Bejegyzések

Gyros és pita

Kép
Nagylányom kedvence a gyros. Ha megkérdezem tőle mi legyen ebédre, mindig ezt az ételt kéri.  Barátnőm emlegette, hogy ő is szokott készíteni, de ő pitát nem süt hozzá, hanem készen veszi az üzletben. Na én elhatároztam, hogy ha már a gyrosra vállalkozom (eddig én nem készítettem) pitát is sütök hozzá. Ehhez jó receptet Limaránál találtam.  Eredetileg a gyros birkahúsból készül, de jó a sertés, csirke illetve a pulykahús is. Hozzávalók: 80 dkg pulykahús gyros fűszerkeverék 1 ek olívaolaj 1 fej vöröshagyma Salátához: 1 kígyóuborka 2 paradicsom 1 pritaminpaprika 2 sárgarépa 1 fej lila hagyma 1 jégsaláta 2 kis pohár (175 g) joghurt 2 gerezd fokhagyma só, bors  Elkészítése: A húst előző este csíkokra darabolom, kevés olívaolajban elkeverek 2 ek. gyros fűszersót és ebbe a húsokat beleforgatom. Egy éjszakára hűtőbe rakom pácolódni.  Másnap a vöröshagymát megtisztítom, feldarabolom és kevés olajban a hússal együtt odateszem pirítani. Majd kicsi

Borsós hús spagettivel

Kép
A borsós hús nagyon kedvenc ételem, bár legtöbbször felkockázott húsból készítem nokedlivel. Most kicsit változtattam rajta, mivel kicsit későn fogtam a főzéshez. Ezért választottam a darált húst. Az hamarabb ki is enged és kockázgatni sem kell. Bármilyen húsból lehet készíteni: pulyka, csirke vagy sertésből is. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 50 dkg darált hús 50 dkg borsó só, bors, majoránna 1 tejföl 1 kk mustár 2 ek. liszt (1 ek. ételkeményítő) spagetti Elkészítése: A vöröshagymát pici olajon megpirítom, majd hozzáadom a darált húst és azt is megpirítom. Hozzáadom a borsót is és felöntöm vízzel. Én mirelit borsót használtam, amit felengedés nélkül teszek hozzá. Megszórom sóval, borssal, pici majoránnával ízesítem. Mikor megfőtt a tejfölből, lisztből, mustárból kevés vízzel hígítva habarást készítek hozzá. Ezzel is még összeforralom. Spagettivel vagy bármilyen más tésztával vagy ami számomra a legkedvesebb nokedlivel tálalom.

Pillecukros torta

Kép
Múlt héten volt a szülinapom. Hetek óta fundálódtam, milyen tortát készítsek magamnak. Marcipános bevonatút szerettem volna, de sajna nem mertem hozzáfogni. Előtte nap a Lidl-ben is fél órát keringtem, de még mindig nem tudtam eldönteni mi is legyen a torta tetején. Végül feladtam, irány a pénztár. Ekkor a férjem meglátta a pillecukrot. Azt mondta vegyél nekem egy zacsival. Na ekkor ugrott be, mi lenne, ha ezzel vonnám be a tortám. Mikor hazaértünk persze mind a három fiú neki esett a pillecukornak, alig bírtam kiszedni a kezükből, de a felét sikerült megmentenem, hát íme a végeredmény. Na jó nem lett valami gyönyörű, de  ez volt az első ilyen jellegű tortám, az íze azért finom lett. Hozzávalók: kakaós vizes piskóta a krémhez : 2 cs. vaníliás pudingpor 7 dl tej 25 dkg margarin 15 dkg porcukor mázhoz 15 dkg pillecukor 10 dkg porcukor 2 ek. víz 2 ek. étkezési keményítő Elkészítése: Először is megsütöm a piskótát.  Majd a krémet készítem el. A puding

Croassan vagy hozzá hasonló

Kép
Többször sütöttem már croassant. Én az alábbi recept alapján szoktam készíteni, nagyon finom, puha, szinte omlós lesz a kifli. Családom nagyon szereti, a csokoládé töltelékes a kedvencük. Persze minőségi csokival lehet igazán finomat készíteni. Most még sütöttem almatöltelékest is.  Hozzávalók: 40 dkg liszt 2 dl tej 2,5 dkg élesztő 2 tojás 12 dkg margarin (vaj is lehet) 3 ek cukor 1 tojás a kenéshez Töltelék: 1 tábla csoki (lehet töltelékes is) fahéjas reszelt alma kandírozott gyümölcs Elkészítése: Az élesztőt pici tejben cukorral felfuttatom. A margarint habosra kikavarom a tojássárgájával, majd hozzáadom a lisztet és a kissé felvert tojásfehérjét, az élesztőt. Jól kidolgozom. Kicsit lágy tésztát kapok, de ez nem probléma, dagasztás közben a tál oldalát lisztezem és addig verem, ameddig elválik a táltól. 2 cipót formálok belőle. Az egyikbe keverek egy kis kandírozott narancsot is. Ezután 20 percig ruhával letakarva pihentetem. Lisztezett des

Rakott palacsinta

Kép
Régóta tervezem, hogy a rakott palacsintát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Most is csak egyszerű palacsintának fogtam neki, de ahogy el kezdtem sütni végül elhatároztam, hogy ebből most rakott palacsinta lesz. A palacsinta alaptésztájával  ami itt olvasható sütöttem 15 db palacsintát. Sokat törtem a fejem mit tehetnék bele. Előszedtem mindent ami volt otthon, és persze bele is illik egy édes palacsintába. Hát ez sült ki belőle... Hozzávalók: 1 adag puncspuding megfőzve porcukros darált mák szilvalekvár reszelt alma Nutella Elkészítés: Megsütöm a palacsintát. Belerakom az első palacsintát egy hőállótálba, ezt megkenem puncs pudinggal és megszórom mákkal. Ráteszem a második palacsintát, amit megkenek először szilvalekvárral, majd puncspudinggal. Ezután következik a harmadik palacsinta, ezt is ráhelyezem és megkenem az almával. Ezt addig folytatom, míg elfogynak a hozzávalók. Majd berakom a sütőbe és jól átforrósítom. Mikor kész megkenem Nutellával és t

Tepsis krumpli tejszínnel

Kép
Vasárnapi ebédhez készítettem ezt a nagyon finom és laktató köretet.  A főételt sokkal egyszerűbben oldottam meg, mint a köretet, ugyanis sütőzacskóban sütöttem meg a csirkét. Isteni lett!  Olyan zacskót vásároltam - véletlen, amihez a fűszerek is adva voltak. Mivel a hús saját levében és zsírjában sül meg igazi puha, omlós, szaftos lesz. Erről nem is írok többet, hisz a csomagoláson rajta van, hogyan kell elkészíteni. Érdemes kipróbálni! Előnye ennek a párosításnak, hogy egyszerre kisüthettem a csirkét és a burgonyát. Előbb betettem a csirkét, majd kicsit később betoltam a krumplit is (külön tepsiben), de szinte egyszerre lett kész.  Hozzávalók: 1,5 kg burgonya 25 dkg füstölt szalonna   2 fej vöröshagyma 3 dl főzőtejszín reszelt szerecsendió só bors Elkészítése: A krumplit jól megmosom és héjában félig előfőzöm. Kicsit hűlni hagyom, majd meghámozom és felkarikázom.    Közben a szalonnát és a hagymát felkockázom, majd egy tepsibe rakom (először a szalonnát rakom be

Életem része díj!

Kép
Köszönjük a díjat Andinak , Biankának és Aninak ! Nagyon örülök neki, hogy Liza rávett engem is erre a blogolásra! Mindkettőnk életét kitölti ez a hobbi. Már hónapok óta kettőnk között ez a legfőbb téma, hogy mit készítünk, felrakjuk-e a blogunkra, hogy fotózzunk, na és persze láttad e milyen új receptet rakott fel valamelyik blogtársunk. Mindig izgalommal lépünk be az oldalra, vajon kinek, hogy tetszett az újonnan feltett receptünk. A legnagyobb öröm az egészben, hogy mi is részesei lehetünk ennek a nagyon jó közösségnek - tényleg az életünk része lett! Ha ide belépünk sikerül megfeledkezni a mindennapok gondjáról, bajáról. Végezetül szeretnénk mi is átadni a díjakat, remélem nektek is ugyan akkora örömet sikerül majd szerezni, mint amekkorát nekünk szereztek a díj átadói. Fogadjátok sok szeretettel: Aliz - Aliz konyhája Gasztroboszi - Gasztroboszi a konyhában Gyöngyi - Vegyes köret Judith - Jade konyhája   Mónika - Torkos Kuckó EGYCSIPET - Egy csipet...

Borzaska

Kép
Régóta tervezem, hogy a borzaskát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Az elhatározás végleg akkor született meg amikor nemrég megláttam Ottisnál , és kedvet kaptam rá. Sajnálom, hogy eddig nem készítettem.  Az eredeti borzaska sertéshúsból készül, én pulykából készítettem, de biztos finom csirkemellből is. Hozzávalók: 6 szelet pulykahús 5-6 közepes burgonya 2 tojás 3 ek liszt 3 gerezd fokhagyma tejföl sajt Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom. A krumplikat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ezt félóráig állni hagyom. Utána kinyomkodom, hozzákeverem a tojást és a lisztet és két gerezd fokhagymát belereszelek. Sózom, borsozom ízlés szerint.  A hússzeleteket először lisztbe, majd a krumpliba mártom, jó rátapogatom a masszát és középforró olajban szép pirosra sütöm. Papírtörlőre kiszedem, hogy leitatódjon. Tálalásnál tetejét fokhagymás tejföllel megkenem, sajttal megszórom. Nagylányom készített hozzá salátát.

Kakaós grízgombóc

Kép
Mikor a nagyfiam hazaért tegnap az iskolából, nagyon éhes volt. Valamit gyorsan kellett készítenem. Édesre vágyott és olyanra, amit már régen evett. Ennek a gombócnak egyébként az a története, hogy mikor a kicsivel a kórházban voltam (akkor született) a férjem főzött maguknak tejbegrízt, de mivel túl keményre sikerült azt találta ki, hogy gombócot formál belőle!  Azóta szoktuk készíteni hol kakaóporral, hol pirított zsemlemorzsával. Hozzávalók: 1 l tej 5 dkg vaj 14 ek búzadara 6-7 ek cukor (ízléstől függően) kakaópor amiben meghempergetem Elkészítése: Felforralom a tejet, hozzáadom a vajat. Állandó kevergetés mellett a búzadarát és a cukrot. Újraforrástól még kb 5 percig főzöm. Mikor kész hagyom hűlni, de csak annyira hogy a kezemet ne süsse. Ezután gombócokat formálok belőle, amit megforgatok kakaóporban. A kakaó lehet instant változat is, de nekem most nem volt itthon.

Fokhagyma leves cipóban tálalva

Kép
Valami gyorsat akartam ma ebédre, de mégis olyat ami még nem volt. Hát ez sült- főlt ki belőle. Hozzávalók: 12 gerezd fokhagyma pici olaj oregánó vegeta spagetti fél ek étkezési keményítő 1 dl tejszín Hozzávalók 4 db cipóhoz: 50 dkg liszt 4 dkg élesztő 1 tk cukor 3,5 langyos víz 1 ek só 3 ek olaj Elkészítése: A fokhagymát fokhagyma nyomón átnyomom. Az olajon odateszem picit megpirítom. Majd felengedem annyi vízzel amennyi levest akarok főzni. Befűszerezem, jól összeforralom és mikor már nagyon lobog beledobom a rövidre tördelt spagettit. Annyi marék spagetti ahány személyre készül a leves. Mikor megfőtt a tejszínből és a keményítőből habarást készek, amit a leveshez öntöm. Cipó elkészítése: Az élesztőt felfuttatom pici vízben a cukorral. Majd az összes hozzávalót jól összedolgozom és addig verem, míg elválik a táltól. Hagyom picit pihenni. Majd 4 cipót formálok belőle és előmelegített sütőben megsütöm. Mikor megsült a közepét kivájom és tálalásnál bele

