Karácsonyi borkrémleves

2009.12.24. csütörtök


Leírom a karácsonyi borkrémleves receptjét, amit előre elkészítettem, hisz ezt hidegen legjobb fogyasztani:

Hozzávalók: 
5 dl édes fehérbor (lehet muskotályos)
1 citrom
1 db fahéj
5-6 szegfűszeg
8 tojássárgája
15 dkg cukor
2 dl tejszín
5 dkg mazsola


Elkészítése:
A bort 3 dl vízzel felhígítom, a citrom levét belefacsarom és a vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforralom.
A tojások sárgáját a cukorral habosra verem, tejszínnel hígítom. A forró bort vigyázva, lassan hozzáöntve, állandóan kevergetve - nehogy összekapjon - rászűröm.
Visszateszem a tűzre és alacsonyabb hőfokon addig főzöm állandó kevergetés közben, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűröm, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórom.


A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom. Lehet mikróban is készíteni, akkor kis tányérra habgaluskákat nyomok és kb. 1 percig berakom főni.
Tányérba, csészébe merem a levest, a tetejére teszem a habgaluskát. Ínyencek egy kis pirított mandulával is megszórhatják.
De lehet jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve is tálalni.

Megjegyzések

  1. Nos ez egy nagyon nekem való leves:)
    Ki kell próbálnom:)
    boldog Ünnepeket kívánok neked!
    Sándor

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom leves,nemcsak férfiaknak, nőknek is ajánlom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta