Bejegyzések

Tejfölös zöldbab leves

Kép
Ez a leves azok közé a levesek közé tartozik, amit gyorsan el lehet készíteni és a nyári melegben sem terheli meg a gyomrot. Hozzávalók: 50 dkg zöldbab 1 kis fej vöröshagyma  3 gerezd fokhagyma vegeta (ha van házi) 1 kis pohár tejföl (175 g) 2 ek liszt vagy ételkeményítő zöldség zöld Elkészítés: A vöröshagymát megpirítom olajon, majd rádobom a zöldbabot, ezzel is tovább párolom. Felöntöm vízzel, vegetával és borssal fűszerezem. Apróra vágott fokhagymát szórok bele. Addig főzöm míg a zöldbab megpuhul. Közben egy kis serpenyőben pici olajon megpirítom a lisztet, de csak világosra. Hozzáöntöm a tejfölt, vízzel felöntöm, simára keverem. Végül a leveshez öntöm és összeforralom. Tálaláskor  apróra vágott zöldség zölddel megszórom. Zöldbab leves édesen Nagyon hosszú éveken keresztül csak így készítettük el, mert ez a legegyszerűbb levesek egyike. Hozzávalók: zöldbab, pici olaj, 1 ek liszt, 1 tejföl, só tálalásnál cukor vagy nyírfacukor í

Muffin vagy Cupcake szülinapra

Kép
Először muffint terveztem sütni egyik ismerősőm szülinapjára, de ahogy keresgéltem a receptek között ugrott be az ötlet, hogy inkább mini tortácskákat készítek nagyon finom krémmel a tetején. Tésztáját a boci szelet receptje alapján készítettem el (kicsit változtatva rajta), a krémek pedig fantáziám szülöttei. Nem szoktam saját munkámat dicsérni, de nagyon tetszett a végeredmény, nem győztem gyönyörködni bennük. Utána aztán izgulhattam, hogy amilyen szépek ugyanolyan finomak is legyenek. :-))  Alig vártam, hogy az ünnepelt is megkóstolja.  Azt mondta, nem tud dönteni melyik a finomabb, a csokis vagy a mascarpone krémes. Mind nagyon ízlett neki. Szóval megnyugodtam és elhatároztam, hogy húsvétra is elkészítem milyen jól fog mutatni a húsvéti asztalon ezekkel a kis virágokkal igazi tavaszi hangulatot sugározva. Hozzávalók a tésztához: 4 tojás 30 dkg cukor 35 dkg liszt 2 ek kakaópor 3 dl tej 2 dl olaj (vagy olvasztott vaj) 1 cs sütőpor A tojássárgáját a cukor

Gyors kakaós csiga recept

Kép
Ha szupergyors, puha, omlós kakaós csigát szeretnétek sütni, akkor ezt a receptet ajánlom. Tavaly láttam meg Gesztenye oldalán a diós csiga receptjét és utána Gabriellánál a kakaós csiga változatot. Azóta én is többször elkészítettem, lefotózni viszont most tudtam, most is csak azért, mert dupla adagot készítettem így maradt belőle.  Picit változtattam az eredeti recepten, olaj helyett olvasztott vajat, porcukor helyett pedig kristálycukrot használtam. Nekem két adag sütéssel együtt 45 perc alatt lett kész, egy adag fél óra alatt elkészül. Itt már a dupla adag hozzávalóit írom le, amelyből  kb 30 db kisebb csiga lesz: 50 dkg túró 10 ek cukor 1 dl tej  10 dkg olvasztott vaj  2 csipet só 50 dkg liszt 2 kk szódabikarbóna Töltelék: 4 ek kakaópor 8 ek cukor Először a sütőt kapcsolom be amíg a tészta elkészül (kb 15 perc) addig előmelegedjen. A túrót a cukorral együtt villával áttöröm, hozzáadom a tejet, sót és 10 ek olvasztott vajat, jól elkeve

Fusilli csirkemájjal, zöldborsóval, sajtmártással

Kép
Munkából hazafelé azon gondolkodtam mit is készítsek gyorsan családomnak vacsorára. A tv2 Stahl Judit receptes műsorában láttam egy nagyon jó csirkemájas receptet és mivel nagylányom kedvence a csirkemáj ennél a receptnél maradtam. Útközben hazafelé bevásároltam hozzá és hazaérve gyorsan neki fogtam az elkészítésének. Hozzávalók összeszedése közben jöttem rá, hogy elfelejtettem mascarpone sajtot venni. Kitaláltam, hogy krémsajt helyett sajtos besamell mártást készítek. Nagyon fincsi lett, gyermekem is megdicsérte. Legközelebb elkészítem mascarpone krémsajttal is, majd leírom a tapasztalatom. Itt a videó az eredeti receptről, ahogy Stahl konyhájában készül. Hozzávalók:  40 dkg fusilli tészta 60 dkg csirkemáj 45 dkg zsenge zöldborsó fagyasztott 10 dkg vaj fél dl olaj 3 fej fokhagyma 1 cs petrezselyemzöld Sajtos besamell mártáshoz: 2 púpos ek liszt 5 dl tej 2 dl tejszín 15 dkg félkemény sajt só, bors, szerecsendió A májat 2x2 cm-re darabolom. A fokhag

Babsaláta kukoricával

Kép
A világ legegyszerűbb és legfinomabb salátája  - szerintünk, de akik megkóstolták már nálam ugyanez  a véleményük. Babsaláta és kukoricasaláta külön készült már konyhámban, így együtt azonban nem olyan rég, ez lett most családom kedvence. Gyors, szinte 10 perc alatt elkészíthető, a hozzávalók beszerzése is egyszerű, mert jó előre megvásárolható. Vasárnapi menühöz vagy alkalmakra is kitűnő saláta, érdemes kipróbálni! Hozzávalók: 2 konzerv kinley vörösbab 2 konzerv csemegekukorica (zsenge) 1 fej lila hagyma 300 g tejföl 120 g majonéz A babot és kukoricát felbontom és szűrőtálba öntve lecsurgatom. A lila hagymát feldarabolom. A tejfölt összekeverem a majonézzel. Végül egy tálban összekeverem a hozzávalókat, petrezselyemzölddel díszítem és a hűtőbe rakom fogyasztásig. Sültekhez, rántott húsokhoz isteni finom. Lányom így több kukoricával szereti. Én inkább kevesebbel, akkor a hozzávalók: 2 konzerv bab, 1 konzerv kukorica, kisebb fej lila hagyma, 200 g tejföl, 80 g

Baconos fasírt muffin formában sütve

Kép
Igazán el vagyok maradva a posztolással, hiszen a képen szereplő baconos töltött fasírtot is még szilveszterre készítettem. Nem akarom, hogy feledésbe merüljön, ezért gyorsan begépelem most a receptet. Őszintén megmondva ez is eltart annyi ideig, mint amennyi idő alatt elő lehet készíteni ezt a vendégváráshoz is kiváló ételt. Ami nagy előnye a muffin formában sült baconba tekert fasírtnak, hogy összeállítás után a sütőnk végzi a többi munkát, ezenkívül nagyon finom ízt ad neki a baconszalonna kissé füstös íze. Én tojással töltöttem, de tehetünk bele sajtot, olivabogyót, uborkát stb. Hozzávalók a fasirthoz: 50-60 dkg darált hús 2 zsemle 1 kisebb vöröshagyma 2 tojás  só, bors, pirospaprika 4 gerezd fokhagyma ezen kívül 12 szelet baconszalonna 6 főtt tojás A fasírtot a szokásos módon összeállítom. 12 lyukas muffin formát baconszalonnával kibélelem, lyukakba kanalazom a fasírt felét,  kettőbe vágott főtt tojásokat a közepébe nyomom és betakarom a fasírt mások

Diós süti: Böske szelet

Kép
Szintén egy finom, diós sütemény receptjét szeretném megosztani. Csak a Puffin oldalán találtam a receptet. Először a neve ragadott meg, mivel engem is Erzsébetnek, azaz '"Böskének" hívnak. Elolvasva a receptet úgy döntöttem karácsonyra ez lesz az egyik süteményünk. Fincsi volt, húsvétra is elkészítem. Hozzávalók: A tésztához: 5 tojás 10 ek víz 25 dkg cukor 25 dkg liszt 10 dkg darált dió 1 cs sütőpor A krémhez: 3 ek liszt 2 dl tej 20 dkg margarin 15 dkg cukor 15 dkg darált dió 1 cs. vaníliás cukor 0,5 dl rum Tetejére: 5 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj  A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporos lisztet, diót és végül a fehérjehabot óvatosan hozzákeverem. Egy közepes méretű (25x35 cm) tepsit sütőpapírral kibélelek, a tésztát beleöntöm, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.  

Raffaello szelet

Kép
Ünnepekre, alkalmakra ha süteményt kell sütnöm a kókuszos elmaradhatatlan. Sütöttem már kókuszos kockát ,  kókuszos krémest , hólabdát, most utoljára raffaello szeletet. Választani nem tudnék közülük, mert mind nagyon-nagyon finom, talán a raffaello szelet azért győzne, mert a legegyszerűbb elkészíteni. Az alábbi hozzávalókkal egy 28x38 cm-es tepsiben sütöm ki.  Hozzávalók : Tésztához:  9 tojásfehérje 30 dkg cukor 15 dkg liszt 15 dkg kókuszreszelék Krémhez: 9 tojássárgája 2 vaníliás pudingpor 6 dl tej 25 dkg cukor 25 dkg margarin 2 kk mandula aroma 5-10 dkg kókuszreszelék a tetejére A tojásfehérjét a cukorral jó keményre felverem, majd óvatosan hozzávegyítem a lisztet és a kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt 28X38 cm-es tepsiben közepes lángon kb. 20 percig sütöm. Nem szabad sokáig sütni, mert nagyon kiszárad. A tojássárgákat a két pudingporral 2 dl-nyi tejben elkeverem, hozzáadom a cukrot és a többi melegedő tejhez vegyítem, sűrűre főzöm. 

Tejszínes diós szelet

Kép
Aki szereti a diós süteményt annak biztosan ízleni fog ez a tejszínes diókrémes szelet. Hozzávalók: Tészta: 6 tojásos vizes piskóta Krém: 1 l tej, 16 dkg vaníliás pudingpor ( 4 cs), 0,5 dl rum, 5 dkg margarin, 10 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 40 dkg darált dió, 3 dl tejszín A piskótát a szokásos módon gáztepsiben kisütöm. Amíg hűl elkészítem a krémet. A tejben megfőzöm a pudingot, beleteszem a cukrot. Főzés után hozzáadom a rumot, margarint, vaníliás cukrot, jó krémesre kikevertetem. A diónak felét hozzáadom és gyakori kevergetés mellett kihűtöm. A dió másik felét sütőben egy kicsit megpirítom. A tejszínt keményre felverem és a kihűlt krémhez keverem. A tejszínhabból annyit hagyok, hogy a sütemény tetejét feltudjam díszíteni. A piskótát kettévágom, egyik lapra rákenem a krémet (picit hagyok a tetejére is), megszórom pirított dióval, rárakom a másik lapot a maradék krémet rákenem és ezt is megszórom pirított dióval. Tetejét tejszínhab rózsával díszítem.

Hólabda

Kép
Nagy fiam kérése volt ez a süti, mondván ha már nem lesz fehér karácsonyunk, legalább a Hólabda süti pótolja egy kicsit a fehér hó látványát.  Többször elkészítettem már és tapasztalatból tudom, hogy nagyobb adagot kell sütnöm ahhoz, hogy biztos maradjon másnapra is.  Ezzel a hozzávalóval gáztepsiben sütöm ki, így lesz kb. 40-45 db hólabda belőle. Hozzávalók a vizes piskótához: 7 tojás, 30 dkg cukor, 25 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 cs. sütőpor, 14 ek víz a krémhez: 0,8 l tej, 8 ek liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 10-15 dkg kókuszreszelék a tetejére:   10 dkg étcsokoládé, 2 ek étolaj A szokásos módon elkészítem a piskótát. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét jó keményre felverem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és a vizet, turmixal fehéredésig kevertetem. Ehhez hozzászitálom a sütőporral, kakaóporral elvegyített lisztet.  Végül óvatosan, három részletben a tojásfehérje habhoz  hozzákeverem a sárgáját.  Sütőpapírral kibélelt gá

Karamell krémes és tejszínes gyümölcsös mézes krémes

Kép
Két nagyon finom sütemény receptjét szeretném megosztani, amit még névnapomra készítettem. A lapokat a mézes krémes receptje alapján sütöttem ki. A tejszínes gyümölcsöshöz kakaós lapokat készítettem (5 dkg kakaóport tettem ugyanannyi liszt helyett). Karamell szelet krémje Hozzávalók: 30 dkg cukor, 1 l tej, 9 ek vaníliás pudingpor, 20 dkg margarin A cukrot megkaramellizálom, majd szép fokozatosan felöntöm fél l tejjel. Megfőzöm a vanília pudingot fél l tejben és ehhez hozzáöntöm a karamellás tejet. A margarint habosra kikavarom és mikor a karamellás pudingom kihűlt hozzákavarom. Ezzel a krémmel töltöm meg a világos mézes lapokat. Tejszínes gyümölcsös krémje Hozzávalók: 1 ltej, 20 dkg vaníliás pudingpor, 1 citrom, 1 kis pohár tejföl, 4 dl tejszín, szőlő, meggy stb- 1 l tejben megfőzöm a vanília pudingot 8 ek cukorral. Mikor kész facsarok bele citrom levet és reszelek bele citromhéjat. 1 kis doboz tejfölt öntök bele és ezzel jól elkavarom. A tejszínt kemény habbá

Tejszínes mustáros csirkemell

Kép
Este 7-ig dolgozom, így utána már csak egy egyszerűbb, gyors étel elkészítésére van időm. Első olvasásra ezért is találtam nagyon jónak Szepyke Mustáros csirkemell receptjét. Elkészítve igazat adtam neki -  napokig tudnám enni én is, annyira finom. Este 9-kor sikerült lefotóznom ami látszik is, mert nem egy sikerült kép lett. Ilyen későn már nem szoktam enni (elég az amit kóstolgatok főzés közben) így másnapra csomagoltam magamnak. Megállapítottam talán még finomabb lesz másnap, mert a hús a szaftot jobban magába tudja szívni. Hozzávalók 4 fő részére: 1 kg csirkemell 2 fej lilahagyma 2 dl tejszín 20 % vegy 3 dl 10 % 6  ek magos dijone mustár 4 ek olaj só, bors A csirkemellet csíkokra darabolom. A hagymákat nagyobb szeletekre darabolom és az olajon megdinsztelem. Ráteszem a felcsíkozott csirkemellet és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom és ráöntöm a tejszínt, belekeverem a mustárt. Fedő alatt puhára párolom.  Közben elkészítem a köretet. Most durum penne tés

Szabolcsi almás máktorta (2012-es ország tortája) háziasszony módra

Kép
Vágyam volt, hogy elkészítsem a 2012-es ország tortáját a Szabolcsi almás máktortát - végül kettőt is készítettem, a felső képen szereplőt egy ismerősömnek és hogy mi is megkóstolhassuk saját szülinapomra is ilyen tortát sütöttem. Isteni finom, a vendégeknek és nekem is nagyon ízlett, ajánlani tudom mindenkinek. Több helyen olvastam, hogy nagyon macerás elkészíteni - szerintem nincs több baj vele, mint a többi tortával és a végeredmény igazán kárpótol. Egy - két dolgot azért változtattam rajta. 2012-es ország tortája, ahogy én készítem Hozzávalók:egy  26 cm átmérőjű tortához: a tésztához:  10 tojásfehérje 20-24 dkg cukor 30 dkg darált mák 1 nagyobb alma (kb 13-15 dkg) 1 citrom reszelt héja 6 dkg édesmorzsa  (én babapiskótát reszeltem le) a krémhez: 8 dl tej 8 dkg kukoricakeményítő 1 vaníliás pudingpor 4 tojássárgája 10-13 dkg cukor 1 tasak vaníliás cukor 3 dl tejszín az almatöltelékhez: 75 dkg  alma 5 dkg vaj 5 dkg cuko