Bejegyzések

Rázóka

Kép
Rázóka, vagy minek is nevezzelek? Hát vegyük csak sorra: nokedlis, krumplis, tejfölös ... A férjem hozta munkahelyéről a receptet az egyik munkatársa anyukája szokta ezt készíteni. A nevet is ők adták neki. De hogy miért? Ezt nem tudom. Náluk nagy kedvenc, de bizton állíthatom nálunk sem utoljára volt elkészítve! Hozzávalók: 2 tojás 4 dl víz liszt 50 dkg krumpli 2 tejföl 2 dl tejszín fokhagyma ( az eredeti receptben ez nem szerepelt) 30 dkg császárszalonna (de lehetne sonka is) bors 10 dkg reszelt sajt   Elkészítése: A krumplit megpucolom, felkockázom és felteszem főni. Közben a tojásból, vízből és annyi lisztből amennyit ez bevesz nokedlit készítek. Forrásba lévő vízbe beleszaggatom és kifőzöm. A császárszalonnát felkockázom, egy nagyobb edénybe átpirítom, mert mikor ezzel megvagyok, félrehúzom a tűzről, hozzáöntöm a leszűrt krumplit és nokedlit. Erre jön a tejszín, tejföl és az összenyomott fokhagyma. Sózom, borsozom ízlés szerint, majd a tűzre visszatéve átfor

Túrós gyümölcstorta

Kép
Hamarosan itt a Valentin nap. Hát ma tartottunk egy főpróbát. Készítettem a drágámnak egy szívtortát. Gyorsan el is fogyott, így azt hiszem hamarosan követi egy újabb! De addig is megosztom veletek ezt: Hozzávalók: 3 tojás 1 pohár joghurt 1 pohár (joghurtos) cukor   fél pohár étolaj 2 pohár liszt 1 csomag sütőpor pici só Krémhez: 50 dkg túró 15 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 3 dl Hullala tejszín Gyümölcs 5 dkg szeletelt mandula 1 ek margarin 1 ek cukor Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverem. Állandó keverés mellett hozzáadom a joghurtot, étolajat, lisztet, sütőport, sót. Majd kimargarinozott, lisztezett formába kisütöm, úgy mint a piskótát. Mikor kihűlt a torta ketté vágom és megtöltöm a következő  krémmel: A túrót szitán áttöröm, hozzákeverem a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt felverem kemény habnak, majd hozzákeverem a túróhoz. Megkenem a lapot, a tetejét és az oldalát. Elkészítem a pörkölt mandulát. A mandulát felaprítom, majd a margarinnal és

Töltött tyúk

Kép
A receptet egy kedves ismerős házaspártól kaptam. Már régóta készülök, hogy elkészítem, de mindig közbe jött valami. Most végre rászántam magam. Ehhez az ételhez bizony idejében fel kell kelni, mivel elég időigényes elkészíteni, de a végeredmény mindenért kárpótol. Az íze egyszerűen isteni. De nem csak a töltött tyúknak hanem a levesnek is amit belőle főzök. Hozzávalók: 1 fél tyúk, ami nincs összedarabolva 1 fej vöröshagyma 8 száraz zsemle 8 tojás 1 csirkemáj vagy a tyúk mája (de ha van lehet többet is belerakni) 1 csokor zöldség zöldje só, bors, majoránna 1 l tej Elkészítése: Mindenek előtt összekészítem a hozzávalókat: A meglangyosított tejben beáztatom a zsemléket. Túl hosszú ideig sem szabad áztatni,mert mancsossá válhat. Addig célszerű, hogy könnyedén szétnyomkodható legyen. (Ha véletlen nincs tej langyos vízben is lehet, de tejben finomabb). A májat késsel elkapargatom. A zöldség zöldjét összevágom apróra. A tojásokat felverem, sózom, borsozom. Én

Madártej

Kép
A madártej egy egyszerűen elkészíthető desszert, amely jól lehűtve, csak hidegen igazán finom. Én még mindig hagyományosan készítem talán azért, mert gyerekkoromat idézi - ahogy Anyukám vasárnap délután előhozta a jó hideg madártejet - isteni finom volt, mi gyerekek pillanatok alatt eltüntettük. Igyekszem jó minőségű tejből (legalább 3,5 % zsírtartalmú) és házi tojásból készíteni. Hozzávalók (kb. 8 adaghoz): 2 l tej 12 tojás 10-12 ek cukor (ízlés szerint) 1 vaníliás rúd (vagy 3-4 cs vaníliás cukor) Elkészítése:  A tejet odateszem forrni. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét felverem - 1-2 csepp citromlével, végül  1-2 ek cukrot teszek hozzá és együtt nagyon jó keményre verem (nagyon fontos, hogy jó kemény legyen a hab). A sárgájához hozzáadom a többi cukrot és a vaníliás cukrot, és turmix-al habos-fehérre kikevertetem. Amikor a tej forrni kezdene takaréklángra veszem és így is hagyom (nem szabad forrnia). A tojáshabból habgaluskákat szaggatok bele.

Rezgő mákhab meggymártással

Kép
Ezt a receptet Ottisnál   olvastam és mivel nagyon szeretjük a mákos desszerteket - na meg ki akartam próbálni az új mákdarálót - egy kis változtatással elkészítettem. Nem volt itthon málnám,  így én csak meggy öntetet készítettem mellé. Hozzávalók:   20 dkg darált mák 15 dkg cukor 2 dl tej fél dl tojáslikőr (elhagyható) 1,5 dl tejszín kemény habbá verve (Hullala) 1 tasak zselatin Meggymártáshoz: 20 dkg fagyasztott meggy, 2 ek cukor, 1dl tejszín és fahéj   Elkészítése: A zselatint beáztatom 1 dl tejben. Közben összeforralom a tejet a mákkal a cukorral, a likőrrel. Mikor a zselatin feloldódott hozzákeverem a tejhez. Ha kihűlt óvatosan összekavarom a kemény habbá felvert tejszínnel . Alufóliával kibélelt formába öntöm és hűtőben kb. 3 órát dermesztem. Tálalás előtt kiborítom a formából és szeletekre vágom, meggymártással  kínálom.  Meggymártás elkészítése: A cukrot odateszem egy serpenyőbe karamellizálni. Felöntöm 1 dl vízzel, hozzáadom a meggyet. 5