Bejegyzések

Csirkemell gombával, ananásszal

Kép
Szeretek csirke- vagy pulykamellből készíteni, mert viszonylag gyorsan kész van és elég változatos, finom kajákat lehet belőlük kihozni. A következő receptet Andinál olvastam, és mivel nekem is megvoltak itthon a hozzávalók időm pedig nem sok volt, így neki láttam gyorsan elkészíteni. Az eredeti recept itt olvasható. Hozzávalók: 8 szelet csirkemell ( pulykamell is lehet) ugyanannyi fej gomba 1 konzerv ananász 1 pohár tejföl 1 tojás  3 ek zsemlemorzsa 20 dkg füstölt sajt só, bors az ízesítéshez Elkészítése: A csirkemellet vékonyra szeletelem, kiolajozott vagy vajazott tűzállótálba helyezem, fűszerezem, majd rárakom a megtisztított gombákat, amit szintén sózom, borsozom. Kicsi vizet öntök alá és berakom a sütőbe. Amíg sül elkészíte m a mártást. Az ananászt eldarabolom, jól lecsurgatom. A tejfölt, a tojást, az ananászt, a reszelt sajt egy részét és a zsemlemorzsát összekeverem, sózom, borsozom és jól eldolgozom. Amikor a hús és a gomba már jól megpuhult ráön

Márványsütemény és kandírozott narancs receptje

Kép
A mi családunk igen édes szájú. De vannak olyan délutánok amikor csak egyszerű finomságra vágyunk. Ezért gondoltam erre a sütire, amit nagyon könnyű elkészíteni. Mindenkinek ajánlom aki egy egyszerű de nagyszerű süteményt szeretne készíteni. Jó étvágyat hozzá!   Hozzávalók: 40 dkg liszt 15 dkg cukor 2 tojás 15 dkg margarin 1/4 l tej 1 csomag sütőpor reszelt citromhéj csipet só 2 ek kakaó 2 ek cukor 2 ek tej Elkészítése: A margarint kikeverem habosra, felváltva hozzákeverem a cukrot és a tojást. A sütőport és a sót összekeverem a liszttel és lassan a masszához adom. Hozzáöntöm a tejet, belereszelem a citromhéjat . Így jól összekeverem. A tésztát megfelezem. Egyik felébe belekeverem a kakaót, a cukrot és a tejet. A világos tészta egy részét beleöntöm egy margarinnal kikent lisztezett sütőformába . Erre helyezem a kakaóst , majd ismét a világos tésztát, addig amíg a tészta tart, úgy, hogy a világos tésztával fejezem be. Előmelegített középmeleg sütőbe

Szalagos fánk

Kép
Szalagos fánk készítését anyukámtól tanultam. Azóta ötvöztem egy kis Horváth Ilona recepttel, de alapjában azt a fontos dolgot, amiben az ő receptje eltér a többitől meghagytam. A lényege, hogy a tojásfehérjét felverem habnak és azt is a tésztához adom. Ezért-e - vagy azért, hogy az olvasztott vajat apránként csurgatom bele - nem tudom, de nagyon finom, pihe könnyű fánk lesz belőle. Hozzávalók: kb 35 db-hoz 70 dkg liszt  4 dl langyos tej 4 dkg élesztő 4 tojás 4 ek porcukor 8 dkg vaj 2 ek rum 1 kk só Elkészítése: Az élesztőt 1dl-nyi langyos tej és egy evőkanálnyi cukorral felfuttatom. A lisztet a kelesztőtálba szitálom. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a liszthez adom és a langyos  tejjel, rummal, sóval, porcukorral és a felfuttatott élesztővel összekeverem, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáadom. Kb. 1 5 percig fakanállal dagasztom (lehet kenyérsütőben is dagasztatni), közben az olvasztott vajat fokozatosan belecsepegtetem.  H a

Narancsos mascarponés palacsinta

Kép
A palacsintát mindenféleképpen imádjuk, lehet az édes vagy sós. Hogy ne mindig a hagyományos módon készítsem el egy mascarponés változat mellett döntöttem. A tésztája is már egy nagyon könnyű, omlós, jó ízű - a krémje pedig isteni a mascarpone krémességével, a citrusok egzotikus ízével. Hozzávalók a palacsinta tésztához (kb 8-10 palacsintához) 25 dkg liszt 5 dl tej 2 tojás  5 dkg vaj 1 ek cukor 1 db narancs leve só a krémhez: 25 dkg mascarpone 1 rúd vanília vagy 2 cs vaníliás cukor 150 ml tejszín felverve 1 db narancs leve 1 db citrom leve, héja 5 dkg cukor Elkészítése: A tojásokat, tejet, cukrot, narancslevet, pici sót és a lisztet összekeverem, mixerrel jól kidolgozom, közben a felolvasztott vajat belecsurgatom. Félórát állni hagyom és ugyanúgy kisütöm, mint a hagyományos palacsintát. A mascarponét a cukorral, narancs - citrom levével, a lereszelt citromhéjjal, vaníliával jól kikeverem. Végül óvatosan hozzáadom a felvert tejszínt. Ezz

Konyakos gyökérkrémleves

Kép
Gyökérkrémleves - első hallásra lehet, hogy nem annyira jól  hangzik, mert sokan nem szeretik a gyökeret (fehérrépát), de szerintem isteni finom lett. Főként a konyak tette különlegessé. A receptet a Nők lapja Café oldalán olvastam.   Hozzávalók: 4 szál gyökér (fehérrépa) 2 fej vöröshagyma húsleveslé  fél dl  konyak 1 dl tejszín ( de lehet 2 dl is, ha valaki tejszínesebben szereti) Elkészítése:   A gyökeret apróra felkockázom, olajon odateszem dinsztelődni, majd rádobom  az ugyancsak felkockázott  hagymát. Hagyom kicsit párolódni, majd felöntöm a húsleveslével (ha nincs 1 húsleveskockát vízzel), majd a konyakkal. Mikor a gyökér megpuhult leveszem a tűzről és az egészet  botmixerrel krémesítem. Utána  óvatosan hozzáöntöm a tejszínt és állandó kevergetés közben összeforralom. Végül zöldség zöldjével megszórom. Pirított zsemlekockával tálalom.