Bejegyzések

Borzaska

Kép
Régóta tervezem, hogy a borzaskát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Az elhatározás végleg akkor született meg amikor nemrég megláttam Ottisnál , és kedvet kaptam rá. Sajnálom, hogy eddig nem készítettem.  Az eredeti borzaska sertéshúsból készül, én pulykából készítettem, de biztos finom csirkemellből is. Hozzávalók: 6 szelet pulykahús 5-6 közepes burgonya 2 tojás 3 ek liszt 3 gerezd fokhagyma tejföl sajt Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom. A krumplikat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ezt félóráig állni hagyom. Utána kinyomkodom, hozzákeverem a tojást és a lisztet és két gerezd fokhagymát belereszelek. Sózom, borsozom ízlés szerint.  A hússzeleteket először lisztbe, majd a krumpliba mártom, jó rátapogatom a masszát és középforró olajban szép pirosra sütöm. Papírtörlőre kiszedem, hogy leitatódjon. Tálalásnál tetejét fokhagymás tejföllel megkenem, sajttal megszórom. Nagylányom készített hozzá salátát.

Kakaós grízgombóc

Kép
Mikor a nagyfiam hazaért tegnap az iskolából, nagyon éhes volt. Valamit gyorsan kellett készítenem. Édesre vágyott és olyanra, amit már régen evett. Ennek a gombócnak egyébként az a története, hogy mikor a kicsivel a kórházban voltam (akkor született) a férjem főzött maguknak tejbegrízt, de mivel túl keményre sikerült azt találta ki, hogy gombócot formál belőle!  Azóta szoktuk készíteni hol kakaóporral, hol pirított zsemlemorzsával. Hozzávalók: 1 l tej 5 dkg vaj 14 ek búzadara 6-7 ek cukor (ízléstől függően) kakaópor amiben meghempergetem Elkészítése: Felforralom a tejet, hozzáadom a vajat. Állandó kevergetés mellett a búzadarát és a cukrot. Újraforrástól még kb 5 percig főzöm. Mikor kész hagyom hűlni, de csak annyira hogy a kezemet ne süsse. Ezután gombócokat formálok belőle, amit megforgatok kakaóporban. A kakaó lehet instant változat is, de nekem most nem volt itthon.

Fokhagyma leves cipóban tálalva

Kép
Valami gyorsat akartam ma ebédre, de mégis olyat ami még nem volt. Hát ez sült- főlt ki belőle. Hozzávalók: 12 gerezd fokhagyma pici olaj oregánó vegeta spagetti fél ek étkezési keményítő 1 dl tejszín Hozzávalók 4 db cipóhoz: 50 dkg liszt 4 dkg élesztő 1 tk cukor 3,5 langyos víz 1 ek só 3 ek olaj Elkészítése: A fokhagymát fokhagyma nyomón átnyomom. Az olajon odateszem picit megpirítom. Majd felengedem annyi vízzel amennyi levest akarok főzni. Befűszerezem, jól összeforralom és mikor már nagyon lobog beledobom a rövidre tördelt spagettit. Annyi marék spagetti ahány személyre készül a leves. Mikor megfőtt a tejszínből és a keményítőből habarást készek, amit a leveshez öntöm. Cipó elkészítése: Az élesztőt felfuttatom pici vízben a cukorral. Majd az összes hozzávalót jól összedolgozom és addig verem, míg elválik a táltól. Hagyom picit pihenni. Majd 4 cipót formálok belőle és előmelegített sütőben megsütöm. Mikor megsült a közepét kivájom és tálalásnál bele

Kekszes kedvenc

Kép
Tegnap este már nagyon ki voltunk éhezve valami édességre. Gyorsan leltároztam, mit rejt kis kamrám mélye. Tej volt otthon bőven és puding is. Majd hosszas kutakodás után rátaláltam egy zacskó kekszre is. Hát nem maradt más hátra ezt az egészet valamilyen formába összedobálni. Íme a végeredmény: Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz (de ez nem lett mind felhasználva, kevés kimaradt belőle) 2 l tej 2 csomag eper pudingpor 2 csomag csoki pudingpor 12 ek kristálycukor 2 pohár tejföl 2 ek zselatin 6 ek porcukor Elkészítés: Először is a gáztepsibe felsorakoztatom a háztartási kekszet. Megfőzöm az eper pudingot 1 l tejben a 6 ek. cukorral. Még azon melegében ráöntöm a kekszre. Majd ezután ismét jöhet 1 sor keksz. Megfőzöm a csoki pudingot, azt is forrón ráöntöm a kekszre. Ismét egy sor keksz. De ezt a sor kekszet kicsit meglocsolom tejjel nehogy kemény maradjon. Majd a tejfölt, 6 ek porcukorral, és az előzőleg kis vízben feloldott zselatinnal összekeverem. És ezzel a tejföll

Nudli, krumplipogácsa

Kép
  A burgonyás tésztát azért szeretem, mert belőle többfajta ételt lehet készíteni (nudli, krumplipogácsa, gombóc ). Talán legtöbb időt a nudli formázása vesz igénybe. Nem is tudom hol olvastam, hogy nem is olyan nagy baj, ha egy kicsit "eldeformálódott", mert legalább eltér a készen kapható fagyasztottól. Na én ezt elég jól betartom, mert van mikor nem mindig jól sikerül megformálnom. Az íze pedig -  ne is vitassuk, szerintem a házi magasan az élen jár, mint a boltban kapható utánzatok. Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya kb. 30 dkg liszt (a krumpli minőségétől függ) 2 tojás 1 ek zsír só Elkészítése: A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Ha kész héját lehúzom és krumplinyomóval áttöröm. Sózom, hozzáadom a zsírt és mikor meghűlt hozzáadom a tojást és annyi lisztet, hogy kellően lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Jól összegyúrom, majd kétfelé veszem. Egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra, majd ujjnyi csíkokra vágom