Fantázia szelet
Egy igazán ünnepi asztalra való sütemény. Ínycsiklandozó hozzávalókból készül: csoki, gesztenyepüré, mascarpone, tejszínhab, babapiskóta.....bizony megmozgatja az ember fantáziáját, talán innen kapta az elnevezését is. Az eredményt pedig mi más bizonyítaná jobban, mint az, hogy aki megkóstolta egy szelettel nem érte be.:))
Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
6 evőkanál olaj
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 sütőpor
3 dkg kakaópor
Az első krémhez:
20 dkg étcsoki
5 dkg vaj
12,5 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
a második krémhez:
25 dkg gesztenyepüré
5 dkg vaj
12,5 dkg mascarpone
kevés rum (vagy rumaroma)
2,5 dl tejszín
továbbá:
1 cs babapiskóta (200 g)
1,5 dl tej (ízesíthetjük rummal vagy feketekávéval)
Legelőször én mindig kimérem a hozzávalókat, illetve odakészítem a pultra, hogy kéznél legyen és ne maradjon ki semmi.
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét pici citromlével keményre felverem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és addig keverem, míg fehéredni kezd, közben fokozatosan hozzáadom az olajat.
Mikor kész a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet és a fehérje habot 3 adagban fokozatosan hozzávegyítem (így már óvatosan keverjük).
Egy tepsit (30x38 cm-es) kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a piskótamasszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm (tűpróbával ellenőrzöm jó-e).
Közben elkészítem a krémeket.
Az első krémhez először vízgőz felett a csokit felolvasztom, tűzről levéve kis darabokban hozzáadom a vajat és jól kikeverem. Ehhez hozzáadom a mascarponét és szép egyenletes krémet keverek. Végül a kemény habbá felvert tejszínt keverem hozzá (én hulalát használtam, de ha állati eredeti tejszínt használunk, akkor egy habfixet és kevés cukrot is tegyünk hozzá).
A második krémnél a gesztenyepüréhez kis darabokban hozzákeverem a szoba hőmérsékletű vajat, 1-2 ek rumot, egyenletesen hozzákeverem a mascarponét és végül a felvert tejszínhabot.
A kihűlt piskótalap tetejére kenem a csokikrémet. Tetejét kirakom tejbe mártott babapiskótával, erre jön a gesztenyekrém. Végül megszórom kakaóporral, vagy csokiforgáccsal.
Szépen szeletelhető, ha előtte jól lehűtjük!
Az első krémhez először vízgőz felett a csokit felolvasztom, tűzről levéve kis darabokban hozzáadom a vajat és jól kikeverem. Ehhez hozzáadom a mascarponét és szép egyenletes krémet keverek. Végül a kemény habbá felvert tejszínt keverem hozzá (én hulalát használtam, de ha állati eredeti tejszínt használunk, akkor egy habfixet és kevés cukrot is tegyünk hozzá).
A második krémnél a gesztenyepüréhez kis darabokban hozzákeverem a szoba hőmérsékletű vajat, 1-2 ek rumot, egyenletesen hozzákeverem a mascarponét és végül a felvert tejszínhabot.
A kihűlt piskótalap tetejére kenem a csokikrémet. Tetejét kirakom tejbe mártott babapiskótával, erre jön a gesztenyekrém. Végül megszórom kakaóporral, vagy csokiforgáccsal.
Szépen szeletelhető, ha előtte jól lehűtjük!
Nagyon guszta és nagyon finom lehet! Ha valamire rácsodálkozom nem nyugszom addit még nem próbálom ki, persze van mikor balul sül el de remélem sikerül!:-))
VálaszTörlésMár mentem is a kipróbálandó mappámba! Nagyon gusztusos, és isteni finom lehet ezzel a sok habbal. :)
VálaszTörlésLiza ez az én fantáziámat is megmozgatta:)) viszem a receptet, nagyon szép kis süti!
VálaszTörlésCsodás szeletek, nagyon finom
VálaszTörlésHát az én fantáziám is beindult, szép is, fincsi is!
VálaszTörlésGyönyörűek!
VálaszTörlésÉva, Petra, Moha, Bianka, Gerdi, Kriszta köszönöm!:)
VálaszTörlésTényleg nagyon finom, érdemes kipróbálnotok!
Nagyon szép lett.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki és igen finomnak:))
VálaszTörlésMentem, ha szabad:))