Bejegyzések

Szilvásgombóc

Kép
2010-ben az ország tortája a veresegyházi Sulyán Cukrászda által készített  Szilvagombóc torta lett. Nagyon jól néz ki, de  ahogy nézegettem semmi köze a krumplitésztából készült gombóchoz. Piskótából, marcipánlapból és aszalt szilvából készítik hozzá a gombócokat. Biztos nagyon finom lehet, de én nem vállalkoznék az elkészítésére, inkább maradok az egyszerű, hétköznapi szilvásgombócnál.:)) Egyszer azért szívesen megkóstolnám a tortát, remélem erre felénk is  valamelyik cukrász elkészíti. Fontos dolog, hogy a szilvásgombóc tésztájához a megfelelő krumplit kiválasszuk. Ehhez magas keményítőtartalmú, szétfövő krumplifajta a legjobb. Ez azért lényeges, mert ha nincs megfelelő keményítőtartalma a krumplinak, akkor  sok lisztet felvesz és a végeredmény egy nagyon kemény gombóc lesz. Ezért nem jó új krumpliból sem készíteni, csak már régebbi, öreg krumpliból. Hozzávalók: 1 kg krumpli 2 tojás 30-35 dkg liszt 1 púpos evőkanál zsír  kb 1 kg szilva 3 ek fahéjas porcuko

Charlotte szelet

Kép
A minap vendégeket vártunk. Szerettem volna valami különleges sütivel előrukkolni, valami olyannal amit még nem készítettem. De semmi ötletem nem volt. A  bevásárlásra is úgy indultam el, hogy teljesen tanácstalan voltam. Így mikor bementünk a Tescoba gondoltam szétnézek a süteményes pultnál, hátha találok valami kedvemre valót. Ott láttam meg ezt a szelet sütit, ami nagyon megtetszett. Gondoltam megpróbálkozom otthon vele én is. Hát ez sült ki belőle. Hozzávalók: 2 db 4 tojásos piskóta házi baracklekvár Krémhez: 1,2 l tej 2 cs eperpuding 2 cs csokipuding 8 ek cukor 1l Hulala Elkészítése :  Szükség van hozzá 2 piskóta laphoz, amelyet 4 - 4 tojásból a szokott módon készítem el. Az egyiket gáztepsiben, a másikat a normál méretű tepsiben sütöm ki.  Ami a gáztepsiben sűlt  keresztbe és hosszába is ketté vágom és megkenem baracklekvárral. Így kapok 4 piskótatekercset.  (Ebből egy tekercs feleslegessé is válik, a családom legnagyobb örömére, mert azt azonn

Kenyérlángos avagy Töki pompos

Kép
Nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon lehet kapni a kemencében sült kenyérlángost illetve Töki pompost.   Megkóstolva nekem nagyon megízlett (igaz jó borsos áron lehet kapni), ezért utána néztem házilag hogyan készül.  Először is a jelentése érdekelt.  Eredetileg Szlovák étel, a pompos szó magyarul szakított tésztát jelent, a Töki szó pedig onnan ered, hogy végleges hazai formáját a kemencés kenyérlángosnak a Pest megyei Tökön alakították ki. Régen, amikor a kenyeret készítették a nyers tésztából szakítottak le egy darabot, lepényszerűen ellapítva a kemencébe rakták, félig elősütötték és ami a kamrában található volt (tejföl, sajt, szalonna, hagyma stb.) rárakták, majd együtt készre sütötték. Szegényebb helyeken csak egyszerűen megszórták köménymaggal, kisütötték, majd még melegen fokhagymás zsírral vagy vajjal megkenték. Ezzel elégítették ki a mindig éhes gyereksereget, hisz sokkal előbb kész volt, mint a kenyér.  Tulajdonképpen tehát kenyértésztából készül, a feltétek pedig

Töltött palacsinta rántva

Kép
Vasárnap vendégeket vártunk és többek között  Hortobágyi húsos palacsintát készítettem. Valahogy nem jól számítottam ki a hozzávalókat, a lényeg, hogy üresen maradt egy jó néhány palacsinta. Viszont volt itthon gomba és készítettem egy gombás tölteléket. Megtöltöttem a kimaradt palacsintákat, bepaníroztam és kirántottam. Nagyon kapós lett, melegen és hidegen is kitűnő! Hozzávalók: 6 db sós palacsinta 30 dkg gomba 1 nagy fej vöröshagyma 20 dkg reszelt sajt zöldség zöldje só, bors Elkészítése: A gombát megtisztítom, feldarabolom. A vöröshagymát is megtisztítom, apróra eldarabolom és kevés olajon üvegesre párolom. Rárakom a gombát, sózom, borsozom és együtt még kb. 10 percig párolom. Ha kész a tűzről lehúzom, a reszelt sajtot  és az apróra vágott petrezselyemzöldet hozzákeverem. Megtöltöm vele a palacsintákat, a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozom, majd forró olajban szép ropogósra sütöm.

Parfétorta

Kép
Íme a másik meglepi tortám, amit szintén Anikó készített. :D  A parfétorta receptje Moha Konyhájában illetve a Kifőztük magazin 5. számában olvasható!  Külön nem írom le, mert ugyanúgy készítette el, talán annyi eltéréssel, hogy a díszítést egyszerűbben oldotta meg, mivel volt másik torta is.  Nagyon jól esett ebben a nyári melegben ez a   jeges édesség , igazán finom és ami nagy előnye, hogy a fagyasztóból bármikor elővehető (már ha marad belőle!) és már meg is van a hűsítő finomság! Tehát még egyszer a recept Mohánál itt található .