Bejegyzések

Töltött szalagos fánkocskák

Kép
Farsang tájékán minden héten legalább egyszer sütök fánkot, mert családom ezt igényli. Nem mintha máskor nem lenne ugyanolyan finom, de valahogy ilyenkor mégis jobban esik. Ennek biztosan pszihés oka van, mert ha farsang akkor egyből a szalagos fánk jut eszünkbe.  Most utoljára a változatosság kedvéért kakaóval és dióval töltött mini fánkocskákat készítettem. Hadd ne mondjam mekkora sikert aratott az apróbb nép na meg a nagyobbak között is. Isteni finom amikor a cukros kakaópor megolvad a meleg fánkocskákban. Hozzávalók 4 főre: 0,5 kg liszt 3 dl tej 2 tojás 2,5 dkg élesztő 2 púpos ek cukor 1 csipet só 2 ek rum 5 dkg olvasztott vaj tölteléknek: cukrozott kakaópor cukrozott darált dió vagy mogyorókrém 1 l étolaj a sütéshez Először az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatom. Én a tésztát a kenyérsütőgéppel szoktam kidagasztatni, ezért a dagasztóüstbe rakom a lisztet, tojássárgákat, cukrot, sót, langyos tejet, rumot és végül a felfuttatott élesztőt.

Kókuszos kocka

Kép
Gyerekek kedvence ez a hagyományos sütemény, öröm nézni ahogy pillanatok alatt elfogy a tányérról. Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt 25 dkg porcukor (20 dkg is elég) 2 tojás 1 sütőpor 2,5 dl tej 10 dkg margarin krémhez: 25 dkg margarin (vaj) 20 dkg porcukor 6-8 evőkanál tej 4 ek rum (tejjel helyettesíthető) 4 ek kakaópor 1 cs kókuszreszelék Elkészítése: Először a tojásokat jól kikeverem a porcukorral, margarinnal, majd hozzáadom a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Jól összeállítom, majd normál méretű (22x33 cm) sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, egyenletesen eloszlatom. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt kisütöm. Ha kihűlt a tészta kisebb kockákra darabolom.  A krém hozzávalóit gőz fölött felolvasztom, kivéve a kókuszreszeléket. Rum helyett 1 ek rumaromát adtam hozzá. A sütikockákat egy húsvilla segítségével  a csokikrémbe mártogatom,  tányérra vagy rácsra rakom, hogy egy kicsit lecsurogjon,

BÚÉK 2012 torta

Kép
Hozzon ez a kéményseprű sok örömet, boldogságot és szerencsét az új esztendőben mindazoknak, akik megnézik (esetleg megkóstolják) ezt a finom somlói tortát, amelyet Anikó készített az új év első napjára!!!

B.Ú.É.K. 2012

Minden kedves olvasónknak és blogtársunknak egészségben, boldogságban gazdag Új Esztendőt Kívánunk!

Piskótatekercs lekvárral

Kép
Egy egyszerű és nagyszerű sütemény, nagylányom kedvence. Felhívta a figyelmem el ne felejtsem lefotózni és felrakni a blogra, mert így ő is hamarabb nekifog esetleg elkészíteni, ha ránéz a képre és megkívánja. Jó sütkérezést kislányom!:) Hozzávalók: 6 tojás 6 ek cukor 6 púpos ek liszt fél sütőpor 700 g sárgabarack lekvár A tojásokat szétválasztom, a sárgájához 3 ek cukrot teszek és jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem, mikor majdnem kész hozzáadok 3 ek cukrot és így verem készre. Majd óvatosan hozzávegyítem a sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet.  Gáztepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a piskótát, elsimítom és előmelegített, közép meleg sütőben (170 fokos) 15-20 perc alatt kisütöm.  Mikor kész kiveszem a sütőből és még forrón a sütőpapírral együtt feltekerem és így hagyom kihűlni.  Mikor kihűlt kitekerem és megkenem a baracklekvárral, majd jó szorosan feltekerem most már a sütőpapír nélkül. Tálalásnál porcukorral meghintem.

