Bejegyzések

Rakott brokkolis penne

Kép
Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé vegetáriánus ételnek tűnik ( mi meg nem vagyunk azok ugye). Végül úgy döntöttem, hogy csempészek bele egy kis húsfélét, így a hűtőmben éppen fellelhető sonkát és bacon szalonnát. Nagyon finom lett, még a férjem is megdicsérte, pedig ő nem egy tészta rajongó. Hozzávalók:  80 dkg brokkoli (most fagyasztott) 1 tk ételízesítő 1 cs penne tészta (50 dkg) 15 dkg bacon szalonna 15 dkg sonka 1 kis pohár tejföl (1,75 dl) 3 gerezd fokhagyma  só, bors, oregano 10 dkg vaj 5 dl tej 2 evőkanál liszt 25 dkg reszelt sajt A brokkolit rózsáira szedem, megmosom. 5 dkg vajon megfuttatom, kevés vizet öntök alá, rászórom az ételízesítőt és megpárolom. Közben a tésztát is sós vízben kifőzöm. Miután kész lecsepegtetem, összekeverem a kis doboz tejföllel, a kockákra vágott sonkával, a zsírjára sütött baconszalonnával, a zúzott fokhagymával és

Házi krémes

Kép
Anyósoméknál készült mindig házi krémes, férjem kedvence is volt. Valamiért eddig én nem is próbálkoztam vele, talán mert az egyik cukrászdában lehet kapni hasonlót. Finom az is, de férj szerint csak nem olyan, mint amit otthon sütöttek. Kapóra jött, hogy Anyukám hájas tésztából rétest készített, így megragadva az alkalmat megkértem süssön ki nekem 4 lapot a tésztából. Természetesen meglehet oldani üzletben vásárolt leveles tésztával is. Végül kétfajta krémet készítettem hozzá: Hozzávalók: 2 hájas lap vagy 1 cs leveles tészta Krémhez : 8 tojás 20 dkg cukor 5 púpos ek liszt (  8-10 dkg) 2,5 dkg zselatin 2 cs vaníliás cukor 0,5 l tej Ha leveles tésztát veszünk, akkor azt kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200 fokon kisütjük. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek széleiket levágjuk, az egyiket egy kisebb tepsibe helyezzük (sütés kö

Pirított hagymás gombás velö

Kép
Finom reggelire, uzsonnára vagy egy kis baráti összejövetelnél előételnek is. Egyszerű elkészíteni és nagyon nagyon finom. Én legalábbis nagyon szeretem.  Hozzávalók (4-5 főre): 50 dkg vöröshagyma 50 dkg gomba 80 dkg velő petrezselyemzöld  Az apróra vágott hagymát zsíradékon megdinsztelem, ráteszem a vékony szeletekre vágott gombát, együtt tovább pirítom, majd ráteszem a hártyázott, felvagdalt velőt, kevergetve tovább sütöm 8-10 percig. Végén só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld (ez nálam most elmaradt). Csipetnyi őrölt paprikával is meghinthető. Fokhagymás pirítósra kenve isteni finom:DD

Baconba tekert csirkemáj

Kép
Több  helyen találkoztam már ezzel a recepttel, de gondoltam én is felrakom, mert ha egy gyorsan elkészíthető, egyszerű és nem utolsó sorban finom ételt akarsz készíteni, akkor ezt ajánlom. Nagylányom igen válogatós, de a csirkemájat nagyon szereti minden formában elkészítve, így ez is a kedvenc ételei közé tartozik. Vendégváró falatkáknak vagy főételnek is ideális. A ropogósra sült bacon már önmagában is fenséges, de a májjal kombinálva különleges ízhatást érünk el. Annál finomabb szerintem, minél kisebb adagokat, falatkákat csinálunk. Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj 30 dkg baconszalonna bors, majoránna kevés tej, 2 gerezd fokhagyma Először is  a csirkemájat megmosom, megtisztítom.  Kettőbe vagy háromba vágom és fokhagymás tejbe kb.1 órát áztatom (ha nincs idő ez el is maradhat).  A felszeletelt baconszalonnát is kettőbe vágom, a tepsit kikenem egy kis olajjal,  a sütőt begyújtom.  A májat kiveszem a tejből, jól lecsurgatom, ízesítem borssal, majoránnával és már t

Pudinggal töltött farsangi fánk

Kép
Itt a farsang ideje és természetesen ilyenkor a fánk sütés ideje is. Az én "kis"családom nagyon szereti, ilyenkor igencsak minden héten a kívánság listára kerül. Változatosság kedvéért most a kisült fánkokat pudingkrémmel töltöttem meg. Ezzel a recepttel szeretnék én is jelentkezni   VKF 40. fordulójára , amelyet  Tücsök Bogár hirdetett meg és a témája a fánk készítése hozzáillő mártással. Hozzávalók: 1 kg liszt 5 dkg élesztő 6 dl tej 4 ek porcukor 0,5 dl rum 4 tojás 5 dkg étolaj (vagy 10 dkg olvasztott vaj) 2 csipet só 1 bio narancs (citrom) reszelt héja (opcionális) Sütéshez : 1 l olaj  Mártás : 1 liter tej 2 cs pudingpor 6 ek cukor 3 dkg vaj Elkészítése: 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatom az élesztőt. Én már ezt a műveletet is a dagasztógépben szoktam végeztetni. A tojásokat szétválasztom, jó kemény habbá felverem a tojásfehérjét.  Mikor az élesztő kész hozzászítálom a lisztet, hozzáadom a langyos tejet és