Bejegyzések

Konyakos gyökérkrémleves

Kép
Gyökérkrémleves - első hallásra lehet, hogy nem annyira jól  hangzik, mert sokan nem szeretik a gyökeret (fehérrépát), de szerintem isteni finom lett. Főként a konyak tette különlegessé. A receptet a Nők lapja Café oldalán olvastam.   Hozzávalók: 4 szál gyökér (fehérrépa) 2 fej vöröshagyma húsleveslé  fél dl  konyak 1 dl tejszín ( de lehet 2 dl is, ha valaki tejszínesebben szereti) Elkészítése:   A gyökeret apróra felkockázom, olajon odateszem dinsztelődni, majd rádobom  az ugyancsak felkockázott  hagymát. Hagyom kicsit párolódni, majd felöntöm a húsleveslével (ha nincs 1 húsleveskockát vízzel), majd a konyakkal. Mikor a gyökér megpuhult leveszem a tűzről és az egészet  botmixerrel krémesítem. Utána  óvatosan hozzáöntöm a tejszínt és állandó kevergetés közben összeforralom. Végül zöldség zöldjével megszórom. Pirított zsemlekockával tálalom.

Rakott zöldbab csirkemájjal

Kép
Sokszor nem könnyű kitalálni, hogy mi kerüljön az asztalra és főleg, hogy mindenkinek a foga alá való legyen. A tegnapi ebédet végül sikerült olyan alapanyagokból összehoznom, ami mindenkinek megfelelt. Először darált húsból terveztem,  de mivel  nem találtam a fagyóba - viszont keresgélés közben csirkemájra leltem - így azzal készítettem el, legalább gyermekemnek is kedveztem. Mindannyiunknak ízlett, nagyon fincsi lett. Hozzávalók: 60 dkg zöldbab 50 dkg csirkemáj 2-3 db paradicsom 1 fej vöröshagyma 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg parmezán vagy trappista sajt 1 tk majoránna 2 gerezd fokhagyma 5 dkg vaj bors, só Elkészítése: Én mirelit zöldbabból készítettem, de természetesen nyáron friss zöldségből érdemes. Tehát a zöldbabot sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm. A vöröshagymát finomra vágom, a csirkemájat kockákra darabolom. Egy evőkanálnyi vajban aranysárgára pirítom a vöröshagymát, ráteszem a csirkemájat, megszórom majoránnával, a zúzott fo

Kelkáposztás lasagne

Kép
A következő receptet abból a szakácskönyvből néztem ki, amit a férjemnek vettem karácsonyra. Lehet, hogy fura, hogy ilyet ajándékoztam - mert ennek bizony nem minden férfi örülne - de arra gondoltam, hogy ez egy tésztás szakácskönyv, és mivel ő nagyon szereti a tésztás ételeket, így majd készítek neki belőle sok finomságot. Mindennap azt kérdezte mikor hazaért a munkából, hogy - na mit készítettél a könyvből? - és ma (szégyen - nem szégyen) végre elkészült az első étel belőle. Hozzávalók: kicsi kelkáposzta, só, olaj, 6 lasagne lap , szerecsendió , bors, 6 szelet baconszalonna ( én császár szalonnát használtam), 2 dl tejszín Elkészítése:   Legelőször a lasagne tésztáját gyúrom össze 1 tojásból,  1,5 dl vízből, sóból és annyi lisztből, hogy könnyen összedolgozható legyen. A tojást a vizet és a sót egy tálba rakom, villával elkeverem, majd apránként hozzáadom a lisztet és jól összedolgozom, konyharuhával letakarva pihentetem. Közben a káposztát megtisztítom, megmos

Kinder tejszelet

Kép
Ezt a sütit a nagyobbik fiacskámnak készítettem el a jó félévi bizonyítványáért. Nagyon szereti a kinder csokikat, gondoltam süteményként is finom lehet. A Boci szelet után ez lett  a másik kedvenc sütije. Hozzávalók : 8 tojás 20 dkg cukor 30 dkg liszt 4 dkg kakaópor 1 cs. sütőpor 11 ek víz   krémhez: 7dl tej 3 csomag tejszínízű pudingpor 1 ek liszt 2 pohár tejföl 20 dkg porcukor 20 dkg margarin A piskóta elkészítése: A tojássárgáját a cukorral és 8 evőkanál vízzel habosra kikavarom. A fehérjét kemény habbá verem, mikor kész ehhez is adok 3 evőkanál vizet, és ezzel is összekeverem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral. Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. Majd újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam. Ezután kimargarinozott, lisztezett gáztepsibe beleöntöm a tészta felét. 20 perc alatt előmelegített sütőben kisütöm, majd ugyan így a tészta másik felét is kisütöm. Közben elkészítem a

Halászlé pontyból

Kép
Halászlevet még karácsony szentestéjére főztem, de most találtam meg a róla készült képet. Nagyon megörültem neki, mert már azt hittem, hogy elveszett a többi ételképpel együtt. Sokféleképpen készítik el, én a szegedi halászlevet szoktam főzni annyi különbséggel, hogy most csak egyfajta halból készült viszont vásároltam hozzá halfejet és farkot. Hozzávalók: 1 db 1-1,5 kg-os ponty fél kg halfej és farok 2 nagy fej hagyma 1 db paprika 1 paradicsom 2-3 tk pirospaprika (ízlés szerint), 2 halászlékocka "Erős Pista" paprikakrém, só  Elkészítése: A halat megtisztítom, alaposan megmosom, lecsapom a fejét-farkát, a színhúst ujjnyi vastagra felszeletem és besózom (ha van ikrája vagy teje azt is a színhúshoz teszem). A fejet és a farkat (elég nagyra vágom a farkát, hogy legyen rajta hús is) annyi vízzel teszem fel főni, hogy elegendő legyen  az alaplé a leveshez (utólag csak keveset keljen pótolni). Beleteszem a megtisztított, felkarikázott hagymát, papri