Bejegyzések

Kinder tejszelet

Kép
Ezt a sütit a nagyobbik fiacskámnak készítettem el a jó félévi bizonyítványáért. Nagyon szereti a kinder csokikat, gondoltam süteményként is finom lehet. A Boci szelet után ez lett  a másik kedvenc sütije. Hozzávalók : 8 tojás 20 dkg cukor 30 dkg liszt 4 dkg kakaópor 1 cs. sütőpor 11 ek víz   krémhez: 7dl tej 3 csomag tejszínízű pudingpor 1 ek liszt 2 pohár tejföl 20 dkg porcukor 20 dkg margarin A piskóta elkészítése: A tojássárgáját a cukorral és 8 evőkanál vízzel habosra kikavarom. A fehérjét kemény habbá verem, mikor kész ehhez is adok 3 evőkanál vizet, és ezzel is összekeverem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral. Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. Majd újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam. Ezután kimargarinozott, lisztezett gáztepsibe beleöntöm a tészta felét. 20 perc alatt előmelegített sütőben kisütöm, majd ugyan így a tészta másik felét is kisütöm. Közben elkészítem a

Halászlé pontyból

Kép
Halászlevet még karácsony szentestéjére főztem, de most találtam meg a róla készült képet. Nagyon megörültem neki, mert már azt hittem, hogy elveszett a többi ételképpel együtt. Sokféleképpen készítik el, én a szegedi halászlevet szoktam főzni annyi különbséggel, hogy most csak egyfajta halból készült viszont vásároltam hozzá halfejet és farkot. Hozzávalók: 1 db 1-1,5 kg-os ponty fél kg halfej és farok 2 nagy fej hagyma 1 db paprika 1 paradicsom 2-3 tk pirospaprika (ízlés szerint), 2 halászlékocka "Erős Pista" paprikakrém, só  Elkészítése: A halat megtisztítom, alaposan megmosom, lecsapom a fejét-farkát, a színhúst ujjnyi vastagra felszeletem és besózom (ha van ikrája vagy teje azt is a színhúshoz teszem). A fejet és a farkat (elég nagyra vágom a farkát, hogy legyen rajta hús is) annyi vízzel teszem fel főni, hogy elegendő legyen  az alaplé a leveshez (utólag csak keveset keljen pótolni). Beleteszem a megtisztított, felkarikázott hagymát, papri

Kapros sütőtökfőzelék édesen

Kép
Ősszel sikerült nagyobb mennyiségben sütőtököt beszereznem, így még van belőle. Sokféleképpen készítettem már belőle -  levest, süteményt, köretet, most a főzelékkel próbálkoztam meg. Mivel elég édesszájúak vagyunk, így az édes változatát választottam.   Hozzávalók: 2 kisebb sütőtök olaj kapor csipet só  1 doboz tejföl  1 ek liszt Elkészítése:  A sütőtököt meghámozom, lereszelem almareszelővel és a kaporral együtt (amit előtte apróra összedarabolok)  kevés olajon megfuttatom. Pici vizet öntök rá, sózom és addig főzöm, amíg a tök megpuhul. Tejfölből, lisztből, vízből habarást készítek, ráöntöm a főzelékre és összeforralom. Ízlés szerint cukrozom. Természetesen lehet sósan is fogyasztani. Uzsonnára is ebből ettem, sőt egy kis fahéjjal is megszórtam. Akkorra már kihűlt és még finomabb volt, mint ebédkor melegen.

Pirított máj kicsit magyarosan

Kép
Nem annyira ugrálok a májért, de a gyermekem kedvence. Főleg a csirke májat szereti, de most sertés máj volt otthon. Hosszú keresgélés után  Andinál itt találtam a  következő receptet, amit végül elkészítettem. Mint ahogy ő is írja a kicsit lecsós jelleg jó szaftos, karakteres ízt ad neki. Nagyon fincsi lett, szerepelni fog az étlapunkon. Hozzávalók: 80 dkg sertés vagy csirke máj 3 paradicsom 2 fehér paprika 1 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma pár karika füstölt kolbász  1 kk törött pirospaprika majoránna bors, só Elkészítése: Kevés olajon kicsit megpirítom a felcsíkozott májat. Hozzáadom a feldarabolt vöröshagymát, felkarikázott paprikát, paradicsomot, kolbászt  és a zúzott fokhagymát. Fűszerezem majoránnával, borssal. Ha szükséges pici vizet öntök alá. Közép erős lángon 10-15 percig együtt párolom, pirítom. Mikor már majdnem kész megszórom a pirospaprikával a színe miatt. A legvégén sózom. Párolt rizzsel tálalom.

Sós stangli

Kép
Ez egy nagyon egyszerű sós nassolni való. Azért szeretem, mert gyorsan elkészül és ha kimarad pár napra is még nagyon finom puha maradt. Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg margarin 1 pohár tejföl 1 tojás 1 ek só 1/2 cs szalalkáli reszelt sajt szezámmag, napraforgómag, köménymag, tökmag Elkészítése: A szalalkálit a liszttel jól elkeverem, a többi hozzávalókkal összegyúrom, ujjnyi vastagságúra kinyújtom. A tetejét tojással megkenem és reszelt sajttal vagy magvakkal jól megszórom. Csöröge metélővel vékony csíkokra vágom. Papírral kibélelt tepsibe rakom és közép meleg sütőben aranysárgára sütöm.