Gyros és pita


Nagylányom kedvence a gyros. Ha megkérdezem tőle mi legyen ebédre, mindig ezt az ételt kéri.  Barátnőm emlegette, hogy ő is szokott készíteni, de ő pitát nem süt hozzá, hanem készen veszi az üzletben. Na én elhatároztam, hogy ha már a gyrosra vállalkozom (eddig én nem készítettem) pitát is sütök hozzá. Ehhez jó receptet Limaránál találtam. 
Eredetileg a gyros birkahúsból készül, de jó a sertés, csirke illetve a pulykahús is.

Hozzávalók:
80 dkg pulykahús
gyros fűszerkeverék
1 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma

Salátához:
1 kígyóuborka
2 paradicsom
1 pritaminpaprika
2 sárgarépa
1 fej lila hagyma
1 jégsaláta
2 kis pohár (175 g) joghurt
2 gerezd fokhagyma
só, bors

 Elkészítése:
A húst előző este csíkokra darabolom, kevés olívaolajban elkeverek 2 ek. gyros fűszersót és ebbe a húsokat beleforgatom. Egy éjszakára hűtőbe rakom pácolódni. 
Másnap a vöröshagymát megtisztítom, feldarabolom és kevés olajban a hússal együtt odateszem pirítani. Majd kicsi víz hozzáadásával fedő alatt párolom, majd fedőt levéve addig pirítom, amíg levét elveszíti. Ez kb. 15-20 perc.
 Közben az uborkát megpucolom, almareszelőn lereszelem, lesózom és félrerakom. A többi zöldségféléket is megtisztítom, kockákra darabolom. A salátát kézzel tépkedem szét.
Amikor az uborka levet engedett jól kifacsarom és az öntettel összekeverem. 
Öntet: joghurtba a megpucolt fokhagyma gerezdeket belereszelem, sózom, borsozom.
Végül én az összes salátának valót összekeverem az uborka salival. 
Lehet hozzá krumplit sütni na és pitát.


PITA tészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt (graham liszt)
3 dl langyos víz
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 ek. olívaolaj

Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízben a cukor hozzáadásával felfuttatom. Hozzáadom a lisztet, sót, olajat és összedagasztom. Kissé lágyabb tésztát kapok, melyet meleg helyen duplájára kelesztek. 
Ezután 8 darabba vágom, ezeket lisztes kézzel gömbölyítem majd hagyom pihenni 5-10 percet. Kerek vagy ovális formákat nyújtok belőlük kb. 03,-0,5 cm vastagokat. Így is hagyom még kelni 20-30 percig. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítem. A sütő rácsán sütöm meg, egyszerre 2-3 db-t tudok betenni. Elég 5-6 percig sütni. Ha kisült tálra lakom egymás tetejére és konyharuhával letakarom. Tálalásnál a szépen felfúvódott piták egyik oldalát felvágom és megtöltöm hússal, salátával.


Megjegyzések

  1. Mi is nagyon szeretjük a gyrost. :)) Limara pitája remek, ha nem vesszük, akkor én is az ő receptjét használom. :)

    VálaszTörlés
  2. Imádjuk, gyakori asztali vendégünk. Viszont idáig mindig vettem a pitát. Lehet hogy készíteni kéne.

    Nagyon jól néz ki :)

    VálaszTörlés
  3. Egycsipet, tényleg nagyon finom a pitába töltött gyros! Azt hiszem én is most már többször fogom készíteni.

    Bianka ajánlom Limara receptjét, nekem nagyon bevált:-)

    VálaszTörlés
  4. Az egyik kedvenc ételem, de még sosem készítettem el itthon.
    Talán most én is belevágok, koszi a receptet!

    VálaszTörlés
  5. Szemirámisz szívesen, tényleg egyszerű az elkészítése. A pitát sem nehéz, csak egy kicsit hosszadalmasabb.

    Ottis mindennap látogatlak és szavazok!

    VálaszTörlés
  6. Fogmosás után, lefekvés előtt ilyen recepteket nézegetni nem túl bölcs dolog a részemről. Egyébként simán meg tudnék enni egy adaggal. Pitát nem sűrűn készítek, de jó, hogy eszembe juttattad, a gyermekem biztosan örülni fog neki.

    VálaszTörlés
  7. Thrini én is már annyiszor megfogadtam, hogyha nem akarok vacsorázni nem nézegetek recepteket.
    De hát mi ezt hogy bírnánk ki? Sehogy.
    Úgyhogy marad a nézegetés és a vacsora.

    VálaszTörlés
  8. Nekünk is nagy kedvenc! Annyira gusztán tálaltad, mint mindig!!!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Andi!
    Azt hiszem most már nekem is sűrűn el kell készítenem:-)

    VálaszTörlés
  10. Nekem is itt lenne az ideje, már egy ideje csöpög utána a nyálunk:)
    Szombaton Tortillát készítettem, aminek az alap tésztája hasonlít erre...:) lehet bepróbálkozom legközelebb egy pita tésztával:)
    Üdv:
    diana:)

    VálaszTörlés
  11. Diana érdemes kipróbálnod, szerintem nagyon finom!!!
    Örülök, hogy a rendszeres olvasónk lettél!:-))
    Nagyon jó a regényed, most már én is megyek hozzád mindig olvasni.:D

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen:)gyere bátran:)
    Én is itt leszek és kínozlak a kommentjeimmel:)

    VálaszTörlés
  13. Nekem nagyon is jól esik, ha valaki jön és kommentel, tehát gyere nyugodtan és kínozzál!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta