Vendégváró vajas kifli
Szomszédasszonyomtól kaptam ezt a nagyon finom, könnyű sós kifli receptet. Melegen a legjobb, de másnapra is még puha, omlós marad. Vendégvárásnál nagyon jó vacsora előtti nassolni való, sörkorcsolya, vagy akár húsvétra is tudom ajánlani. Tojás nélkül készül, tehát bátran fogyaszthatják a tojásra allergiások is. Egyedül a tetejét kenem meg tojássárgájával, de ez esetleg el is maradhat. Hozzávalók: 1 kg liszt 6 dl tej 5 dkg élesztő 1 tk cukor 2 csapott ek só 2 dl étolaj 15-20 dkg vaj vagy margarin a feltekerésnél tetejére: 1 tojás szezámmag, szemes köménymag Elkészítése: A tejet meglangyosítom. Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatom. A lisztet, sót, maradék tejet, olajat és a felfuttatott élesztőt jól összedolgozom, kidagasztom. Ezt a műveletet lehet kenyérsütőben is végeztetni, nekem sajnos nincs így magad uram, ha szolgád nincs. 10-15 perc dagasztás után a tésztát meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára keleszte