Bejegyzések

Töltött szalagos fánkocskák

Kép
Farsang tájékán minden héten legalább egyszer sütök fánkot, mert családom ezt igényli. Nem mintha máskor nem lenne ugyanolyan finom, de valahogy ilyenkor mégis jobban esik. Ennek biztosan pszihés oka van, mert ha farsang akkor egyből a szalagos fánk jut eszünkbe.  Most utoljára a változatosság kedvéért kakaóval és dióval töltött mini fánkocskákat készítettem. Hadd ne mondjam mekkora sikert aratott az apróbb nép na meg a nagyobbak között is. Isteni finom amikor a cukros kakaópor megolvad a meleg fánkocskákban. Hozzávalók 4 főre: 0,5 kg liszt 3 dl tej 2 tojás 2,5 dkg élesztő 2 púpos ek cukor 1 csipet só 2 ek rum 5 dkg olvasztott vaj tölteléknek: cukrozott kakaópor cukrozott darált dió vagy mogyorókrém 1 l étolaj a sütéshez Először az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatom. Én a tésztát a kenyérsütőgéppel szoktam kidagasztatni, ezért a dagasztóüstbe rakom a lisztet, tojássárgákat, cukrot, sót, langyos tejet, rumot és végül a felfuttatott élesztőt.

Kókuszos kocka

Kép
Gyerekek kedvence ez a hagyományos sütemény, öröm nézni ahogy pillanatok alatt elfogy a tányérról. Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt 25 dkg porcukor (20 dkg is elég) 2 tojás 1 sütőpor 2,5 dl tej 10 dkg margarin krémhez: 25 dkg margarin (vaj) 20 dkg porcukor 6-8 evőkanál tej 4 ek rum (tejjel helyettesíthető) 4 ek kakaópor 1 cs kókuszreszelék Elkészítése: Először a tojásokat jól kikeverem a porcukorral, margarinnal, majd hozzáadom a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Jól összeállítom, majd normál méretű (22x33 cm) sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, egyenletesen eloszlatom. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt kisütöm. Ha kihűlt a tészta kisebb kockákra darabolom.  A krém hozzávalóit gőz fölött felolvasztom, kivéve a kókuszreszeléket. Rum helyett 1 ek rumaromát adtam hozzá. A sütikockákat egy húsvilla segítségével  a csokikrémbe mártogatom,  tányérra vagy rácsra rakom, hogy egy kicsit lecsurogjon,

BÚÉK 2012 torta

Kép
Hozzon ez a kéményseprű sok örömet, boldogságot és szerencsét az új esztendőben mindazoknak, akik megnézik (esetleg megkóstolják) ezt a finom somlói tortát, amelyet Anikó készített az új év első napjára!!!

B.Ú.É.K. 2012

Minden kedves olvasónknak és blogtársunknak egészségben, boldogságban gazdag Új Esztendőt Kívánunk!

Piskótatekercs lekvárral

Kép
Egy egyszerű és nagyszerű sütemény, nagylányom kedvence. Felhívta a figyelmem el ne felejtsem lefotózni és felrakni a blogra, mert így ő is hamarabb nekifog esetleg elkészíteni, ha ránéz a képre és megkívánja. Jó sütkérezést kislányom!:) Hozzávalók: 6 tojás 6 ek cukor 6 púpos ek liszt fél sütőpor 700 g sárgabarack lekvár A tojásokat szétválasztom, a sárgájához 3 ek cukrot teszek és jól kikeverem. A tojásfehérjét felverem, mikor majdnem kész hozzáadok 3 ek cukrot és így verem készre. Majd óvatosan hozzávegyítem a sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet.  Gáztepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a piskótát, elsimítom és előmelegített, közép meleg sütőben (170 fokos) 15-20 perc alatt kisütöm.  Mikor kész kiveszem a sütőből és még forrón a sütőpapírral együtt feltekerem és így hagyom kihűlni.  Mikor kihűlt kitekerem és megkenem a baracklekvárral, majd jó szorosan feltekerem most már a sütőpapír nélkül. Tálalásnál porcukorral meghintem.