Bejegyzések

Göngyölt csirkemell hagymás gombás tojással töltve

Kép
Főleg akkor  készítem el ezt a fajta göngyölt húst, ha vendégeket várok, finom is és nagyon jól mutat a sültes tálon. Legutoljára csípős debrecenit daraboltam bele, így nekem még jobban ízlett (imádom a kissé csípős ételeket). Hozzávalók: 4 csirkemell 1 fej vöröshagyma 20dkg-nyi gomba 4 tojás 1 debreceni kolbász 1 cs petrezselyemzöld A vöröshagymát megtisztítom, feldarabolom és kevés zsiradékon megpirítom. Hozzáadom az apróra vágott gombát, ízesítem sóval, borssal és addig párolom, míg a levét el nem forrja. Ekkor hozzáadom a csíkokra darabolt debrecenit és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Ezt még egy kicsit párolom, majd hozzákeverem a felvert tojást és készre sütöm. Amíg a töltelék hűl elkészítem a húsokat. A csirkemellet vékonyabb oldalánál kettévágom, vagyis szétnyitom a húst úgy, hogy teljesen nem vágom szét - tehát egybe maradjon. Egyenletes vékonyra kiklopfolom, sózom. Így lesz 4 jó nagy kiklopfolt húsom, amelyekre a tölteléket szétosztom és fel

Lovas csokitorta

Kép
Milyen jó,hogy három gyermekem van, így egymás után gyárthatom a tortákat, mindig van valami alkalom:)).  A nagyfiamnak Olinak is márciusban van a szülinapja amire trombitatortát kért, na meg készült mellé ez a lovas csokitorta, mert másik kedvenc hobbija a ló, a lovaglás. Hozzávalók: 6 tojásos vizes piskóta: 6 tojás 12 ek víz 6 ek étolaj 25 dkg cukor 30 dkg liszt 2 tk szódabikarbóna Krémhez: 8 dl tej 2 cs csokipuding 4 ek cukor 3 dl hulala+ 3 dl a díszítéshez csokigolyóhoz: 1 tábla étcsoki 3 ek méz 3 tk étkezési keményítő A tojássárgát cukorral, vízzel, olajjal jó alaposan fehéredésig kikeverem.  Váltakozva hozzáadagolom a szódabikarbónás lisztet és a kemény habnak felvert tojásfehérjét. 28 cm-es tortaformában kisütöm. Közben a pudingot megfőzöm a tejben a cukorral, a végén hozzádobom a margarint, jól kikeverem és mikor kihűlt a krém hozzákeverem a kemény habnak felvert hulalát. A csokigolyókat is elkészítem az alábbiak szerint

Citromos kókuszos máktorta

Kép
Legkisebb fiam Zsombor keresztelőjére készült ez a torta. Ő még nem válogat benne a vendégek szerint pedig nagyon finom lett.  Jó párosítás lett a mák a kókusszal, különleges ízt adott még hozzá a citrom. Hozzávalók: 3 tojás 12 dkg cukor 6 ek víz 3 ek olaj 10 dkg mák 5 dkg liszt 1 tk szódabikarbóna Krém : 2 dl tej fél cs pudingpor 10 dkg kókuszreszelék 8 dkg porcukor 10 dkg margarin 1 citrom reszelt héja és leve Először is a mákot ledarálom a legminimálisabb cukorral. Majd a maradék cukorral, vízzel, olajjal és tojássárgával habosra kikeverem. Majd mint a piskótát ugyanúgy összekeverem a hozzávalókat és kisütöm 18 cm-es tortaformában. Krém készítése : A tejbe beleöntöm a kókuszreszeléket, a pudingport, összeforralom óvatosan, mert könnyen lekap. Hagyom kihűlni és ezután hozzáadom a porcukorral  habosra kikevert margarint. Végül hozzáadom a citrom lereszelt héját és a levét.Végül összeállítom a tortát. Díszítéshez tejszínhabot haszná

Torták felírata, csokigolyók, csokirózsák

Kép
  Az előző bejegyzésemben ígértem leírom hogyan készítem el a csokigyurmát, amit a torták felíratához használok, illetve így készítem a csokigolyókat és ezeket a csokirózsákat is. Hozzávalók: 1 tábla csoki 3 ek méz 3 tk étkezési keményítő Felolvasztom a mézet és belekeverem a keményítőt, majd ezt a mikróban megolvasztott csokihoz keverem. Zsírpapírra kiöntöm szép vékonyan és hagyom, hogy megdermedjen. Mikor kész leszedem a zsírpapírról. Gumikesztyűben nagyon jól lehet formázni belőle például golyókat, rózsát.  A rózsához is golyókat készítek. Ezeket ellapítom és így formázom ki a szirmokat. A feliratot is ilyen gyurmából készítem, úgy hogy vékonyra kisodrom a csokit, majd felhelyezem az előre megírt betűkre.

Meggyes mascarponés torta 80. születésnapra

Kép
Ezt a tortát Nagyapám 80. születésnapjára készítettem. A tulipán motívumot azért választottam, mert kis koromban mindig ilyen tulipánokat rajzolt nekem. Gondoltam egyszer én is visszaadom neki - így sikerült a tortára díszítve. Isten éltesse őt erőben, egészségben még köztünk nagyon nagyon sokáig!!! Hozzávalók a lapokhoz: 48 dkg liszt 10 dkg margarin 15 dkg cukor 1 cs vaníliás cukor 1 cs szalalkáli 1 dl tej 2 tojás 2 dkg kakaó Krémhez: 4 dl tej 1 cs vaníliás pudingpor 5 ek cukor 5 dkg vaj 5 dl Hulala tejszín + 2 dl a díszítéshez 250 g Mascarpone 0,80 kg meggy (vagy 2 ü. meggybefőtt) A szalalkálit feloldom a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom. Elosztom 5 egyenlő részre és kör formára kinyújtom. Ráteszem a 28 cm-es tortasütőt és kivágom körbe. Ami leesett róluk mind félreteszem, mert pont annyi marad ki, hogy még egy 6. lapot is tudok készíteni bel