Papagáj sütemény

A vasárnap mindig olyan nap, amelyet mindannyian már alig várunk. Ilyenkor családom minden tagja - apraja, nagyja, beleértve a nagyszülőket is - együtt van, együtt ülünk oda az asztalhoz, hogy elfogyasszuk a finom vasárnapi ebédet. Közben jókat beszélgetünk azokról a dolgokról, amelyeket a nyüzsgő hétköznapokon nem volt alkalmunk megbeszélni. Ilyen alkalomra szoktam összeütni többek között ezt az egyszerűen elkészíthető desszertet. 

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 30 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 4 tojás, 1 pohár tejföl, 3 kávéskanál kakaópor, 1 citrom, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, meggy (vagy bármilyen szeletelt gyümölcs), durvára darabolt dió a tetejére
 


Elkészítése:
Összekeverem a tojást, cukrot, tejfölt, a szobahőmérsékleten kissé megpuhult margarint és alaposan felverem. Ha már habos hozzászitálom a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát kettéosztom, az egyik felébe belekeverem a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alufóliával kibélelt tepsibe kanalazom úgy, hogy közte hézagok maradjanak. A másik felébe belekeverem a kakaóport és a hézagokba kanalazom. A tészta tetejét megszórom a gyümölccsel, vagy durvára darabolt dióval. Közepes meleg sütőben kb. 30 percig sütöm. Ha kisült negyedóra múlva átkenem a citromlevével, porcukorral meghintem.
Készíthetjük egy kicsit változatosabban is. Amikor a tésztát kikeverem, három felé osztom és a harmadik részbe puncspudingport keverek. Továbbiakban ugyanúgy járok el. Arra ügyeljünk, hogy ne túl nagyokat kanalazzunk a tepsibe egyes tészta fajtákból, mert akkor nem lesz elég színes a süteményünk. Ez a rész a legmacerásabb, ilyenkor szoktam segítségül hívni a gyerekeket.

Megjegyzések