Kekszes kedvenc

Kép
Tegnap este már nagyon ki voltunk éhezve valami édességre. Gyorsan leltároztam, mit rejt kis kamrám mélye. Tej volt otthon bőven és puding is. Majd hosszas kutakodás után rátaláltam egy zacskó kekszre is. Hát nem maradt más hátra ezt az egészet valamilyen formába összedobálni. Íme a végeredmény: Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz (de ez nem lett mind felhasználva, kevés kimaradt belőle) 2 l tej 2 csomag eper pudingpor 2 csomag csoki pudingpor 12 ek kristálycukor 2 pohár tejföl 2 ek zselatin 6 ek porcukor Elkészítés: Először is a gáztepsibe felsorakoztatom a háztartási kekszet. Megfőzöm az eper pudingot 1 l tejben a 6 ek. cukorral. Még azon melegében ráöntöm a kekszre. Majd ezután ismét jöhet 1 sor keksz. Megfőzöm a csoki pudingot, azt is forrón ráöntöm a kekszre. Ismét egy sor keksz. De ezt a sor kekszet kicsit meglocsolom tejjel nehogy kemény maradjon. Majd a tejfölt, 6 ek porcukorral, és az előzőleg kis vízben feloldott zselatinnal összekeverem. És ezzel a tejföll

Nudli, krumplipogácsa

Kép
  A burgonyás tésztát azért szeretem, mert belőle többfajta ételt lehet készíteni (nudli, krumplipogácsa, gombóc ). Talán legtöbb időt a nudli formázása vesz igénybe. Nem is tudom hol olvastam, hogy nem is olyan nagy baj, ha egy kicsit "eldeformálódott", mert legalább eltér a készen kapható fagyasztottól. Na én ezt elég jól betartom, mert van mikor nem mindig jól sikerül megformálnom. Az íze pedig -  ne is vitassuk, szerintem a házi magasan az élen jár, mint a boltban kapható utánzatok. Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya kb. 30 dkg liszt (a krumpli minőségétől függ) 2 tojás 1 ek zsír só Elkészítése: A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Ha kész héját lehúzom és krumplinyomóval áttöröm. Sózom, hozzáadom a zsírt és mikor meghűlt hozzáadom a tojást és annyi lisztet, hogy kellően lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Jól összegyúrom, majd kétfelé veszem. Egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra, majd ujjnyi csíkokra vágom

Húsgombóc leves

Kép
Hozzávalók a húsgombóchoz:   10 dkg darált hús 5 ek zsemlemorzsa kis fej vöröshagyma 1 kk liszt  só bors zöldség zöld 1 tojás a leveshez : 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyem 2 burgonya 20 dkg zöldborsó vegeta Elkészítése: A húsgombóc elkészítése: a hagymát megpirítom, majd az összes többi hozzávalóval együtt összekavarom. Gombócot formálok belőle. A zöldségeket meghámozom, felkarikázom. Kevés olajon kissé megdinsztelem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék főzni. A burgonyát kockára darabolom és azt is hozzáadom. Vegetával, sóval ízesítem. Mikor a zöldségek már jól megpuhultak belerakom a húsgombócot és együtt készre főzöm. Forrón zöldség zölddel megszórva tálalom. Hát ez most jól sikerült, mert előbb megjelent a bejegyzésem, mint ahogy szerettem volna, ugyanis véletlenül a "bejegyzés közzétételére" kattintottam. Így lemaradt egy pár gondolat, amit írni szerettem volna a receptről. Most utólag egy pár sor: ez férjem kedvenc levese. Nem túl l