Bejegyzések

Joghurtos meggyes pite

Kép
Amilyen gyorsan elkészíthető ez a sütemény olyan gyorsan el is fogy - annyira finom!!! Ilyenkor nyáron, mikor sokfajta gyümölcs érik többször megsütöm a joghurtos pitét. Egy tartalmasabb leves után második félének is megfelel, de ha váratlan vendég érkezik  is gyorsan összeállítható. Receptjét már fejből tudom, hisz annyira egyszerű, mert a fő mérőeszköz a joghurtos pohár. Tésztája könnyű a joghurttól - a gyümölcsökkel pedig variálhatjuk az ízhatást. Most a meggyünk érik, de készítettem már cseresznyével, szilvával, sárgabarackkal.  Ki-ki ízlése szerint variálhatja a gyümölcsöket, lehet több fajtából is. Tetejét esetleg megszórhatjuk durvára vágott dióval, reszelt citromhéjjal. Joghurtos meggyes pite Hozzávalók: 3 tojás 2 kis pohár natúr joghurt 3 joghurtos pohár liszt (én felesben réteslisztet használtam) 1,5 pohár cukor 1 pohár olaj 1 sütőpor 1 vaníliáscukor csipet só 1 ek cukrozatlan kakaópor 50-60 dkg meggy (kifejtve) Elkészítése: A jog

Gyümölcsleves - cseresznyével, ananásszal

Kép
Ezt a gyümölcslevest nagylányom kedvéért készítettem. Nemrég mandulaműtéten eset át, ezért nem akartam savanykás gyümölcsökből - maradt a cseresznye és találtam egy konzerv ananászt a polcomon azt is hozzáadtam.  Ő most csak pépes ételt fogyaszthat - külön neki szedtem ki a gyümölcsből, ezt összeturmixoltam, végül leves levével a megfelelőre hígítottam. Hozzávalók: 80 dkg cseresznye 1 ananász konzerv 2 ek méz 2 ek nádcukor szegfűszeg fahéj 2 ek vaníliás pudingpor 2 dl tejszín 1 dl tejföl citrom Elkészítése: Először a cseresznyét megmosom és kimagozom. Odateszem lábasba főni annyi vízzel, hogy jól ellepje (kb 2 l).  Fűszerezem ízlés szerint, hozzáadom a mézet a cukrot és egy csipetnyi sót. Viszont hosszas keresgélés után sem találtam fahéjat, de közben ráakadtam a mézes süteményhez való fűszerre és abból szórtam a levesbe. Nem rontotta el az biztos, sőt...! Felbontom az ananász konzervet, felkockázom (ha szükséges) és a levével hozzáadom a cseres

Meggyes mákos torta fondant bevonattal

Kép
Még június elején volt a 12. házassági évfordulónk. Ez alkalomból úgy gondoltam elkészítem életem első fondantos tortáját. Régóta játszadozom a gondolattal, de soha nem volt elég bátorságom hozzá. Erre a nevezetes alkalomra viszont csak el kell készítsem, így hozzáláttam. Hogy a férjemnek igazi meglepetés legyen fogtam a kis motyómat és átcuccoltam Keresztanyukám konyhájába. Életem párja nem is sejtett semmit, ezért aztán csak ámult bámult, mikor a vasárnapi ebéd után a semmiből egyszer csak egy torta előkerült -  és főleg mikor elárultam, hogy én készítettem. Bevallom, én is meg voltam elégedve az eredménnyel, mert nagyon finom lett a torta és szerintem a fondant készítés és díszítés is - ahhoz képest, hogy először csináltam - jól sikerült. Hozzávalók a tésztához : (28 cm-es tortaformához) : 8 tojás 12 ek víz 40 dkg cukor 35 dkg liszt 10 dkg mák (vagy 8 dkg kakaópor) 1 tk szódabikarbóna a krémhez : 4 dl tej 1 cs vaníliás pudingpor 5 ek cukor 5 dkg vaj

Hortobágyi húsos palacsinta

Kép
Nagy kedvencem a Hortobágyi húsos palacsinta. Ha vendégeket várok általában előételnek készítem, de ha csak a családnak készül, akkor simán elmegy főételnek is, hiszen igen laktató.  Az eredeti hortobágyi palacsinta úgy készül, hogy csirkehúsból pörköltet főzünk, kicsontozzuk, lebőrözzük, felaprítjuk vagy ledaráljuk a húst, majd a behabart szafttal meglocsoljuk. Ezzel megtöltjük, majd feltekerjük a palacsintákat. Hallottam olyan verziót is, hogy a megtöltött palacsintákat bepanírozzák és bő olajban kisütik, mint a rántott húst. Most nem teljesen az eredeti verzió szerint, hanem darált húsból készítettem, de szerintem így is nagyon finom, legalábbis eddig még mindenkinek nagyon ízlett. Hozzávalók:  12 palacsinta az alaprecept alapján 50 dkg darált hús 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 fehér paprika 1 paradicsom 1 ek pirospaprika 1 kis pohár tejföl (175 gr) Elkészítése: Pörköltet készítek a darált húsból. Megtisztítom, feldarabolom a hagymákat é

Tojásos nokedli - hogyan készítem a nokedlit?

Kép
Nálunk igen kapós köret a nokedli, szinte mindenki szereti. Pörköltek mellé (a krumplin kívül) vagy ragus húsokhoz általában nokedlit készítek, de tojással egy hétköznapi ebédnek is nagyon finom.  Tuti receptet találtam Wise Lady-nél , azóta így készítem és nagyon bevált.  Gyorsan kész van, könnyen szaggatható, nem fő szét, igazi gurulós lesz. Másik nagy előnye, hogy pillanatok alatt eltakarítható a tál és a szaggató.  Biztosan azért, hogy olajat is teszek hozzá, de nem sok tészta marad sem a tálban, sem a szaggatón, ezt is egyszerűen csak hideg vízzel lemosom, hogy ne száradjon rá. Eddig finomlisztből kavartam ki, de érdemes legalább felesben, vagy teljesen réteslisztből készíteni. Hozzávalók : (dupla adaggal írom le, mert tojásos nokedlihez 4 főre ennyit készítek) 70 dkg rétesliszt vagy fele fele arányban fehérliszt 3 tojás 2 kk só kb 4,5 dl víz 2 ek olaj (opcionális)  2 ek tejföl (opcionális)  + 8 tojás Elkészítése: Először is jó nagy fazékba viz