Bejegyzések

Mutasd a konyhád

Kép
Sajnos mostanában nem sok időm van készíteni, posztolni, ezért van, hogy ritkábban jelentkezem. Mivel vendéglátással foglalkozom a jó idő érkeztével a tennivalók is megszaporodtak. De azért a szokott helyekre be-benézek és nagyon örülök, hogy minket sem hagytok ki a játékokból. A következő játékra Gizi kért fel: mutasd meg a kedvenc sarkod, vagy tárgyaid a konyhából. Nekem a legkedvesebb darabom a gáztűzhelyem. Nagyon jó a sütője (legalábbis az előzőhöz képest), azóta sokkal jobban szeretek sütni, mert az eredmény mindig jó. Másik kedvencem az ebédlőasztal, amelyet jó nagyra ki lehet nyitni. Mivel vasárnaponként együtt ebédel a nagy család (most már 10-en vagyunk), kell a hely, a nagy asztal. Szeretem a meleg, napsütötte színeket, azt hiszem ez látszik is a képeken. Anikót is megkértem fotózza le kedvencét konyhájában. Az ő kedvence a mosogató fölött látható gomba, amit szinte elsőként vásároltak meg új konyhájukba. Azok, akiket én is meghívok egy kis játékra, persze csak ha

Tejszínhabos gyümölcstorta

Kép
Ez a torta is Nagyapám szülinapjára készült. Mivel nagy a család úgy döntöttem sütök még egy tortát, biztos elég legyen. Volt otthon banánom, narancsom, meggy befőttem így lett egy gyümölcstorta is. Hozzávalók: 2 tojás 10 dkg cukor 2 ek olaj 12 dkg liszt 1 kiskanál szódabikarbóna 4 ek víz krémhez 2 dl tejszín (hulala) 3 dl tej 1 csomag főzés nélküli vanília pudingpor 1 banán, 1-2 narancs, pár szem meggy befőtt 25 g zselatin 2 dl meggybefőtt lé 1 tk cukor Elkészítése: A tojások sárgáját 2 ek vízzel és a cukorral habosra kikeverem. Szép óvatosan az olajat is hozzácsepegtetem. A tojásfehérjét kemény habnak felverem és 2 ek vizet keverek hozzá. Majd a sárgájához felváltva hozzáadogatom a szódabikarbónás lisztet és a tojásfehérjét. Kimargarinozott sütőformában, közép meleg sütőben aranysárgára sütöm. Közben elkészítem hozzá a krémet: A vanília pudingot 3 dl tejben 3 percig keverem. Felverem a lehűtött tejszínt is. A kettőt óvatosan összevegyítem. Mikor a tortám már kihűl r

Meggyes tejszínkrémes torta

Kép
Nagyapámnak a napokban volt a 79. szülinapja. A szülinapi tortáját Mamám elképzelése alapján készítettem el. Tavaly is ilyen készült akkor is nagyon finom lett, de az idei is jól sikerült. Utólag látom díszíthettem volna még  tejszínhab rózsákkal, legközelebb így fogom. Hozzávalók a tésztához: 4 tojás 20 dkg cukor 20 dkg liszt 8 ek víz 1 tk szódabikarbóna Hozzávalók a krémhez: 7 dl tej 2 csomag tejszínes pudingpor 15 dkg porcukor 20 dkg margarin 1 üveg meggybefőtt Elkészítése: A hozzávalókból vizes piskótát sütök a már jól bevált módszerrel 26 cm-es átmérőjű tortaformában.   Közben a krémet is elkészítem: a tejben megfőzöm a pudingot, majd mikor kihűlt hozzákeverem a porcukorral habosra kikevert margarint.   Mikor a tészta kihűlt 3 részre vágom és megkenem a krémmel és mindegyik réteg tetejére arányosan rápakolgatom a meggyet. Pár szemet meghagyok a szebbjéből a tetejére díszítésnek.   8 ek cukrot karamellizálok. Zsírpapírra kiöntöm és megvárom, hogy megszilárduljon. M

Kekszes finomságok gyerekeknek

Kép
Kekszes sünik   A nagyfiúnak mostanában volt a szülinapja. Rendeztünk neki egy zsúrt, ahova elhívta az osztálytársait. A program lovaskocsikázás volt. A gyerekek mind nagyon élvezték. Utána megvendégeltük őket. Többek között az alábbi kekszes finomságokat készítettük el még előző este. A család apraja nagyja részt vett a gyártásban . @ndre@-tól való a következő nagyon kis bájos édesség! Köszönöm neki, mert nagy sikert aratott, de nem csak a gyerekek, hanem a szülők körében is. Hozzávalók 25 dkg darált keksz 5 dkg olvasztott margarin 5 dkg porcukor rumaroma 2 ek kakaópor annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen olvasztott csoki a hát bevonásához francia drazsé mandulahasáb Elkészítés e: A hozzávalókat összekeverem, majd megformázom süninek. A háta részét olvasztott csokiba forgatom. Majd a mandulahasábokkal és a francia drazséval díszítem. Banános piskótatallér   Ez a süti a nagyfiam kedvence, már többször elkészítettük. Olikám egyszer a Hal a tortánban

Almás rétes (húzott rétes)

Kép
Az új süteményes könyvemben találtam ezt a receptet. Mivel még sosem készítettem húzott rétest, gondoltam megpróbálkozom vele. A könyv azt írja, ha véletlen nem sikerül elsőre, akkor se adjuk fel, majd sikerül másodszorra vagy harmadszorra. Hát ennek tudatában hozzáfogtam és már elsőre is elég jól sikerült. Azt hittem sokkal nehezebb, macerásabb lesz elkészíteni, de kellemesen csalódtam. Jó kis csülkös bableves után kitűnő második félének bizonyult.  Vendégváró süteménynek is nagyon megfelel, mert többféle töltelékkel készíthetjük, így mindenki találhat magának megfelelőt. Nagyon finom még a kapros túrós, mákos, diós, szilvás illetve meggyes rétes, de készíthetjük sós - húsos, zöldséges - töltelékkel is. Hozzávalók: 1 rúd tésztához 30 dkg liszt 1 dl víz csipet só 1 tojás 3 ek. olaj töltelékhez: 7 dkg olvasztott vaj kevés zsemlemorzsa 1 kg reszelt alma cukor, fahéj Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrok. Jó alaposan kidolgozom, hogy rugalmas lágy