Bejegyzések

Párolt lilakáposzta almával

Kép
Kacsasülthöz készítettem el ezt a köretet. Valami különlegeset szerettem volna belőle kihozni, így találtam ki, hogy ecet helyett valamilyen alkoholt adok hozzá. Hallottam már száraz fehérborral, vagy vörösborral, én most egy pohár pezsgőt öntöttem hozzá. Fantasztikus íze lett, mindenkinek nagyon ízlett, főleg a kacsasülttel együtt, amelyet a következő posztban írok majd le.  Hozzávalók: 1 közepes lila káposzta 1 fej vöröshagyma kevés egész köménymag 4 ek cukor 1-2 tk só 2 db alma 1 dl pezsgő vagy 0,5 dl alma- illetve borecet Elkészítése: A káposztát megtisztítom, negyedelem, torzsáját kivágom és vékony csíkokra feldarabolom. A vöröshagymát is megtisztítom, feldarabolom. 3-4 ek kacsazsíron a hagymát a köménymaggal megdinsztelem (mire a hagyma megdinsztelődik a köménymag is kipattog), majd hozzáadom a felcsíkozott káposztát és 4 ek cukrot, együtt kissé megpirítom. Sózom, borsozom, felöntöm 1 dl vízzel. Lefedve lassú tűzön gyakori kevergetés közben kb. fél

Kakaós és fahéjas csigák

Kép
A csülkös bableves után második félének általában vagy palacsintát, vagy valamilyen kelt tésztát készítek.  Keresztanyám lepet meg mindig isteni finom kakaós csigákkal, most elhatároztam én is elkészítem. Ebből a mennyiségből amit leírok bizony jókora adag lesz, egy népes család (nálunk 8 fő) bőven jóllakik belőle, de még másnap reggelire, tízóraira is marad.   Hozzávalók: 1 kg liszt 6 dl tej 5 dkg élesztő 4 ek cukor 1 tk só 25 dkg margarin 10 dkg vaj 3 tojássárgája cukrozott kakaópor (12-15 ek) fahéj   Elkészítése: Az élesztőt kevés cukorral kb 1 dl langyos tejben felfuttatom. A lisztet a lágy margarinnal összemorzsolom, hozzáadom a cukrot, sót, tojássárgákat és a maradék langyos tejet. Végül a felfuttatott élesztőt is hozzáadom és 15-20 percig dagasztom (ha van kenyérsütő abban érdemes megdagasztatni). Végül tetejét meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (1 óra).  A tésztát ketté veszem. Egyik felét 0,5-1

Csülkös bableves csipetkével

Kép
Szerintem nem csak nálunk, hanem sok családban igen kedvenc (főleg a férfiak körében) ez a hagyományos, finom étel - a füstölt csülkös bableves. Keveset ebből sosem sikerül készítenem, így pár napig rájárunk, de minél többet melegítem, annál finomabb lesz. Hozzávalók: 1 kisebb füstölt csülök 50 dkg szárazbab 4 sárgarépa 2 fehérrépa 1 kisebb zellergumó 3 krumpli 2 ek törött paprika 1 vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma csipetkéhez 1 tojás, liszt Elkészítése: A füstölt csülköt és a babot előző este hideg vízben beáztatom. Másnap a csülköt annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje és odateszem főni. Forrás után 5-10 perccel a főzővizet leöntöm róla (ne legyen olyan füstölt ízű), majd újra felöntöm vízzel és így főzöm tovább.  A babot  kb. 2 liter vízzel teszem oda. Közben megtisztítom a zöldségeket, felszeletelem és amikor a bab félig megfőtt hozzáadom. Sózom, borsozom, de csak óvatosan, mert majd a csülök főzőlevét is hozzáadom, amely esetleg már sós lehet.

Kedves díjak!

Kép
Ezt a két aranyos díjat kaptam Marianától , aki kedvességből és szívből küldi nekünk illetve blogunknak. Én is tovább küldöm  mindenkinek, akiket kedvenc blogjaim között belinkeltem, de hogy néhányat meg is nevezzek a sok kedvenc közül, szívből adom tovább: Biankának Szepykének Gizinek Andinak Aninak .

Mákkal töltött foszlós kalács

Kép
Még húsvétra készült ez a kalács, de csak most volt egy kis erőm, hogy begépeljem. Sajnos hetek óta hol ilyen hol olyan egészségügyi probléma adódott a családban. Én is le voltam gyengülve, de mégis húsvétra fonott kalácsot készítettem. De hogy még se legyen túl megerőltető, hát arra gondoltam, hogy a kenyérsütőbe dagasztom meg.  Még soha nem próbáltam pedig már évek óta meg van. De nagyon bevált ezentúl mindig ebbe fogok dagasztani. Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 tojás 5 kk cukor 3 dl tej 5 dkg olvasztott vaj cukrozott darált mák +1 tojás a kenéshez Elkészítés: Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom. Majd az összes hozzávalót a vaj kivételével dagasztó gépbe pakolom és elindítom a gépet. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá. Majd meleg helyen megkelesztem. Annyi részre osztom ahány fonatot akarok belőle készíteni. Kinyújtom a tésztákat, vastagon megkenem mákkal és feltekerem őket. Majd az ágakat ös