Borjúpörkölt nokedlivel


Vasárnap ünnepeltük férjem születésnapját, arra készítettem el a borjúpörköltet. Szaftja sűrű, ízletes, egyszóval tökéletes. Legközelebb is így sikerüljön leírom a receptjét.

Hozzávalók:
2 kg borjúhús
30 dkg-nyi vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
Füstölt szalonna 10 dkg-nyi + 2 ek zsír (vagy 10 dkg-nyi zsír)
1 db nagyobb fehér paprika
2 db paradicsom (vagy 5 dkg paradicsompüré) 
2 evőkanál törött pirospaprika
só ízlés szerint,
2 kiskanál bors,
1/2 kiskanál őrölt kömény,
1 kk majoranna
Vörösbor jobb fajta száraz 1dl-nyi (opcionális)
Piros arany 1 evőkanál (opcionális)

Elkészítése:
Legelőször feldarabolom a szalonnát, vöröshagymát, fokhagymát, paprikát. A paradicsomot forró vízbe mártom, lehúzom a héját, majd feldarabolom.
A szalonnát zsírjára sütöm, hozzáadok 1-2 ek-nyi zsírt és a vöröshagymát kissé megdinsztelem benne. A feldarabolt fokhagymát is hozzáadom, de ezzel csak kb.1 percig pirítom. Rárakom a borjú húst és fehéredésig pirítom. Lehúzom a tűzről és belekeverem a pirospaprikát. Visszarakom a tűzre és gyorsan rárakom a feldarabolt paradicsomot, paprikát. Ezzel is összepirítom, majd sózom, fűszerezem.
Felengedem kb. 1 dl vízzel, takarékon puhára főzöm. Közben néha megkavarom, után pótlom a folyadékot, ha nem elég ízletes még fűszerezem. A vörösbort vége felé öntöm rá és 5-10 perc alatt készre főzöm.
Köretnek készíthetünk nokedlit, tarhonyát, főtt burgonyát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta