkészíteni, de  nagyon kiadós, mutatós és finom sütemény. Hozzávalók a mézes lapokhoz:   30 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 ek. méz, 1 tojássárgája, kevés tej Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 30 dkg kristálycukor, 10 ek. víz, 25 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 20 dkg mák (nem darált) Hozzávalók a krémhez: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, másfél cs. (37,5 dkg) margarin 2 vaníliás pudingpor, 7 dl tej Hozzávalók a mázhoz: 10 dkg dió, 1 ek. margarin, 1 ek. cukor, csoki Elkészítése: A mézes lapoknál felsorolt alapanyagokat összegyúrom, 2 részre osztom és kinyújtom gáztepsi nagyságúra.  Közép meleg sütőben külön kisütöm a két

Göngyölt csirkemell ananásszal, baconnal

Kép
Ma a vasárnapi ebéd készítése közben jutott az eszembe - ahogy nézegettem a csirke melléből mit kellene készítenem - hogy karácsonykor általában göngyölt húst is szoktam rakni az ünnepi asztalra. Elkészítettem tehát ezt a viszonylag egyszerű, de mégis finom hústekercset. Eredeti recept sonkaszeletekkel írja, de a  hűtőbe csak baconszalonna volt, ezért azt raktam bele. Megállta a helyét, nagyon pikáns íze lett - családom jóváhagyta, így szerepelhet a karácsonyi menüben. Hozzávalók: 2 nagy csirkemell (kicsontozva) 10 dkg baconszalonna (vagy sonkaszelet) 10 dkg reszelt sajt ananász kompót liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz Elkészítése: A melleket vékonyabb oldalánál ketté vágtam, vagyis szétnyitottam a húst. Ezt egyenletes vékonyra kiklopfoltam, mindkét oldalát megsóztam. Ráterítettem a baconszalonnát, rá a reszelt sajtot (de lehet szeletben is rárakni a sajtot) és a vékonyra eldarabolt ananászt. Nagyon szorosan feltekertem, fogvájóval összetűztem.

TORTILLA babos virslivel

Kép
Ezt az ételt már lassan egy éve ki szeretném próbálni, de valahogy mindig halasztódott. Most végre rászántam magam és péntek tiszteletére elkészítettem. A kép lehet, hogy nem a legjobban sikerült róla, de az íze finom. Végül is igen könnyen elkészíthető és sokféleképp variálható. Szinte bármi belerakható, amit az ember megtalál a hűtőben. A mi hűtőnkbe a következők voltak fellelhetők: Hozzávalók a tortilla alapreceptjéhez : 30 dkg liszt, 3 dkg zsír (2 ek. olaj), 1,5 dl langyos víz, fél tk. szárított élesztő ( de ha nincs a sima élesztő is megteszi kb 2 dkg) 1 tk. só Töltelékhez : 4 fej vöröshagyma, 2 pár virsli, 25 dkg bab, tejföl, majonéz Összekevertem a hozzávalót, simára dolgoztam és 6 cipóra osztottam. Fél órát kelni hagytam, majd kinyújtottam kb.18 cm-es átmérőjű kör alakúra. Én palacsinta sütőbe sütöttem ki, amit nem is kellett olajozni. 3-4 perc alatt sül ki, természetesen mindkét felét meg kell sütni. A töltelék a következőképpen készült: A babot megfőzt

BORBAN PÁROLT PULYKACOMB gombával, párolt zöldség körettel

Kép
A pulykamellet sokféleképpen el lehet készíteni, a combjáról viszont ezt nem mondhatjuk el. Én a következő receptet próbáltam ki, amit most leírok. Férjem tesztelte le először, szerinte jó lett. Bár ő mindig nagyon szűkszavúan intézi el - vagy jó a kaja vagy nem - és a jó fogalomba nála a hús tartozik. Szerintem nagyon finom, puha, szaftos lett a husi, máskor is így készítem. Hozzávalók: pulykacombok 35 dkg csiperke gomba 2-3 gerezd fokhagyma 1 vöröshagyma 3-4 ág kakukkfű de szárított is jó 1 erőleveskocka 3 dl száraz fehérbor pulykasült fűszersó   Elkészítése:  A combokat fűszersóval jól bedörzsölöm (ha nincs fűszerkeverék sózom, borsozom), nagyobb combokat bevagdosom és úgy sózom, fűszerezem. Félórára hűtőbe rakom, hogy jól átjárja a fűszer. Addig a gombát szükség szerint félbevágom, de ha aprók a fejek egybe is hagyhatjuk. A fokhagymát, vöröshagymát felaprítom.  A húst felforrósított olajon minden oldalról megpirítom, majd tepsibe rakom. A viss

Csokimázas almás süti

Kép
Sajnos nagyon le vagyok maradva, hiszen még karácsonyi receptet nem töltöttem fel, de mentségemre eddig készültem az ecdl vizsgákra. Unokahúgomat Anikót kértem fel, hogy segítsen. Gyesen van és talán több ideje van a sütés-főzésre. De hát Ő is velem vizsgázott, így neki sem volt sokkal több ideje. Majd ezután, legalábbis igyekszünk... Most is egy egyszerű sütemény receptjét írom le, talán annyival tettem ünnepélyessé, hogy csokimázat készítettem a tetejére. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojás, 1 tejföl, 1 sütőpor, 20 dkg porcukor  Töltelékhez: 1-  1,5 kg alma, 15 dkg cukor (függ az alma minőségétől), fahéj Csokimáz: 15 dkg étcsoki, 5 dkg vaj  vagy a recept alján leírtak alapján Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrok, 2 részre osztom és kinyújtom.  Kivajazott,  lisztezett gáztepsibe rakom az egyik tésztát és erre rásimítom az almatölteléket. Ezt úgy készítem el, hogy az almát megpucolom, lereszelem, lecukrozom és 10 perc múlva kifacsarom, z

ELSŐ DÍJ!!!

Kép
Nagyon kellemes meglepetés ért, díjat kaptam Gabriellától . Köszönöm Neki ezt a megtiszteltetést, hiszen  nem rég óta írjuk ezt a blogot Anikóval, még nagyon kezdők vagyunk. Tovább küldöm  a dijat Thrininek ,  Napmátkának ,  Kiskuktának ,  Lorinak ,  Szemirámisznek . Őket is szívesen olvasgatom a többiekkel együtt. Elismerésem minden gasztrobloggernek a szép, tartalmas oldalakért.

Finom sütőtökös pite

Kép
Ezt a receptet az almás pite tésztájával készítettem el. Ma ez volt nálunk a második féle a csülkös bableves után. Szegény Mamám úgy belakott belőle, hogy igénybe kellett vennie az unikum jótékony hatását. De nem csak Ő az egész család apraja nagyja falta. Nagyon finom pláne azoknak, akik szeretik a sütőtökös finomságokat. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 pohár tejföl, 1 tojás, 1 sütőpor   Hozzávalók a töltelékhez: 80 dkg sült tök, 15 dkg porcukor, 1 kk. fahéj, 2 tojássárgája, 2 dl kemény habnak felvert tejszín Elkészítés: A hozzávalókból elkészítem a tésztát. Két részre osztom. Kizsírozom, lisztezem a gáztepsit és ebbe belehelyezem a kinyújtott tészta egyik felét. Erre jöhet a töltelék. Ezt is nagyon egyszerű elkészíteni, mert csak összekeverem a hozzávalókat. Majd beterítem a tészta másik felével. A töltelékből kimaradt tojásfehérjével lekenem, villával megszurkálom a tetejét és előre melegített sütőben addig sütöm, míg aranybarna lesz. Porcu

Boci szelet

Kép
Barátnőmnél ettem először Boci szeletet, nagyon mutatós és nagyon finom sütemény, el is kértem gyorsan a receptjét. Otthon vasárnapi desszertnek készítettem el, mit mondjak gyorsan kész van és gyorsan el is fogy. :-)) A nagy fiam legkedvesebb sütije lett, névnapjára is ezt kérte. Hozzávalók: 4 tojás, 11 ek cukor, 11 ek étolaj, 15 ek tej, 15 ek liszt, 2 ek kakaópor, 1 cs sütőpor a túrós részhez: 50 dkg túró, 4 ek búzadara, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral habosra keverem és hozzáadom a többi hozzávalókat, legvégül a keményre felvert tojásfehérjét. Papírral kibélelt közepes nagyságú tepsibe öntöm. A túrós részhez a hozzávalókat összekeverem és kiskanál segítségével a tészta tetejére szaggatom. Ez a gombóc lesüllyed, ami nagyon mutatóssá teszi a sütit. Előmelegített közép meleg (170-180 fokos) sütőben 25-30 percig sütöm. Az utóbbi időben sütőpor helyett szódabikarbónát szoktam használni. A túróba citromhéjat i

Bakonyi sertésragu nokedlivel

Kép
Az eredeti bakonyi sertésszelet receptjét egy kicsit megváltoztattam. Vendégeket vártunk, és nem tudtam eldönteni a sertéshús elegendő lesz-e, ezért úgy döntöttem, hogy másképp készítem el. Az eredmény szerintem jó lett, a vendégeknek is nagyon ízlett (és elég is lett!).  Azóta így készítem, sőt kedvenc ételem.  Mi nagyon szeretjük azokat az ételeket amihez paprikát, paradicsomot, hagymát rakunk, tehát az igazi magyaros ízvilágot tükrözi. Íme a recept: Hozzávalók: 1 kg sertéshús (comb vagy lapocka) 10 dkg füstölt szalonna 1 közepes vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 1 kk törött paprika 1 - 2 paprika 1 paradicsom 30 dkg gomba (vagy 1 konzervgomba) 1 kis pohár tejföl Elkészítése: A húst kockára darabolom, kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, majd felöntöm egy kis vízzel, hogy párolódjon. A szalonnát kicsire vágva zsírjára sütöm. Közben a hagymát, a fehér paprikát, paradicsomot és a gombát  is feldarabolom.  A szalonnához elő

