Bejegyzések

Töltött tyúk

Kép
A receptet egy kedves ismerős házaspártól kaptam. Már régóta készülök, hogy elkészítem, de mindig közbe jött valami. Most végre rászántam magam. Ehhez az ételhez bizony idejében fel kell kelni, mivel elég időigényes elkészíteni, de a végeredmény mindenért kárpótol. Az íze egyszerűen isteni. De nem csak a töltött tyúknak hanem a levesnek is amit belőle főzök. Hozzávalók: 1 fél tyúk, ami nincs összedarabolva 1 fej vöröshagyma 8 száraz zsemle 8 tojás 1 csirkemáj vagy a tyúk mája (de ha van lehet többet is belerakni) 1 csokor zöldség zöldje só, bors, majoránna 1 l tej Elkészítése: Mindenek előtt összekészítem a hozzávalókat: A meglangyosított tejben beáztatom a zsemléket. Túl hosszú ideig sem szabad áztatni,mert mancsossá válhat. Addig célszerű, hogy könnyedén szétnyomkodható legyen. (Ha véletlen nincs tej langyos vízben is lehet, de tejben finomabb). A májat késsel elkapargatom. A zöldség zöldjét összevágom apróra. A tojásokat felverem, sózom, borsozom. Én

Madártej

Kép
A madártej egy egyszerűen elkészíthető desszert, amely jól lehűtve, csak hidegen igazán finom. Én még mindig hagyományosan készítem talán azért, mert gyerekkoromat idézi - ahogy Anyukám vasárnap délután előhozta a jó hideg madártejet - isteni finom volt, mi gyerekek pillanatok alatt eltüntettük. Igyekszem jó minőségű tejből (legalább 3,5 % zsírtartalmú) és házi tojásból készíteni. Hozzávalók (kb. 8 adaghoz): 2 l tej 12 tojás 10-12 ek cukor (ízlés szerint) 1 vaníliás rúd (vagy 3-4 cs vaníliás cukor) Elkészítése:  A tejet odateszem forrni. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét felverem - 1-2 csepp citromlével, végül  1-2 ek cukrot teszek hozzá és együtt nagyon jó keményre verem (nagyon fontos, hogy jó kemény legyen a hab). A sárgájához hozzáadom a többi cukrot és a vaníliás cukrot, és turmix-al habos-fehérre kikevertetem. Amikor a tej forrni kezdene takaréklángra veszem és így is hagyom (nem szabad forrnia). A tojáshabból habgaluskákat szaggatok bele.

Rezgő mákhab meggymártással

Kép
Ezt a receptet Ottisnál   olvastam és mivel nagyon szeretjük a mákos desszerteket - na meg ki akartam próbálni az új mákdarálót - egy kis változtatással elkészítettem. Nem volt itthon málnám,  így én csak meggy öntetet készítettem mellé. Hozzávalók:   20 dkg darált mák 15 dkg cukor 2 dl tej fél dl tojáslikőr (elhagyható) 1,5 dl tejszín kemény habbá verve (Hullala) 1 tasak zselatin Meggymártáshoz: 20 dkg fagyasztott meggy, 2 ek cukor, 1dl tejszín és fahéj   Elkészítése: A zselatint beáztatom 1 dl tejben. Közben összeforralom a tejet a mákkal a cukorral, a likőrrel. Mikor a zselatin feloldódott hozzákeverem a tejhez. Ha kihűlt óvatosan összekavarom a kemény habbá felvert tejszínnel . Alufóliával kibélelt formába öntöm és hűtőben kb. 3 órát dermesztem. Tálalás előtt kiborítom a formából és szeletekre vágom, meggymártással  kínálom.  Meggymártás elkészítése: A cukrot odateszem egy serpenyőbe karamellizálni. Felöntöm 1 dl vízzel, hozzáadom a meggyet. 5

Sütőtökös muffin hagymakrémmel

Kép
Egy kis különlegesség sütőtökből. Sok mindent készítettem már belőle édesen, ezért most úgy döntöttem, hogy megpróbálkozok valami sós csemegével. Igen egyszerű, gyorsan elkészíthető ez a muffin, amelynek receptjét a Nagy Süteménykönyvben találtam.  Hozzávalók: 2 bögre reszelt sütőtök 2 bögre finomliszt 1 sütőpor vagy 1 tk szódabikarbóna 2 tk só 1 tk őrölt kömény 2 ek barna cukor 50 g vaj 1 tojás 1 és 1/4 bögre tej Elkészítése: A sütőtököt tálba tettem és rászórtam a lisztet, sütőport, sót és a köményt. A vajat felolvasztottam, a tojást pedig lágyan felvertem a tejjel. A sütőtök közepébe lyukat fúrtam, ebbe beleöntöttem a vajat, a cukrot és a tojásos masszát. Jól összedolgoztam, majd belekanalaztam a muffin forma sütőbe. Ebből az adagból a normál méretű formánál 12 db jött ki. 190 fokon 20-25 percig sütöttem. A kész muffinokat ketté vágom és megtöltöm hagymakrémmel, vagy kedvenc savanyúsággal vagy csak egyszerűen mártogatunk hozzá a krémből.   H

Szíve-nyelve leves

Kép
Nagyon régen főztem már ezt a hagyományos levest. Amióta nem vágunk disznót bizony feledésbe is merült. A minap egyik ismerősünktől kaptunk egy kis disznótoros kóstolót és felajánlotta a disznónyelvet és szívet, mondván hogy ők úgysem főzik meg. Akkor jutott eszembe, hogy milyen finom a szíve-nyelve leves kissé savanyúan. Gyorsan neki is láttam az elkészítésének. Hozzávalók: 1-1 sertésszív és nyelv 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyem 3-4 db krumpli 1 gerezd fokhagyma 4 babérlevél 1 ek vegeta fél pohár tejföl (kicsi) 1 ek liszt Elkészítése: Először is a nyelvet és szívet egészben megabálom. Annyi enyhén sós vízbe felteszem főni, hogy jól ellepje. Amikor kész (kb.1,5 óra) a nyelvet megtisztítom (lekaparom a fehér részt) és a szívvel együtt jó vékonyra eldarabolom (így el lehet tenni a fagyasztóba is, bármikor elővehető).  A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom és kevés zsíradékban megdinsztelem. A zöldségeket megtisztí