Bejegyzések

Karácsonyi borkrémleves

Kép
2009.12.24. csütörtök Leírom a karácsonyi borkrémleves receptjét, amit előre elkészítettem, hisz ezt hidegen legjobb fogyasztani: Hozzávalók:   5 dl édes fehérbor (lehet muskotályos) 1 citrom 1 db fahéj 5-6 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 5 dkg mazsola Elkészítése: A bort 3 dl vízzel felhígítom, a citrom levét belefacsarom és a vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforralom. A tojások sárgáját a cukorral habosra verem, tejszínnel hígítom. A forró bort vigyázva, lassan hozzáöntve, állandóan kevergetve - nehogy összekapjon - rászűröm. Visszateszem a tűzre és alacsonyabb hőfokon addig főzöm állandó kevergetés közben, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűröm, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórom. A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom. Lehet mikróban is készíteni, akkor kis tányérra habgaluskákat nyom

OROSZKRÉM TORTA

Kép
Férjem egyik kedvenc tortája, ezért ezt sütöttem szülinapjára. Sajnos a narancsok, amivel díszíteni szerettem volna gyerkőceim gyomrában landoltak, így csak szép fehéren maradt. Hozzávalók: 6 tojásos vizespiskóta >>> A krémhez:  2 cs. vaníliás puding 8 dl tej 5 ek cukor fél dl rum 10 dkg mazsola 7 dl Hullala tejszín Elkészítése: Először is megsütöttem a jól bevált vizespiskótámat. Majd elkészítettem a tölteléket a következőképp: a mazsolát már jó előre beáztattam a rumba, majd hozzáadtam a tejhez és a cukorral, pudinggal összefőztem. Hagytam kihűlni, és hozzákevertem kb 4 dl keményre felvert tejszínt. A tortát 4 részre szeltem, mert a magassága kiadta. Ezután megkentem a krémmel. A tetejét és az oldalát pedig a maradék felvert tejszínnel egyenletesen bevontam, majd díszítettem.

Sajtos golyó gyerekeknek egy kiskuktától

Kép
A hétvégén a nagy fiamra rájött az alkothatnék. Szerintem látva bíbelődésemet, fotózásaimat a konyhában kedvet kapott ő is. Elővette a tavalyi olvasókönyvét, mert emlékezett rá, hogy abban olvasott egy jó kis receptet és kikereste a sajtos golyó receptjét. Nagy buzgón neki is látott, hogy elkészítse. Megmondom őszintén nem sokat kellett segítenem (ahhoz képest, hogy még csak 8 éves). A végén előkapta a fényképezőgépet és lefotózta. Rám parancsolt, hogy ezt feltétlenül rakjam fel a gasztroblogomra. Kérésének nagyon szívesen eleget teszek, hiszen a szülőnek legnagyobb büszkesége, ha csemetéje alkot valamit. Hozzávalók: 10 dkg sajtostallér   3 dl tej 2 mackósajt   10 dkg lángolt kolbász   10 dkg reszelt sajt Elkészítése: A tallért összetördeljük apróra, leöntjük a tejjel, majd kicsit várunk, hogy megszívja magát. Hozzákeverjük a mackósajtot , az apróra vágott kolbászt. Ebből a masszából aztán golyókat formálunk , amiket jól megforgatunk a sajtban.

Waldorf saláta

Kép
A Network-on láttam meg ezt a képet, nagyon megtetszett. Amikor elolvastam, hogy a waldorf salátából készítették egyből eldöntöttem, hogy én is megpróbálkozom vele. A salátát nagyon szeretem, akár előételnek, vagy fehér húsok, halak mellé is kitűnő. Sok jót olvastam a zellerről, ismert vízhajtó, méregtelenítő és potencianövelő hatása.    Unokahúgom férje aztán megelőzött, születésnapja révén vendégségbe mentünk hozzájuk és egyszer csak mi került az asztalra - hát az én áhított "teknősbékám". Elmagyarázta hogyan készítette (nem is bonyolult), lefotóztam, hiszen úgyis felakartam tenni a waldorf saláta receptjét. Hozzávalók: 3 zsenge zellergumó 3  alma kb. 15 dkg dió 4 ek. tejföl 1 kis tubus majonéz 1 tojás Elkészítése: A zellergumókat megtisztítom,  apró kockára (vagy jobb, ha gyufaszál vastagságúra) darabolom, majd kevés sós vízben kissé megpárolom. Az almákat is meghámozom, ugyanolyanra darabolom, mint a zellert. A diót durvára összetö

Virtuális étlap

Ani   játékra invitált: készítsd el saját étlapod! Szétnéztem a receptjeim között és rájöttem, hogy könnyű lesz választanom, hiszen még nem sokat töltöttem fel, tehát majdnem mindet ajánlhatnám. Sőt amit észrevettem, hogy a leves választékom bizony nagyon gyér, tehát van mit bőven bepótolnom. A játék szabálya: Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének. Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon. " Tehát,akkor elképzeltem, hogy van egy  kis vendéglőm, ahová szívesen látok minden kedves betérőt. Az alábbi ételekből válogathatnak maguknak: Előétel-leves Túróval, dióval töltött gombafejek Sonkás sajttekercs Tepertős pogácsa Szilvakrémleves sütőtök