Bejegyzések

Virtuális étlap

Ani   játékra invitált: készítsd el saját étlapod! Szétnéztem a receptjeim között és rájöttem, hogy könnyű lesz választanom, hiszen még nem sokat töltöttem fel, tehát majdnem mindet ajánlhatnám. Sőt amit észrevettem, hogy a leves választékom bizony nagyon gyér, tehát van mit bőven bepótolnom. A játék szabálya: Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének. Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon. " Tehát,akkor elképzeltem, hogy van egy  kis vendéglőm, ahová szívesen látok minden kedves betérőt. Az alábbi ételekből válogathatnak maguknak: Előétel-leves Túróval, dióval töltött gombafejek Sonkás sajttekercs Tepertős pogácsa Szilvakrémleves sütőtök

Mákos-diós krémes

Kép
Karácsonyi nagytakarítás közben találtam egy régi gasztro újságot, ott olvastam ezt a sütemény receptet. Mákos-diós összeállítás csak jó lehet (mindkettőt szeretjük), bátyámnak is most van a szülinapja, így megsütöttem. Tudom mindenkinek ajánlani. Úgy tűnik, hogy egy kicsit macerás elkészíteni, de  nagyon kiadós, mutatós és finom sütemény. Hozzávalók a mézes lapokhoz:   30 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 ek. méz, 1 tojássárgája, kevés tej Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 30 dkg kristálycukor, 10 ek. víz, 25 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 20 dkg mák (nem darált) Hozzávalók a krémhez: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, másfél cs. (37,5 dkg) margarin 2 vaníliás pudingpor, 7 dl tej Hozzávalók a mázhoz: 10 dkg dió, 1 ek. margarin, 1 ek. cukor, csoki Elkészítése: A mézes lapoknál felsorolt alapanyagokat összegyúrom, 2 részre osztom és kinyújtom gáztepsi nagyságúra.  Közép meleg sütőben külön kisütöm a két

Göngyölt csirkemell ananásszal, baconnal

Kép
Ma a vasárnapi ebéd készítése közben jutott az eszembe - ahogy nézegettem a csirke melléből mit kellene készítenem - hogy karácsonykor általában göngyölt húst is szoktam rakni az ünnepi asztalra. Elkészítettem tehát ezt a viszonylag egyszerű, de mégis finom hústekercset. Eredeti recept sonkaszeletekkel írja, de a  hűtőbe csak baconszalonna volt, ezért azt raktam bele. Megállta a helyét, nagyon pikáns íze lett - családom jóváhagyta, így szerepelhet a karácsonyi menüben. Hozzávalók: 2 nagy csirkemell (kicsontozva) 10 dkg baconszalonna (vagy sonkaszelet) 10 dkg reszelt sajt ananász kompót liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz Elkészítése: A melleket vékonyabb oldalánál ketté vágtam, vagyis szétnyitottam a húst. Ezt egyenletes vékonyra kiklopfoltam, mindkét oldalát megsóztam. Ráterítettem a baconszalonnát, rá a reszelt sajtot (de lehet szeletben is rárakni a sajtot) és a vékonyra eldarabolt ananászt. Nagyon szorosan feltekertem, fogvájóval összetűztem.

TORTILLA babos virslivel

Kép
Ezt az ételt már lassan egy éve ki szeretném próbálni, de valahogy mindig halasztódott. Most végre rászántam magam és péntek tiszteletére elkészítettem. A kép lehet, hogy nem a legjobban sikerült róla, de az íze finom. Végül is igen könnyen elkészíthető és sokféleképp variálható. Szinte bármi belerakható, amit az ember megtalál a hűtőben. A mi hűtőnkbe a következők voltak fellelhetők: Hozzávalók a tortilla alapreceptjéhez : 30 dkg liszt, 3 dkg zsír (2 ek. olaj), 1,5 dl langyos víz, fél tk. szárított élesztő ( de ha nincs a sima élesztő is megteszi kb 2 dkg) 1 tk. só Töltelékhez : 4 fej vöröshagyma, 2 pár virsli, 25 dkg bab, tejföl, majonéz Összekevertem a hozzávalót, simára dolgoztam és 6 cipóra osztottam. Fél órát kelni hagytam, majd kinyújtottam kb.18 cm-es átmérőjű kör alakúra. Én palacsinta sütőbe sütöttem ki, amit nem is kellett olajozni. 3-4 perc alatt sül ki, természetesen mindkét felét meg kell sütni. A töltelék a következőképpen készült: A babot megfőzt

BORBAN PÁROLT PULYKACOMB gombával, párolt zöldség körettel

Kép
A pulykamellet sokféleképpen el lehet készíteni, a combjáról viszont ezt nem mondhatjuk el. Én a következő receptet próbáltam ki, amit most leírok. Férjem tesztelte le először, szerinte jó lett. Bár ő mindig nagyon szűkszavúan intézi el - vagy jó a kaja vagy nem - és a jó fogalomba nála a hús tartozik. Szerintem nagyon finom, puha, szaftos lett a husi, máskor is így készítem. Hozzávalók: pulykacombok 35 dkg csiperke gomba 2-3 gerezd fokhagyma 1 vöröshagyma 3-4 ág kakukkfű de szárított is jó 1 erőleveskocka 3 dl száraz fehérbor pulykasült fűszersó   Elkészítése:  A combokat fűszersóval jól bedörzsölöm (ha nincs fűszerkeverék sózom, borsozom), nagyobb combokat bevagdosom és úgy sózom, fűszerezem. Félórára hűtőbe rakom, hogy jól átjárja a fűszer. Addig a gombát szükség szerint félbevágom, de ha aprók a fejek egybe is hagyhatjuk. A fokhagymát, vöröshagymát felaprítom.  A húst felforrósított olajon minden oldalról megpirítom, majd tepsibe rakom. A viss