Gesztenye rolád

Kép
Mikor gyermekemet megkérdeztem mit süssek karácsonyra nem nagy óhaja volt - lekváros piskótatekercset kért, mivel az a kedvenc sütije. Óhaja parancs, neki is láttam, de hogy másnak is kedvezzek kettő piskótát készítettem - az egyik lett lekváros a másik pedig gesztenyekrémes. 12 tojásból készítettem a piskótamasszát és két gáztepsiben egyszerre sütöttem ki légkeveréses sütőben. A lekváros tekercset a következő posztban mutatom be, most a gesztenye rolád receptjét írom le. Hozzávalók a piskótatésztához 6 tojás 6 ek cukor 6 púpos evőkanál liszt fél cs sütőpor Krémhez: 1 cs vaníliás pudingpor 4 dl tej 10 dkg vaj vagy Ráma 10 dkg porcukor 25 dkg gesztenyemassza továbbá:  25 dkg gesztenyemassza 20 dkg étcsoki 2 ek-nyi olaj A tojásokat szétválasztom, a sárgájához 3 ek cukrot teszek és jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem, mikor majdnem kész hozzáadok 3 ek cukrot és így verem készre. Majd óvatosan hozzávegyítem a sárgáját és a sütőporral elkevert lis

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

Kép
Szeretetben gazdag, szép karácsonyt kívánunk mindenkinek!:)

Marika szelet

Kép
Anyukám kedvence ez a sütemény, de én is szeretem nem csak enni, hanem készíteni is.:) Viszonylag elronthatatlan, csak arra kell ügyelni, hogy legalább 1-2 nappal előbb kisüssük, mert így tud kellően megpuhulni és az ízek is ennyi idő alatt érnek össze. Hozzávalók a tésztához: 70 dkg liszt 2 kk szódabikarbóna 2 evőkanál méz 25 dkg cukor 15 dkg vaj vagy Rama 3 tojás kb. 8 ek tej 1 ek kakaópor a krémhez: 1 l tej 10 ek. liszt 2cs vaníliás cukor vagy vanília kivonat 2 ek kakaópor 30 dkg vaj vagy Rama 25 dkg porcukor rum aroma tetejére: 15 dkg étcsoki 1 ek olaj A tészta hozzávalóit összegyúrom, tejet annyit adok hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Három felé veszem és egy részbe 1 ek kakaóport belegyúrok. Gáztepsi (35x35 cm) nagyságúra kinyújtom, majd a tepsi lisztezett hátulján egyenként kisütöm a lapokat (vigyázzunk nehogy túl süssük).  A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre kikeverem, majd hozzáadva a többi tejet állandó k

Ostya szalámi és havas fenyő

Kép
Ezek az apró csemegék is még a gazdaköri gyerekek mikulás ünnepségére készültek  a mézesek és linzerek mellé.  Az ostya szalámit már nagyon régen elszerettem volna készíteni, eddig mindig szomszédasszonyom lepett meg kóstolóval, pillanatok alatt el is tüntettük.  Ostya szalámi Hozzávalók: 4 tojás 15 dkg étcsoki 15 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 20 dkg vaj 20 dkg darált keksz 20 dkg durvára vágott dió 10 dkg mazsola 1 cs ostyalap (4-5 lap) Nagyon finom nassolni való, lehet dúsítani szárított gyümölccsel, mogyoróval, mandulával, csokidarabokkal, kókuszreszelékkel - igazi karácsonyi desszertet varázsolhatunk belőle. Gőz fölött a tojásokat a cukorral jól elkeverem, míg a cukor el nem olvad, majd még a gőz fölött hagyva hozzádobom a vajat, csokit és vaníliás cukrot. Mikor minden elolvadt leveszem a tűzről és hozzáadom a kekszet, diót, mazsolát, (más dúsítót) és jól összekeverem. Az ostyalapokat egymás után nedves törlőruhába csomagolom (pár perc, m

Túrós guba

Kép
Nem is tudom minek nevezzem, mert túrós gubának indult, de mire kész lett a végeredmény alapján túrós máglyarakásra hasonlít. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon finom lett, azt hiszem ezt többször is elkészítem. Brigi lányom szerint finomabb, mint a mákos guba és még finomabb lenne, ha kevés almát is raknék bele.....na, akkor aztán tényleg nem hasonlítana a máglyarakásra?!:)) Hozzávalók:  10 db kifli 50 dkg túró (jó minőségű) 5 dl főző tejszín (10 %-os) 2-3 dl tej 6 tojás 25 dkg cukor 2 vaníliás cukor 10 dkg mazsola lekvár citromhéj A kifliket 1 cm-re felkarikázom. A túrót, 20 dkg cukrot, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, tejszínt jól elkeverem, végül al tejet is hozzákeverem ( a kifli minőségétől is függ, ha szárazabbnak érezzük tehetünk több tejet is hozzá).  A kiflikre öntöm a túrós masszát, átkeverem és egy kivajazott tepsibe rakom. Rászórom a mazsolát, megkenem baracklekvárral.  Előmelegített sütőbe rakom és 150 fokon 10-15  percig

Linzer variációk

Kép
Ezeket a linzereket Gazdakörünk mikulás ünnepségére készítettük. Az a jó benne, hogy jóval előbb kisüthetjük, mert pár nap múlva is puha marad, sőt h a marad belőle az sem baj, mert egy hét múlva is még ugyanolyan finom . Az alsó képen látszik, hogy a leírt adagból 3 nagy kb. 32 cm-es tálcával lesz. Hozzávalók: 1 kg liszt 50 dkg Rama 25 dkg porcukor 4 tojássárgája 2 csipet só 2 vaníliás cukor 2 tk szódabikarbóna 1 kis pohár tejföl  1citrom reszelt héja az összeállításhoz: 15 dkg étcsoki 2 ek olaj lekvár mogyorókrém A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrok. Én a margarint nem olvasztom meg úgy morzsolom a liszthez, így nem puhul el a tészta. 6 felé veszem  és egyet kinyújtok kb. fél cm vastagra, a többit berakom a hűtőbe. A kinyújtott lapot különböző formákkal kiszúrom és előmelegített 180 fokos sütőben rövid idő alatt kisütöm ( ügyeljünk, hogy ne süssük meg nagyon, ép csak kicsi színt kapjon). A többi tésztát is egyesével kinyújtom, kiszaggatom

Mézeskalács figurák

Kép
Ahogy a képre nézek  érzem azt az isteni  finom fahéjas, szegfűszeges, mézes illatot, ami belengte a konyhát, amikor ezek a mézeskalács figurák sültek. Először készítettünk ilyen mézeseket, nem túl szépre sikerült, de viszont nagyon finom lett, a gyerekek is folyton a konyhába jártak egy kis nassolásra. Azt hiszem karácsonyig még kell sütnöm egy pár adagot. Pirossal írva a javított változat, még finomabb! Hozzávalók:  50 dkg liszt 250 ( 125 dkg ) ml méz 10 ( 15 )dkg porcukor  1 ek mézes fűszerkeverék 1 tk fahéj 1 tk szódabikarbóna 10 ( 15 ) dkg Rama 1 ( 2 )tojás + 1 tojássárgája a kenéshez 2-3 ek víz ( elhagyható ) írókához: 1 tojásfehérje 15 dkg porcukor nagyon jól megdarálva, átszitálva 1 csapott ek ételkeményítő 1 tk citromlé A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, cukorral, fűszerekkel. A mézet megmelegítem, belerakom a ramat és ha a margarin is már puha hozzákeverem a lisztes keverékhez. Hozzáadom a tojást, a vizet és jól össze

Hamuzó torta

Kép
Ezt a tortát azoknak ajánlom, akik le szeretnének szokni vagy már leszoktak a dohányzásról. Az ötletet onnan vettem, hogy egy ismerősöm megkért készítsek egy cigi tortát, mert egy éve, hogy leszokott a dohányzásról és ezt meg szeretné ünnepelni. Végül, hogy egy kicsit látványos is legyen Illéskrisznél találtam nagyon jó megoldást. Hozzávalók: 3 tojásból vizes piskóta (3 tojás, 12 dkg cukor, 6 ek víz, 6 ek olaj, 15 dkg liszt,  1 kk szódabikarbóna) krémhez:   250 g gyümölcs joghurt 8 g zselatin 4 dl tejszín (hulala) 2 ek kakaópor bármilyen pikáns lekvár 3 ek darált mák marcipán massza vagy unidec marcipán helyettesítő A vizes piskótát a szokásos módon elkészítem és 18 cm-es tortaformában kisütöm. Mikor kihűlt a tortalap háromba vágom.   Az alsó lapot a sütőformába visszarakom és megkenem lekvárral. Erre rakom a joghurtos krémet, amit az alábbiak szerint készítek el.  A joghurthoz hozzáöntöm a zselatint és elkezdem addig melegíteni, amíg a zse