Bejegyzések

Csokoládés epertorta

Kép
Végre itt a Valentin-nap, igen-igen a szerelmesek és persze a tortaimádók napja! Én ezt az ünnepet "egyszerűen" oldottam meg. Sütöttem a kedvesemnek egy szívtortát, ennek örül a legjobban, hisz nagyon-nagyon szereti az ilyen tejszínes finomságokat. Íme a recept: Hozzávalók a tésztához:   3 tojás   15 dkg kristálycukor 7 ek víz   15 dkg liszt   1 cs sütőpor   2 ek kakaópor   krémhez:   4 ek eperdzsem   50 dkg eper   3 dl tejszín (hullala) Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját a cukorral és 4 evőkanál vízzel habosra kikavarom. A fehérjét kemény habbá verem, mikor kész ehhez is adok 3 evőkanál vizet, és ezzel is összekeverem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral. Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. Újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam.  Ezután kimargarinozott, lisztezett sütőtormában előmelegített közép meleg sütőben kisütöm. Közben elkészítem a krémet. Az epret alaposan me

Darált húsos rakott tészta

Kép
A családunk egyik fele a húst a másik fele pedig a tésztát kedveli, így olyan ételt kerestem, hogy mindnyájunknak kedvezzek vele. Így eset a választásom  a rakott tésztára, melyet egy kicsit a mi ízlésünkre formáztam. Hozzávalók: 25 dkg tészta 50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka) 10 dkg bacon 1 fej vöröshagyma 2 paprika 1 konzervbab (csemegekukorica, borsó is lehet) 1 csokor újhagyma 1 ek őrölt pirospaprika 4 ek paradicsompüré só, frissen őrölt bors 3 kis (175 gr) tejföl 3 tojás 10 dkg reszelt sajt     Elkészítése: A hagymát és a paprikát kockára vágom, a bacont csíkokra, az újhagymát karikára. Kevés olajon megpirítom a bacont, majd a vöröshagymát. Hozzáadom a darált húst, a paprikát, együtt pirítom. Kevés vízzel felöntöm, sózom, borsozom, majoránnázom, hozzáadom a paradicsompürét, a pirospaprikát, lefedve párolom. 15 perc után hozzáadom a babot ( én csilis babot használtam, így egy kicsit csípős lett) és még kicsit együtt párolom. Végül a tűzrő

Rázóka

Kép
Rázóka, vagy minek is nevezzelek? Hát vegyük csak sorra: nokedlis, krumplis, tejfölös ... A férjem hozta munkahelyéről a receptet az egyik munkatársa anyukája szokta ezt készíteni. A nevet is ők adták neki. De hogy miért? Ezt nem tudom. Náluk nagy kedvenc, de bizton állíthatom nálunk sem utoljára volt elkészítve! Hozzávalók: 2 tojás 4 dl víz liszt 50 dkg krumpli 2 tejföl 2 dl tejszín fokhagyma ( az eredeti receptben ez nem szerepelt) 30 dkg császárszalonna (de lehetne sonka is) bors 10 dkg reszelt sajt   Elkészítése: A krumplit megpucolom, felkockázom és felteszem főni. Közben a tojásból, vízből és annyi lisztből amennyit ez bevesz nokedlit készítek. Forrásba lévő vízbe beleszaggatom és kifőzöm. A császárszalonnát felkockázom, egy nagyobb edénybe átpirítom, mert mikor ezzel megvagyok, félrehúzom a tűzről, hozzáöntöm a leszűrt krumplit és nokedlit. Erre jön a tejszín, tejföl és az összenyomott fokhagyma. Sózom, borsozom ízlés szerint, majd a tűzre visszatéve átfor

Túrós gyümölcstorta

Kép
Hamarosan itt a Valentin nap. Hát ma tartottunk egy főpróbát. Készítettem a drágámnak egy szívtortát. Gyorsan el is fogyott, így azt hiszem hamarosan követi egy újabb! De addig is megosztom veletek ezt: Hozzávalók: 3 tojás 1 pohár joghurt 1 pohár (joghurtos) cukor   fél pohár étolaj 2 pohár liszt 1 csomag sütőpor pici só Krémhez: 50 dkg túró 15 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 3 dl Hullala tejszín Gyümölcs 5 dkg szeletelt mandula 1 ek margarin 1 ek cukor Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverem. Állandó keverés mellett hozzáadom a joghurtot, étolajat, lisztet, sütőport, sót. Majd kimargarinozott, lisztezett formába kisütöm, úgy mint a piskótát. Mikor kihűlt a torta ketté vágom és megtöltöm a következő  krémmel: A túrót szitán áttöröm, hozzákeverem a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt felverem kemény habnak, majd hozzákeverem a túróhoz. Megkenem a lapot, a tetejét és az oldalát. Elkészítem a pörkölt mandulát. A mandulát felaprítom, majd a margarinnal és

Töltött tyúk

Kép
A receptet egy kedves ismerős házaspártól kaptam. Már régóta készülök, hogy elkészítem, de mindig közbe jött valami. Most végre rászántam magam. Ehhez az ételhez bizony idejében fel kell kelni, mivel elég időigényes elkészíteni, de a végeredmény mindenért kárpótol. Az íze egyszerűen isteni. De nem csak a töltött tyúknak hanem a levesnek is amit belőle főzök. Hozzávalók: 1 fél tyúk, ami nincs összedarabolva 1 fej vöröshagyma 8 száraz zsemle 8 tojás 1 csirkemáj vagy a tyúk mája (de ha van lehet többet is belerakni) 1 csokor zöldség zöldje só, bors, majoránna 1 l tej Elkészítése: Mindenek előtt összekészítem a hozzávalókat: A meglangyosított tejben beáztatom a zsemléket. Túl hosszú ideig sem szabad áztatni,mert mancsossá válhat. Addig célszerű, hogy könnyedén szétnyomkodható legyen. (Ha véletlen nincs tej langyos vízben is lehet, de tejben finomabb). A májat késsel elkapargatom. A zöldség zöldjét összevágom apróra. A tojásokat felverem, sózom, borsozom. Én