Ostoros kalács

Nagy kedvenc lett nálunk ez a kalács, többször megsütöttem már ünnepi alkalomra is.
Egy kicsit macerás a fonások elkészítése, de megéri, eddig nagy sikert aratott.

Hozzávalók a tésztához:
4 dl langyos tej
5 dkg élesztő
60 dkg liszt
3 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj (olvasztott kókusz zsír)
1 kávéskanál só
3 tojássárgája

Töltelék:
3 evőkanál kakaópor
15 dkg cukor
25 dkg margarin (vaj)
3 tojásfehérje

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatom, többi hozzávalóval a kenyérsütő üstjébe adagolom és kidagasztatom.
Az üstben is hagyhatjuk, de én nagyobb tálba rakom, letakarom és duplájára kelesztem (kb. 3/4 óra).
Amíg kel a kalácstészta kikeverem
a tölteléket. A tojásfehérjét felverem jó keményre. A szobahőmérsékletű vajat vagy margarint a cukorral és a kakaóporral összekeverem, majd óvatosan a tojásfehérje habot is hozzáadom.
A tepsit kikenem vajjal.
Ha a tészta jól megkelt gyúródeszkára borítom, majd 6 felé vágom. Egyenként kinyújtom téglalap alakúra, megkenem a kakaós krémmel és mint a bejglit feltekerem. Végül 2x3-mat összefonok.
Így lesz kettő fonott kalácsom, amit tepsibe jó szorosan egymás mellé rakok.
Még így is hagyom 15-20 percet kelni, majd
tojással megkenem a tetejét és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta