Bejegyzések

Citromos kókuszos máktorta

Kép
Legkisebb fiam Zsombor keresztelőjére készült ez a torta. Ő még nem válogat benne a vendégek szerint pedig nagyon finom lett.  Jó párosítás lett a mák a kókusszal, különleges ízt adott még hozzá a citrom. Hozzávalók: 3 tojás 12 dkg cukor 6 ek víz 3 ek olaj 10 dkg mák 5 dkg liszt 1 tk szódabikarbóna Krém : 2 dl tej fél cs pudingpor 10 dkg kókuszreszelék 8 dkg porcukor 10 dkg margarin 1 citrom reszelt héja és leve Először is a mákot ledarálom a legminimálisabb cukorral. Majd a maradék cukorral, vízzel, olajjal és tojássárgával habosra kikeverem. Majd mint a piskótát ugyanúgy összekeverem a hozzávalókat és kisütöm 18 cm-es tortaformában. Krém készítése : A tejbe beleöntöm a kókuszreszeléket, a pudingport, összeforralom óvatosan, mert könnyen lekap. Hagyom kihűlni és ezután hozzáadom a porcukorral  habosra kikevert margarint. Végül hozzáadom a citrom lereszelt héját és a levét.Végül összeállítom a tortát. Díszítéshez tejszínhabot haszná

Torták felírata, csokigolyók, csokirózsák

Kép
  Az előző bejegyzésemben ígértem leírom hogyan készítem el a csokigyurmát, amit a torták felíratához használok, illetve így készítem a csokigolyókat és ezeket a csokirózsákat is. Hozzávalók: 1 tábla csoki 3 ek méz 3 tk étkezési keményítő Felolvasztom a mézet és belekeverem a keményítőt, majd ezt a mikróban megolvasztott csokihoz keverem. Zsírpapírra kiöntöm szép vékonyan és hagyom, hogy megdermedjen. Mikor kész leszedem a zsírpapírról. Gumikesztyűben nagyon jól lehet formázni belőle például golyókat, rózsát.  A rózsához is golyókat készítek. Ezeket ellapítom és így formázom ki a szirmokat. A feliratot is ilyen gyurmából készítem, úgy hogy vékonyra kisodrom a csokit, majd felhelyezem az előre megírt betűkre.

Meggyes mascarponés torta 80. születésnapra

Kép
Ezt a tortát Nagyapám 80. születésnapjára készítettem. A tulipán motívumot azért választottam, mert kis koromban mindig ilyen tulipánokat rajzolt nekem. Gondoltam egyszer én is visszaadom neki - így sikerült a tortára díszítve. Isten éltesse őt erőben, egészségben még köztünk nagyon nagyon sokáig!!! Hozzávalók a lapokhoz: 48 dkg liszt 10 dkg margarin 15 dkg cukor 1 cs vaníliás cukor 1 cs szalalkáli 1 dl tej 2 tojás 2 dkg kakaó Krémhez: 4 dl tej 1 cs vaníliás pudingpor 5 ek cukor 5 dkg vaj 5 dl Hulala tejszín + 2 dl a díszítéshez 250 g Mascarpone 0,80 kg meggy (vagy 2 ü. meggybefőtt) A szalalkálit feloldom a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom. Elosztom 5 egyenlő részre és kör formára kinyújtom. Ráteszem a 28 cm-es tortasütőt és kivágom körbe. Ami leesett róluk mind félreteszem, mert pont annyi marad ki, hogy még egy 6. lapot is tudok készíteni bel

Lekvárral illetve mákkal töltött kuglóf

Kép
Kezdek egyre jobban belejönni a kuglóf sütésbe. A minap is készitettem két kuglófot. Hozzávalók a 2 kuglófhoz (egyhez fele adag kell) 1 kg liszt 5 dkg élesztő 6 dl langyos tej 10 ek cukor 2 db tojássárga 1citrom reszelt héja 2 cs vaníliás cukor 10 dkg olvasztott vaj 2 csipet só 2 ek holland kakaópor Töltelék: 10-15 dkg darált mák amibe 1 citromlevét csepegtetek 10 dkg sütés álló lekvár Két kuglófot sütök úgy, hogy a hozzávalók feléből a fehér, a másik feléből a kakaópor hozzáadásával a barna tésztát  készítem el . Fehér tészta: fele adag lisztből, tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítek, amit a  dagasztógépbe  felfuttatok.  Majd a többi fele hozzávalóval együtt 20 percig dagasztatom.  Lisztezett deszkán hagyom megkelni.  Közben elkészítem a barna tésztát is ugyan ezzel a módszerrel. A kakaóport a liszt előtt szórom bele, hogy mikor dagaszt ne porolja össze vele az egész gépet. Majd ezt is hagyom megkeln

Kakaós kuglóf és egy kedves díj

Kép
Mióta megvan a kuglófformám egymás után készítem a kuglófokat, a fiúk is nagyon szeretik egy kis kakaó vagy tea mellé. Csak időm nem nagyon van felrakni a blogra, így csak gyűlnek a receptek. A múlt héten is kipróbáltam két új receptet amit sikerült végül lefotóznom is. Íme az egyik: Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 3 dl langyos tej 5 ek porcukor 1 db tojássárga 1citrom reszelt héja 1 cs vaníliás cukor 5 dkg olvasztott vaj 1 csipet só végül: 2 dkg puha mazsola 1 ek holland kakaópor Először is lisztből, tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítek, amit felfuttatok. Én ezt is már a kenyérdagasztógépben végeztetem. A többi hozzávalót is hozzáadagolom és jól kidolgoztatom a géppel.  Utána kettőbe veszem a tésztát és az egyik felébe a mazsolát, másik felébe a kakaóport gyúrom bele.  Külön tálban szobahőmérsékleten duplájára kelesztem. A megkelt tésztákat rudakká sodrom, összecsavarom őket és kivajazott, lisztezett kuglófformába rakom.  Így is