Bejegyzések

Mascarponés pite málnával, nektarinnal

Kép
Jó ideje várakozott már egy doboz mascarpone  a hűtőmben, de eddig nem volt időm, hogy készítsek valamit belőle. Mivel nemsoká lejárt volna a szavatossági ideje gyorsan szétnéztem mihez tudnám hirtelen felhasználni. Szerencsémre  a napokban rakta fel Andi  az áfonyás mascarponés  pite receptjét, ami nagyon jónak igérkezett , így én is elkészítettem.  A tésztája egy kicsit a tejespitéhez hasonló, kívül egy enyhe pírt kell kapjon, így belül pudingosan krémszerű marad. A tetejére pedig bármilyen gyümölcsöt rakhatunk. Én málnával szerettem volna, de mire sor került rá egy kicsit "megcsappant" a mennyisége, ezért nektarint is daraboltam hozzá.  Hozzávalók: 16,5 dkg liszt (10 púpos ek) 16,5 dkg cukor (8 ek) 12,5 dkg tejföl ( 4 ek) 25 dkg mascarpone 2 vaníliás cukor 5 tojás 30 dkg gyümölcs (málna, áfonya, körte, nektarin stb.) Elkészítése: Szinte 10 perc alatt kikeverhető a tészta a többit már a sütő végzi.  A gyümölcsön kívül a hozzávalókat egy

Máglyarakás

Kép
Még a múlt héten készítettem ezt a desszertet, szerencsére még nem volt ilyen meleg. Lehet, hogy most nem vállalkoznék rá, mert ebben a hőségben még a sütőt sincs kedvem bekapcsolni, mert az is csak melegítené a déli fekvésű konyhámat. Egyedül nekem a tetejére a tojásfehérjehab nem sikerül, ugyanis összeesik. Lehet azért, hogy rögtön kiveszem a sütőből. Attól függetlenül nagyon finomra sikerült, hűvösebb időben újra megpróbálom, hátha a hab sem esik össze. Hozzávalók: 8 kifli 8 dl tej 5 tojás 8 ek cukor 2 cs vaníliás cukor 8 alma  10 dkg vaj 1 kk fahéj 10 dkg-nyi dió 15-20 dkg baracklekvár Elkészítése: Először elkészítem az almát: megpucolom, vékony szeletekre felszelem és 5 dkg vajon megpárolom. 2 ek cukorral és a fahéjjal ízesítem. Felforralom a tejet, hozzákeverem a vaníliás cukrot. A tojássárgáját a maradék vajjal és 4 ek cukorral jó habosra kikeverem és ezt is hozzákeverem a tejhez. A szikkadt kifliket kb. 1 cm vastagra felkarikázom és ráöntö

Zöldborsóleves csipetkével

Kép
Jó kis zöldségleves, még borsószezon idején főztem, csak most van időm leírni (jól elvagyok maradva, mert azóta már többször készítettem). Természetesen mirelit borsóból is finomat lehet főzni, de  amikor már lehet kapni friss, zsenge zöldségeket akkor az igazi. Elég gyakran készítem fagyasztott borsóból is, mert Brigi lányom kedvenc levese - és mert viszonylag gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 kisebb vöröshagyma 3 sárgarépa 2 gyökér fél zeller karfiol 1 rózsányi 2 db közepes krumpli 1 ek ételízesítő vagy 1 húsleves kocka só, bors petrezselyemzöld Elkészítése: A  vöröshagymát megtisztítom és apróra darabolom (ha nincs elég időm, akkor ezt kihagyom, inkább egészben teszem a levesbe). A sárgarépát, gyökeret, zellert megtisztítom, felkarikázom és a hagymával 2 ek olajon odateszem dinsztelni. A borsót megmosom és a zöldségekhez adom, tovább dinsztelem. Kevés vizet öntök rá és fedő alatt még kb. 10 percig párolom. Amikor elfőtte a

Joghurtos meggyes pite

Kép
Amilyen gyorsan elkészíthető ez a sütemény olyan gyorsan el is fogy - annyira finom!!! Ilyenkor nyáron, mikor sokfajta gyümölcs érik többször megsütöm a joghurtos pitét. Egy tartalmasabb leves után második félének is megfelel, de ha váratlan vendég érkezik  is gyorsan összeállítható. Receptjét már fejből tudom, hisz annyira egyszerű, mert a fő mérőeszköz a joghurtos pohár. Tésztája könnyű a joghurttól - a gyümölcsökkel pedig variálhatjuk az ízhatást. Most a meggyünk érik, de készítettem már cseresznyével, szilvával, sárgabarackkal.  Ki-ki ízlése szerint variálhatja a gyümölcsöket, lehet több fajtából is. Tetejét esetleg megszórhatjuk durvára vágott dióval, reszelt citromhéjjal. Joghurtos meggyes pite Hozzávalók: 3 tojás 2 kis pohár natúr joghurt 3 joghurtos pohár liszt (én felesben réteslisztet használtam) 1,5 pohár cukor 1 pohár olaj 1 sütőpor 1 vaníliáscukor csipet só 1 ek cukrozatlan kakaópor 50-60 dkg meggy (kifejtve) Elkészítése: A jog

Gyümölcsleves - cseresznyével, ananásszal

Kép
Ezt a gyümölcslevest nagylányom kedvéért készítettem. Nemrég mandulaműtéten eset át, ezért nem akartam savanykás gyümölcsökből - maradt a cseresznye és találtam egy konzerv ananászt a polcomon azt is hozzáadtam.  Ő most csak pépes ételt fogyaszthat - külön neki szedtem ki a gyümölcsből, ezt összeturmixoltam, végül leves levével a megfelelőre hígítottam. Hozzávalók: 80 dkg cseresznye 1 ananász konzerv 2 ek méz 2 ek nádcukor szegfűszeg fahéj 2 ek vaníliás pudingpor 2 dl tejszín 1 dl tejföl citrom Elkészítése: Először a cseresznyét megmosom és kimagozom. Odateszem lábasba főni annyi vízzel, hogy jól ellepje (kb 2 l).  Fűszerezem ízlés szerint, hozzáadom a mézet a cukrot és egy csipetnyi sót. Viszont hosszas keresgélés után sem találtam fahéjat, de közben ráakadtam a mézes süteményhez való fűszerre és abból szórtam a levesbe. Nem rontotta el az biztos, sőt...! Felbontom az ananász konzervet, felkockázom (ha szükséges) és a levével hozzáadom a cseres