Sajtos hajtovány
Ezzel a sós süteménnyel már régóta szemezgetek, végül Limara Facebook oldalán találtam meg a nekem való receptet hozzá. Finom ropogós a külseje belül pedig puha, omlós, sajtos. Másnap is, ha marad belőle finom puha lesz. Hajtoványt nem csak sósan, édesen is elkészíthetjük, akár mákos vagy diós töltelékkel.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
2 dl habtejszín
1 evőkanál kristálycukor
1 lapos evőkanál só
1 tojás
0,5 dl étolaj (vagy 5 dkg olvasztott vaj)
töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
1 tojás
tetejére:
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt
Először a tejet meglangyosítom, kb 1 dl-hez hozzáadom a cukrot és belemorzsolom az élesztőt.
A többi műveletet már a kenyérsütőben folytatom. A lisztet beleszitálom a kenyérsütő üstjébe, hozzáadom a sót, összekeverem, ráütöm a tojást, hozzáadom az étolajat, a maradék langyos tejet és tejszínt, végül a felfutott élesztőt. Elindítom a dagasztó programot.
Mikor a dagasztás kész hagyom kelni kb. 3/4 órát.
Ha kész kétfelé veszem a tésztát és jó vékonyra egyesével kinyújtom. (Vehetjük 3 részre is, akkor kisebb hajtoványok lesznek.)
A szobahőmérsékletű vajat elkeverem a felvert tojással és ennek a felével megkenem a kinyújtott tésztát, sajtot reszelek rá. Feltekerem, mint a bejglit és trapéz alakúra darabolom. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom. A tészta másik felét is kinyújtom és ugyanúgy járok el mint az első tésztával. Mikor a hajtoványok a tepsiben vannak megkenem felvert tojással és reszelt sajtot szórok a tetejére.
Kicsit hagyom itt is kelni, végül előmelegített 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütöm.
A tölteléket helyettesíthetjük 20 dkg krémsajttal is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése