Bejegyzések

Csáky-féle töltött hús vajas galuskával

Kép
Az eredeti recept tulajdonképpen a híres Csáky rostélyos, csak én sertéshúsból készítettem el. Nagyon mutatós és roppant finom, ezért a magyar konyha igazi remekművének is nevezhetjük az eredeti "Csáky rostélyost", amely marhahúsból készül. De azért én sem vallottam szégyent, mert családom minden tagjának nagyon ízlett, azt mondták nyugodtan készíthetem sűrűbben is - szóval sikert aratott! Hozzávalók: 80 dkg sertéshús 1 nagy fej vöröshagyma 10 dkg baconszalonna 5-6 db fehér paprika 3 db  paradicsom 4 tojás 1 ek paprikakrém 1 ek paradicsompüré 1 ek liszt 1 pohár tejföl só, bors Elkészítése: A baconszalonnát csíkokra darabolom és kevés olajban megpirítom. A vöröshagymát apróra vágom, ráteszem a baconra, üvegesre párolom, majd a felkarikázott paprikát és paradicsomot is rárakom. Sózom, borsozom és puhára párolom. Tulajdonképpen lecsót készítek. Közben a húsokat nagyobbra darabolom és jó nagyra kiklopfolom. Sózom, borsozom. Amikor a

Kinder buenó - vagy valami hozzá hasonló!

Kép
  Ezt a sütemény a hétvégén készítettem el az iskolai farsangi ünnepségre. Nagyon jól sikerült, aki megkóstolta vett belőle még egy szeletet. A Nutella igen különleges ízt adott neki. Az elkészítése nem a legegyszerűbb, de megéri a sok macera, mert valóban nagyon finom. Persze szokásomhoz híven kicsit most is változtattam az eredeti recepten. Hozzávalók: 6 tojás 30 dkg kristálycukor 12 ek. víz 25 dkg liszt 1 kk. szódabikarbóna 15 dkg darált dió Krémhez: 1 liter tej 4 cs. vaníliás pudingpor 25 dkg margarin porcukor 2 ek kakaópor fél üveg Nutella háztartási keksz cukros tej amibe a kekszet beáztatom fél l Hullala tejszín Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral és 6 evőkanál vízzel habosra kikeverem. A liszthez hozzákeverem a diót és a szódabikarbónát. A tojásfehérjét felverem kemény habnak és a végén hozzákeverek 6 ek vizet. Majd a tojássárgájához apránként hozzá adagolom a lisztet és a tojásfehérjét. Kilisztezett, margarinozott gáztepsibe (nagy méretű) köz

Csokoládés epertorta

Kép
Végre itt a Valentin-nap, igen-igen a szerelmesek és persze a tortaimádók napja! Én ezt az ünnepet "egyszerűen" oldottam meg. Sütöttem a kedvesemnek egy szívtortát, ennek örül a legjobban, hisz nagyon-nagyon szereti az ilyen tejszínes finomságokat. Íme a recept: Hozzávalók a tésztához:   3 tojás   15 dkg kristálycukor 7 ek víz   15 dkg liszt   1 cs sütőpor   2 ek kakaópor   krémhez:   4 ek eperdzsem   50 dkg eper   3 dl tejszín (hullala) Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját a cukorral és 4 evőkanál vízzel habosra kikavarom. A fehérjét kemény habbá verem, mikor kész ehhez is adok 3 evőkanál vizet, és ezzel is összekeverem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral. Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. Újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam.  Ezután kimargarinozott, lisztezett sütőtormában előmelegített közép meleg sütőben kisütöm. Közben elkészítem a krémet. Az epret alaposan me

Darált húsos rakott tészta

Kép
A családunk egyik fele a húst a másik fele pedig a tésztát kedveli, így olyan ételt kerestem, hogy mindnyájunknak kedvezzek vele. Így eset a választásom  a rakott tésztára, melyet egy kicsit a mi ízlésünkre formáztam. Hozzávalók: 25 dkg tészta 50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka) 10 dkg bacon 1 fej vöröshagyma 2 paprika 1 konzervbab (csemegekukorica, borsó is lehet) 1 csokor újhagyma 1 ek őrölt pirospaprika 4 ek paradicsompüré só, frissen őrölt bors 3 kis (175 gr) tejföl 3 tojás 10 dkg reszelt sajt     Elkészítése: A hagymát és a paprikát kockára vágom, a bacont csíkokra, az újhagymát karikára. Kevés olajon megpirítom a bacont, majd a vöröshagymát. Hozzáadom a darált húst, a paprikát, együtt pirítom. Kevés vízzel felöntöm, sózom, borsozom, majoránnázom, hozzáadom a paradicsompürét, a pirospaprikát, lefedve párolom. 15 perc után hozzáadom a babot ( én csilis babot használtam, így egy kicsit csípős lett) és még kicsit együtt párolom. Végül a tűzrő

Rázóka

Kép
Rázóka, vagy minek is nevezzelek? Hát vegyük csak sorra: nokedlis, krumplis, tejfölös ... A férjem hozta munkahelyéről a receptet az egyik munkatársa anyukája szokta ezt készíteni. A nevet is ők adták neki. De hogy miért? Ezt nem tudom. Náluk nagy kedvenc, de bizton állíthatom nálunk sem utoljára volt elkészítve! Hozzávalók: 2 tojás 4 dl víz liszt 50 dkg krumpli 2 tejföl 2 dl tejszín fokhagyma ( az eredeti receptben ez nem szerepelt) 30 dkg császárszalonna (de lehetne sonka is) bors 10 dkg reszelt sajt   Elkészítése: A krumplit megpucolom, felkockázom és felteszem főni. Közben a tojásból, vízből és annyi lisztből amennyit ez bevesz nokedlit készítek. Forrásba lévő vízbe beleszaggatom és kifőzöm. A császárszalonnát felkockázom, egy nagyobb edénybe átpirítom, mert mikor ezzel megvagyok, félrehúzom a tűzről, hozzáöntöm a leszűrt krumplit és nokedlit. Erre jön a tejszín, tejföl és az összenyomott fokhagyma. Sózom, borsozom ízlés szerint, majd a tűzre visszatéve átfor