Bejegyzések

Húsvéti sült nyúl medvehagymával

Kép
Olikám már nagyon ki volt éhezve egy finom sült nyúlra. Nagy nehézségek árán sikerült is beszerezni egy nyuszit, de mikor a gyerekek meglátták nem engedték levágni szegénykémet. Így a nyuszi megmaradt és igazi házi kedvencé vált.  De Oli még mindig nagyon szeretett volna sült nyulat enni, így még is csak tovább kellett "vadásznom" a nyuszira. Végül csak sikerült egyet szereznem , amit húsvétra meg is sütöttem.    Hozzávalók: 1 nyúl 1 nagy doboz joghurt 1 csomó medvehagyma bacon szalonna a salátához: kis fej lila káposzta 2 fej lila hagyma oregáno olivaolaj Elkészítés: A nyulat előző este bepácolom a joghurttal, amibe az apróra darabolt medve hagyma felét beleszórom. Másnap tepsibe rakom, szeletelt bacon szalonnával betekergetem és alufóliával letakarva addig sütöm, míg megpuhul. Majd leveszem róla a fóliát és pirosra sütöm. Sütés közben többször is meglocsolom a levével. A salátához a hozzávalókat vékonyra darabolom majd sózom, megszórom oregan

Florentin szelet

Kép
Eddig nem ismertem a Florentin szeletet, most sütöttem meg először, de azt hiszem nem utoljára.  Mutatós, egyszerű elkészíteni, lezárt dobozban tárolva egy hétig is nagyon finom marad. Egyedi ízvilágával karácsonyra, szilveszterre, de más alkalomra is ideális sütemény. A recept eredetileg Lajos Mari 66 karácsonyi édesség könyvéből való.  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt 1 kk sütőpor 1 csipet só 18 dkg vaj vagy margarin 9 dkg porcukor 1 tojás  1 cs vaníliás cukor Hozzávalók a mandulás krémhez: 3 dl tejszín 5 dkg vaj 5 dkg méz 5 dkg porcukor 15-20dkg kandírozott gyümölcs (narancshéj, citromhéj, gesztenye) 15-20 dkg szeletelt mandula Díszítéshez 10 dkg csokoládé + 2 ek olaj Először az omlós tésztát készítem el. Gyorsan dolgozom, hogy a kéz melegétől a margarin ne olvadjon meg.  A lisztet összekeverem a sütőporral, sóval, belemorzsolom az apróra felkockázott margarint. Hozzáadom a cukrot, tojást, vaníliás cukrot és gyors mozdula

Házi krémes II.

Kép
Házi krémest már többször készítettem , de talán most sikerült a legtökéletesebben. Lényegében nem sok valamit változtattam rajta, csupán a krém összeállításán variáltam. Hozzávalók ugyanazok, mint az előző krémesnél . Amit változtattam rajta: a krém elkészítésénél a tojásfehérjét felverem, mikor már egész jó kemény hozzáadok 1 kk citromlevet vagy ecetet, még kb egy-két percig így verem, majd 10 dkg cukrot is hozzáverek. Így a hab nagyon jó kemény, fényes lesz. Ezek után a fehérjehabhoz keverem óvatosan, fokozatosan a szokásos módon elkészült sárgája krémet. Így sokkal lazább, könnyebb lesz a krém, amit már csak be kell tölteni a két kisütött lap közé.

Mákos meggyes krémes

Kép
Ez a sütemény bögrés mákosnak indult az alábbi recept szerint, csak egy kicsit nagyobb tepsiben sütöttem ki és így nem tudtam kettőbe vágni. Úgy döntöttem a tetejére kenem a vaníliakrémet és arra pedig tejszínhabot teszek. Nagyon fincsi lett, azt hiszem karácsonyra is elfogom készíteni. Hibámból tanulva legközelebb egy kicsit keményebbre verem a tejszínt...!:) Hozzávalók a tésztához: 1 bögre darált mák 1 bögre liszt  1 bögre cukor  1 csipet só  1 cs sütőpor  1 dl tej  1 dl étolaj  3 tojás  1 db alma A bögre mérete 0,25 l Krémhez:  6 dl tej  2 cs vaníliás pudingpor  10 dkg cukor  15 dkg  Rama  1/2 citrom reszelt héja  magozott meggy  3 dl tejszín  1 habfixaló  A száraz hozzávalókat (mák, liszt, cukor, csipet só, sütőpor) egy edényben összekeverem. Egy másik edényben a tojássárgákat keverem össze az olajjal, tejjel,  reszelt almával. Apránként hozzákeverem a száraz hozzávalókat is és alaposan összedolgozom. A tojásfehérjéket ke

Rántott csirkemell sütőben sütve

Kép
Nem mindig van ideje az embernek a gáztűzhely mellett állni félórákat, ezért is örültem ennek a receptnek, amit a Nosaltyn találtam. Elolvastam a rengeteg hozzászólást és mindenki meg volt elégedve az eredménnyel. Gondoltam ezt nekem is ki kell próbálnom.  Nem csalódtam benne, nagyon szépre és finomra sült, minimális olaj felhasználással és kevesebb idő ráfordítással. Legközelebb is így fogom készíteni.  Hozzávalók: 2 csirkemell (kb. 80 dkg) liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj Érdemes sütés előtt egy-két órával a csirkemelleket fokhagymás tejbe áztatni.   A  husit felszeletelem, kikloffolom, sózom és a szokásos módon bepanírozom. Annyit változtatok rajta, hogy a lisztbe egy kis kanálnyi piros paprikát, a tojásba pedig 1 dl-nyi olajat keverek.  Ha olajat teszünk a tojásba, akkor a hús nem fog kiszáradni, viszont a panír ropogósra sül. A bepanírozott hússzeleteket tepsibe rakom, amit előtte ecset segítségével kicsit beolajozok. Utoljára nem olajoztam be, mert Deliman