Bejegyzések

Rakott kelbimbó

Kép
Az új évet új számítógéppel kezdjük ugyanis a régi pc-t sajnos már nem lehetett megjavítani. Na de végre mi is folytathatjuk a blog írást, őszintén bevallva már alig vártam. Sajnos nagyon sok minden elveszett - képek, írások, receptek - még szerencse, hogy a fényképezőgépből nem töröltem ki mindent, de így is lesz mit bepótolni. Minden rosszban van valami jó azt szokták mondani, így legalább gyakorlom a fényképezést és a képszerkesztést, mert van még bőven mit tanulnom.  Először is egy egyszerű étellel kezdem, amelyet tegnap ebédre készítettem.  Egyik rokonomtól kaptam sok-sok kelbimbót. Levesbe is szeretjük, de most rakottas lett belőle. Hozzávalók: 60 dkg sovány hús 1 kg kelbimbó 1 fej vöröshagyma 1 dl paradicsomlé 1 tejföl 1 kk pirospaprika só, bors 5 dkg reszelt sajt Elkészítése: Sós vízben megfőzöm a kelbimbót. A hagymát üvegesre párolom, rádobom a kockára darabolt husit. Sózom, borsozom, paprikázom és fedő alatt puhára párolom. A végén

BUÉK

Mivel a google ezt az oldalt adja be, ha valaki a csokimáz készítését keresi, ezért ide leírom: Csokimáz készítése:  5 ek porcukrot, 5 dkg vajat, 3 ek kakaóport és 3 ek forróvizet vízgőz felett megolvasztok és ezt én egy picit hülni hagyom úgy kenem a süti tetejére. Csokimázat pld. az alábbi süteményeknél készítek:  Kinder tejszelet ,  Csokimázas almás süti , Zebra (csíkos) sütemény , Puncsos mákos torta Szerencsés, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk minden kedves ide látogatónak és blogtársainknak!      Liza, Anikó

Boldog Karácsonyt!

Kép
Minden kedves olvasónknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!  

Karácsonyi borkrémleves

Kép
2009.12.24. csütörtök Leírom a karácsonyi borkrémleves receptjét, amit előre elkészítettem, hisz ezt hidegen legjobb fogyasztani: Hozzávalók:   5 dl édes fehérbor (lehet muskotályos) 1 citrom 1 db fahéj 5-6 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 5 dkg mazsola Elkészítése: A bort 3 dl vízzel felhígítom, a citrom levét belefacsarom és a vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforralom. A tojások sárgáját a cukorral habosra verem, tejszínnel hígítom. A forró bort vigyázva, lassan hozzáöntve, állandóan kevergetve - nehogy összekapjon - rászűröm. Visszateszem a tűzre és alacsonyabb hőfokon addig főzöm állandó kevergetés közben, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűröm, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórom. A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom. Lehet mikróban is készíteni, akkor kis tányérra habgaluskákat nyom

OROSZKRÉM TORTA

Kép
Férjem egyik kedvenc tortája, ezért ezt sütöttem szülinapjára. Sajnos a narancsok, amivel díszíteni szerettem volna gyerkőceim gyomrában landoltak, így csak szép fehéren maradt. Hozzávalók: 6 tojásos vizespiskóta >>> A krémhez:  2 cs. vaníliás puding 8 dl tej 5 ek cukor fél dl rum 10 dkg mazsola 7 dl Hullala tejszín Elkészítése: Először is megsütöttem a jól bevált vizespiskótámat. Majd elkészítettem a tölteléket a következőképp: a mazsolát már jó előre beáztattam a rumba, majd hozzáadtam a tejhez és a cukorral, pudinggal összefőztem. Hagytam kihűlni, és hozzákevertem kb 4 dl keményre felvert tejszínt. A tortát 4 részre szeltem, mert a magassága kiadta. Ezután megkentem a krémmel. A tetejét és az oldalát pedig a maradék felvert tejszínnel egyenletesen bevontam, majd díszítettem.