Kapormártás édesen

Kép
Egyszerű mártás, amelyet rántott húsok, sült és főtt húsok mellé nagyon szeretünk. A kaprot a konyhában többféleképp felhasználhatjuk. Mártást, főzeléket készíthetünk, sütemények, palacsinták töltelékeit ízesíthetjük (kapros túrós), savanyúsághoz - illetve ételek díszítésére is alkalmas. Különleges aromát kölcsönöz ételeinknek, talán ezért nem mindenki kedveli. Ismert gyógyhatása is. Alig várom, hogy tavasszal szedhessek a kertből, hosszútávon viszont érdemes lefagyasztani, mert így az értékes ásványi anyagokból is kevesebbet veszít. Hozzávalók: 1 csokor kapor, 2 púpos ek. liszt, 2 ek. margarin, 5 dl tej, 3 ek cukor Elkészítése: A margarinon megdinsztelem az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a lisztet és ezzel is kicsit pirítom, majd felöntöm a tejjel, cukorral édesítem. Állandó keverés mellett ameddig be nem sűrűsödik, forralom. Melegen, vagy akár hidegen is nagyon finom! A liszt helyett étkezési keményítővel is készíthetjük, csak abból én egy kicsit kevesebbet szo

TIRAMISU változatok

Kép
Sok helyen olvastam már a tiramisu receptjét. Több változatát kipróbáltam, nálunk a mascarponés a kedvenc. Gyorsan el is fogy, ezért -hogy mindenkinek jusson - dupla adagot kell készítenem. Mascarponés változat  Hozzávalók: 1 cs babapiskóta 250 g mascarpone 3 tojás 3 evőkanál cukor 1 cs vaníliás cukor 1 dl hideg feketekávé 2 dl tej 3 evőkanál amaretto likőr cukrozatlan kakaópor Elkészítése: A tojások sárgáját 2 ek cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem. Hozzáadom a mascarponét és 1 ek mandulalikőrt és elektromos habverővel kemény, habos krémet készítek. A tojásfehérjét 1 ek cukorral habbá verem, majd óvatosan a krémhez keverem. A feketekávét a tejjel és 2 ek amarettóval összekeverem. A babapiskótákat tejeskávéba mártom, de csak egy pillanatra,hogy ne ázzon el teljesen. Négyszögletes tál alját kirakom babapiskótával, erre egy rétek krémet teszek, meghintem kakaóporral, majd ismét áztatott piskóta, krém, kakaópor amíg az alapanyag el nem fo

Sütőtökös krémleves tejjel

Kép
Még mindig sütőtök recept, mivel szezonja van. Általában, ha marad ki húsleveslé krémlevest készítek belőle. Kedvenceim között van a sütőtökös. Hozzávalók: 1 sütőtök 1 fej vöröshagyma húsleveslé só, bors 2 dl tej Elkészítése: A hagymát kis olajon megdinsztelem, rádobom a felkockázott sütőtököt és kissé megpárolom. Ezután felöntöm a húsleveslével, ha nincs húsleveskockával készítem. Addig főzöm míg a tök megpuhul, ezután botmixerrel lepürésítem, majd felöntöm a tejjel és összeforralom.

Francia saláta

Kép
A saláták egyszerű vendégváró köretek, mert előző nap elkészíthetők, sőt finomabb is, ha az ízek hideg helyen összeérnek. Hidegtálakhoz, rántott illetve sült húsok mellé kiváló köret. Hozzávalók: 1 kg mirelit zöldségkeverék vagy friss zöldség (sárgarépa, petrezselyem, burgonya, zöldborsó) 2 kis pohár tejföl (350 g) 1 kis tubus majonéz (160 g) 3-4 db savanyú uborka 1-2 db alma Elkészítése: A mélyhűtött zöldségkeveréket kevés, enyhén sós vízben megpárolom. Ha friss zöldségekkel dolgozom akkor először megpucolom, felkockázom egyformára és így főzöm meg. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, mert egyrészt veszítenek ízükből és színükből, másrészt szétmállanak keverés közben. Jobb, ha roppanós marad! Ha megfőtt leszűröm és hagyom kihűlni. Az uborkákat és almát is kockára darabolom és összekeverem a zöldségekkel. Tartár mártást készítek. A tejfölt a majonézzel, kicsi mustárral, borssal, pici porcukorral, sóval összekeverem és ráteszem a zöldségekre