Mákos guba

Ki ne tudna mákos gubát készíteni.... Szerintem  annyira egyszerű, hogy még a kezdő háziasszonyok is megbirkózhatnak vele. Van azonban készítésének egy-két fortélya, amit érdemes figyelembe venni. Ügyelni kell, hogy a kiflit ne áztassuk túl, de minden egyes karikára jusson a tejből, tehát száraz se maradjon. Szikkadt kifliből a legjobb, mert akkor biztos, hogy nem válik mancsossá. Nem szabad sajnálni a mákot, tehát alaposan meg kell szórni. A többi meg egyéni ízlés dolga.
Ahhoz képest, hogy egyszerű elkészíteni egy nagyon finom desszertet kapunk.
Egy tartalmasabb leves után akár második fogásnak is megfelel.

Hozzávalók:
8 szikkadt kifli
kb. 8 dl tej
15-20 dkg mák
15-20 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
kevés vaj
citromhéj
szegfűszeg

Elkészítése: 
A tejet a vaníliás cukorral és a cukorral (ízlés szerint) felforralom. A kifliket kb. 1 cm vastagra felkarikázom. Egy tűzálló tálat kivajazok. A mákot megdarálom és összekeverem a maradék porcukorral (persze ez is ízlés szerint), a reszelt citromhéjjal, késhegynyi őrölt szegfűszeggel. A tálba egy réteg kiflit teszek, meglocsolom tejjel, mákot szórok rá, majd jöhet a következő sor. A tetejére cukros mák kerül. Vajdarabkákat rakok rá és előmelegített sütőben közepes lángon kicsit megsütöm (15 - 20 perc).

Megjegyzések

  1. Úgy látom, kitört a mákláz, nálam is mákos van:) Finomat készítettél, szeretjük!

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    nem rajongok a mákért, de ez eszméletlenül guszta.....

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Eszter. Mák helyett dióval is meglehet szórni:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagymamám csinálta mindig. Ő nemes egyszerűséggel öntött kiflinek hívta :-) Ezért sokáig nem is tudtam, hogy miért guba :-D
    Egyébként én sem szeretem a mákot, de ő olyan istenien tudta csinálni hagymás,sós törtkrumpliban megforgatva is. Még ma is a számban van az íze. És tényleg dióval is első osztályú.

    VálaszTörlés
  5. Imádom a mákosgubát. Imádom, és imádom!:)

    VálaszTörlés
  6. Szia Ani! A tört krumplis változatról még én sem hallottam, érdemes lenne leírnod.


    Szepyke egyetértek, én is nagyon imádom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta