Birkapörkölt





Férjem kedvenc pörköltje, csak ritkán kerül az asztalra. Saját vágású birkából főztem, amely kb 1 éves volt így rövidebb idő alatt elkészült. Nagyon finom a pörkölt, de ha marad ki másnapra vagy harmadnapra gulyáslevest szoktam főzni belőle. Az is isteni lesz.
 
Hozzávalók:
4 kg birkahús
18 dkg zsír
80 dkg vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
4 ek törött pirospaprika
4 kk őrölt kömény
4 kk bors
50 g pirosarany csípős (opcionális) vagy egy kis csípős paprika

Elkészítése:
Először a vöröshagymát megtisztítom, feldarabolom. A zsírt felolvasztom és belerakom a vöröshagymát, amíg párolódik feldarabolom a paprikát, paradicsomot, fokhagymát. Először a paprikát, majd a paradicsomot és végül a fokhagymát adom hozzá. Ezzel már csak egy kicsit pirítom (kb. 1 perc) és mehet rá a hús. Fehéredésig pirítom, mikor már nincs leve fűszerezem és felöntöm vízzel annyira, hogy ne lepje el a birkahusit. Szép lassú tűznél főzőm, amikor kb félpuha és levét is jó elfőtte hozzáadom a törött paprikát és még öntök hozzá vizet. Ilyenkor általában megkóstolom és ha kell még rakok rá fűszert. Végül készre főzöm.
Köretnek tarhonyát készítek, amit kevés zsíradékon egy kissé megpirítok, felöntöm kb. 2 szeres vízzel és puhára főzöm. Főzhetünk hozzá burgonyát is.

 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta