Bejegyzések

Vendégváró vajas kifli

Kép
Szomszédasszonyomtól kaptam ezt a nagyon finom, könnyű sós kifli receptet. Melegen a legjobb, de másnapra is még puha, omlós marad. Vendégvárásnál nagyon jó vacsora előtti nassolni való, sörkorcsolya, vagy akár húsvétra is tudom ajánlani. Tojás nélkül készül, tehát bátran fogyaszthatják a tojásra allergiások is. Egyedül a tetejét kenem meg tojássárgájával, de ez esetleg el is maradhat.  Hozzávalók: 1  kg liszt 6 dl tej 5 dkg élesztő 1 tk cukor 2 csapott ek só  2 dl étolaj 15-20 dkg vaj vagy margarin a feltekerésnél tetejére: 1 tojás szezámmag, szemes köménymag Elkészítése: A tejet meglangyosítom. Az élesztőt  a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatom.  A lisztet, sót, maradék  tejet, olajat és a felfuttatott élesztőt jól összedolgozom, kidagasztom. Ezt a műveletet lehet kenyérsütőben is végeztetni, nekem sajnos nincs így magad uram, ha szolgád nincs. 10-15 perc dagasztás után a tésztát meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára keleszte

Mutasd a konyhád

Kép
Sajnos mostanában nem sok időm van készíteni, posztolni, ezért van, hogy ritkábban jelentkezem. Mivel vendéglátással foglalkozom a jó idő érkeztével a tennivalók is megszaporodtak. De azért a szokott helyekre be-benézek és nagyon örülök, hogy minket sem hagytok ki a játékokból. A következő játékra Gizi kért fel: mutasd meg a kedvenc sarkod, vagy tárgyaid a konyhából. Nekem a legkedvesebb darabom a gáztűzhelyem. Nagyon jó a sütője (legalábbis az előzőhöz képest), azóta sokkal jobban szeretek sütni, mert az eredmény mindig jó. Másik kedvencem az ebédlőasztal, amelyet jó nagyra ki lehet nyitni. Mivel vasárnaponként együtt ebédel a nagy család (most már 10-en vagyunk), kell a hely, a nagy asztal. Szeretem a meleg, napsütötte színeket, azt hiszem ez látszik is a képeken. Anikót is megkértem fotózza le kedvencét konyhájában. Az ő kedvence a mosogató fölött látható gomba, amit szinte elsőként vásároltak meg új konyhájukba. Azok, akiket én is meghívok egy kis játékra, persze csak ha

Tejszínhabos gyümölcstorta

Kép
Ez a torta is Nagyapám szülinapjára készült. Mivel nagy a család úgy döntöttem sütök még egy tortát, biztos elég legyen. Volt otthon banánom, narancsom, meggy befőttem így lett egy gyümölcstorta is. Hozzávalók: 2 tojás 10 dkg cukor 2 ek olaj 12 dkg liszt 1 kiskanál szódabikarbóna 4 ek víz krémhez 2 dl tejszín (hulala) 3 dl tej 1 csomag főzés nélküli vanília pudingpor 1 banán, 1-2 narancs, pár szem meggy befőtt 25 g zselatin 2 dl meggybefőtt lé 1 tk cukor Elkészítése: A tojások sárgáját 2 ek vízzel és a cukorral habosra kikeverem. Szép óvatosan az olajat is hozzácsepegtetem. A tojásfehérjét kemény habnak felverem és 2 ek vizet keverek hozzá. Majd a sárgájához felváltva hozzáadogatom a szódabikarbónás lisztet és a tojásfehérjét. Kimargarinozott sütőformában, közép meleg sütőben aranysárgára sütöm. Közben elkészítem hozzá a krémet: A vanília pudingot 3 dl tejben 3 percig keverem. Felverem a lehűtött tejszínt is. A kettőt óvatosan összevegyítem. Mikor a tortám már kihűl r

Meggyes tejszínkrémes torta

Kép
Nagyapámnak a napokban volt a 79. szülinapja. A szülinapi tortáját Mamám elképzelése alapján készítettem el. Tavaly is ilyen készült akkor is nagyon finom lett, de az idei is jól sikerült. Utólag látom díszíthettem volna még  tejszínhab rózsákkal, legközelebb így fogom. Hozzávalók a tésztához: 4 tojás 20 dkg cukor 20 dkg liszt 8 ek víz 1 tk szódabikarbóna Hozzávalók a krémhez: 7 dl tej 2 csomag tejszínes pudingpor 15 dkg porcukor 20 dkg margarin 1 üveg meggybefőtt Elkészítése: A hozzávalókból vizes piskótát sütök a már jól bevált módszerrel 26 cm-es átmérőjű tortaformában.   Közben a krémet is elkészítem: a tejben megfőzöm a pudingot, majd mikor kihűlt hozzákeverem a porcukorral habosra kikevert margarint.   Mikor a tészta kihűlt 3 részre vágom és megkenem a krémmel és mindegyik réteg tetejére arányosan rápakolgatom a meggyet. Pár szemet meghagyok a szebbjéből a tetejére díszítésnek.   8 ek cukrot karamellizálok. Zsírpapírra kiöntöm és megvárom, hogy megszilárduljon. M

Kekszes finomságok gyerekeknek

Kép
Kekszes sünik   A nagyfiúnak mostanában volt a szülinapja. Rendeztünk neki egy zsúrt, ahova elhívta az osztálytársait. A program lovaskocsikázás volt. A gyerekek mind nagyon élvezték. Utána megvendégeltük őket. Többek között az alábbi kekszes finomságokat készítettük el még előző este. A család apraja nagyja részt vett a gyártásban . @ndre@-tól való a következő nagyon kis bájos édesség! Köszönöm neki, mert nagy sikert aratott, de nem csak a gyerekek, hanem a szülők körében is. Hozzávalók 25 dkg darált keksz 5 dkg olvasztott margarin 5 dkg porcukor rumaroma 2 ek kakaópor annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen olvasztott csoki a hát bevonásához francia drazsé mandulahasáb Elkészítés e: A hozzávalókat összekeverem, majd megformázom süninek. A háta részét olvasztott csokiba forgatom. Majd a mandulahasábokkal és a francia drazséval díszítem. Banános piskótatallér   Ez a süti a nagyfiam kedvence, már többször elkészítettük. Olikám egyszer a Hal a tortánban

Almás rétes (húzott rétes)

Kép
Az új süteményes könyvemben találtam ezt a receptet. Mivel még sosem készítettem húzott rétest, gondoltam megpróbálkozom vele. A könyv azt írja, ha véletlen nem sikerül elsőre, akkor se adjuk fel, majd sikerül másodszorra vagy harmadszorra. Hát ennek tudatában hozzáfogtam és már elsőre is elég jól sikerült. Azt hittem sokkal nehezebb, macerásabb lesz elkészíteni, de kellemesen csalódtam. Jó kis csülkös bableves után kitűnő második félének bizonyult.  Vendégváró süteménynek is nagyon megfelel, mert többféle töltelékkel készíthetjük, így mindenki találhat magának megfelelőt. Nagyon finom még a kapros túrós, mákos, diós, szilvás illetve meggyes rétes, de készíthetjük sós - húsos, zöldséges - töltelékkel is. Hozzávalók: 1 rúd tésztához 30 dkg liszt 1 dl víz csipet só 1 tojás 3 ek. olaj töltelékhez: 7 dkg olvasztott vaj kevés zsemlemorzsa 1 kg reszelt alma cukor, fahéj Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrok. Jó alaposan kidolgozom, hogy rugalmas lágy

Chilis bab (Chill con carne)

Kép
Nagylányom kedvence a chilis bab. Eddig mindig a boltban kapható mexikói chilis bab alapporral készítettem, de a minap egy szakácskönyvben találtam nagyon jó kis receptet rá. Annyit változtattam rajta, hogy nem darált húsból (mivel nem volt itthon), hanem sertéscombból készítettem el. Hozzávalók: 50 dkg sertéshús (vagy darált hús) 5 dkg vaj 10 dkg füstölt szalonna 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 fehérpaprika 4 db paradicsom  2 ek ketchup 1 konzerv vörös kidney bab 1 konzerv chilis bab 1 konzerv csemegekukorica 1 ek törött paprika  1 tk őrölt chili fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó, római kömény, kakukkfű Elkészítése: A felolvasztott vajon a kis kockára vágott szalonnát és hagymát aranysárgára pirítom. A húst kockákra vágom és azt is hozzáteszem, egyenletes keverés közben megpirítom.  Hozzáadom az apró kockára darabolt paprikát, paradicsomot. Megszórom sóval, borssal, fűszerekkel, hozzáadom a törött paprikát, chilit, ketchu

Szülinapra: Vakondtúrás torta

Kép
Unokahúgom nagyobbik fia most ünnepelte a szülinapját. Régebben emlegette, hogy ő vakondtúrás tortát szeretne. Idáig nem sok tortát sütöttem, de mivel ezt nem olyan bonyolultnak találtam, úgy döntöttem, hogy vállalkozok rá. Nagyon szépek a marcipános vagy fondantos torták, de ahhoz azért több gyakorlat kell, így azt elvetettem és lett helyette ez. Tényleg nem nehéz elkészíteni és nagyon nagyon finom. Vakondok helyett csak egy süni ült fel a túrás közepére, mert azt kaptam. Hozzávalók: 7 tojás 6 ek cukor 6 púpos ek liszt 3 ek kakaópor 1 sütőpor 1 dl olaj Krémhez: 3 banán 5 dl hulala tejszín 5 dl tej 1 cs főzés nélküli vaníliás pudingpor csokoládé reszelék Elkészítése: A tojásfehérjét felverem kemény habnak. A tojássárgáját habosra kikeverem a cukorral, majd óvatosan állandó keverés mellett hozzáöntöm az olajat. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összekeverem. Végül a tojássárgájához felváltva hozzákeverem a lisztet és a tojásfehé

Kérdések és válaszok

Bianka és Gizi kért fel, hogy az alábbi kérdésekre válaszoljak: 1. Mi lenne, ha nyernék a lottón... Nem lottózom, tehát ilyen "veszély" nem fenyeget. De azért én is végig gondoltam, mire költeném, ha egy nagy összeghez jutnék. Először is szűkebb családomat és kedves ismerőseimet segíteném, utána adományoznék a beteg és rászoruló gyerekek megsegítésére. Esetleg ingatlanba fektetném illetve hagynék a bankban is a jövőre gondolva. 2. Rossz szokásom... Imádom az édességet, mindegy milyen formában: csokoládé, sütemény, desszert jöhet. 3. Koffein... Reggel és délben fél adag tejszínhabos kávé. 4. Színeim... Kedvencem a fekete, piros, fehér és a terrakotta. 5. Mi van most rajtam... Farmernadrág, fekete pulcsi, piros kardigán és fekete bokacsizma. 6. Háziállat... Bogyó puli kutyánk és Kacér a kedves kanca lovunk. 7. 10 év múlva hol látom magam... Remélem a konyhámban, amint az unokák körbevesznek sütés-főzés közben. 8. Legutóbbi nagyo

Almás piskóta tejszínhabbal

Kép
Anikó szülinapjára készítette el ezt az egyszerű, de mégis nagyon finom kis süteményt. Az alapötlet Anitól származik, nála látta meg először. Tényleg nem kell neki nagy előkészület, ha van otthon tojás, alma és hullala tejszín gyorsan elkészíthető finomság. A napokban családom is édességre éhezett, hát gyorsan én is megsütöttem.  Hozzávalók a piskótához: 10 tojás 10 púpos ek liszt 1 sütőpor 10 ek cukor hozzávalók a töltelékhez: 4- 5 db alma 5 dkg porcukor (ízlés szerint) 1 tk fahéj tetejére:  5 dl hulala tejszín táblás csoki Elkészítése:  Tulajdonképpen piskótát készítek 10 tojásból. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral mixerrel habosra kikevertetem. A tojásfehérjét egy csipet sóval jó keményre felverem. A kikevert sárgájához hozzákeverem az előzőleg sütőporral elvegyített lisztet és óvatosan kevergetve hozzáadom a tojásfehérje habot.  Mikor kész közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és erre rakom az elkészített almát.

Ananászos currys sertésragu

Kép
Változatosság kedvéért most megpróbálkoztam egy indiai étel elkészítésével. Kicsit azt hiszem nekünk szokatlan ízhatású ez az édes- savanyú mártással készített étel, de kifejezetten finom. Hozzávalók:  60 dkg karaj (vagy csirkehús)  1 ananász konzerv  1 tojássárgája  1/2 citrom leve  2 evőkanál liszt 3 evőkanál olaj  1 fej vöröshagyma 1 kis doboz paradicsompüré  1 mokkás kanál curry por  só, őrölt bors ízlés szerint Elkészítése: A lisztet, tojássárgáját, citromlét, sót, 3 ek. ananászlét összekeverem és ebbe belerakom a a felcsíkozott húst. Jól megforgatom benne, és legalább félórára félreteszem. Közben a vöröshagymát megtisztítom és apróra darabolom, majd kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a mártásos husit, ízlés szerint sózom, borsozom és jól átsütöm.  Ha kész tűzállótálba szedem. A visszamaradt levébe beleteszem a curry port, a paradicsompürét és a leszűrt ananász kockákat. Ezt is mártás sűrűségűre hígítom az ananászlével, összeforralom és a húsra

Sárgarépa krémleves "margarétával"

Kép
Lizától születésnapomra szakácskönyvet kaptam többek között. Ebből lestem ki ezt a nagyon finom levest. A tányér amibe szervírozva van a férjem és a fiúk ajándéka. A díszítés a férjem keze nyomát dicséri. Hát gyakrabban is belátogathatna a konyhába! Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1/2 kg sárgarépa 1 ek olaj 2 húsleves kocka 1 dl tejszín 5 ek lisztből rántás bors Díszítés : felkarikázott répa újhagyma Elkészítés: A megtisztított hagymát apróra vágom. A megpucolt sárgarépát felkarikázom. Majd ezeket forró olajon megdinsztelem. Felöntöm 3 dl vízzel és hozzáadom a húsleves kockát és 5 percig főzöm. A megpuhult répát szitán áttöröm, majd felöntöm 1,2 dl hideg vízzel, hozzáadom a tejszínt is. Az egészet felfőzöm. 5 ek lisztből rántást készítek, amit hozzáöntök a leveshez állandó kevergetés mellett. Borssal ízesítem. Só már csak nagyon kevés kell bele, ízlés szerint. Végül a díszítést is elkészítem: A répakarikának a közepét kiveszem. Ez lesz a margarétám közepe. A szi

Blogok mögötti emberek, akik belecsöppentek életünkbe

Kép
Gabriellától kaptuk ezt a nagyon kedves díjat. Igazán köszönjük, hogy gondolt ránk még a nagyon kellemes elfoglaltsága közben is (kicsi lánya most kb. 2 hónapos).  Ő is, mint a többi rendszeresen látogatott blogtársam bizony életem, életünk igen fontos része lett, hiszen mindennap alig várjuk, hogy bekukkanthassunk  "konyhájukba".  Mivel ezt a díjat látom, már nagyon sokan megkapták, így én név szerint nem küldöm tovább, hanem mindenkinek szeretettel ajánlom, aki bennünket látogat és azoknak is akikhez mi nézünk be nap mint nap.

Almás-fahéjas rózsák

Kép
Ezt a különlegességet Judithnál láttam meg és egyből beleszerettem. Csodálatosan néznek ki, és az íze is isteni. Szerintem legközelebb dupla adagot készítek belőle. Frissen  nagyon finom, de biztosan jó hidegen is, csak ezt már nem érték meg. Ebből az adagból nekem 12 db almarózsa lett. Fázisfotókat  itt láthattok a készítésről. Hozzávalók: 1 cs leveles tészta 3-4 alma 6 ek cukor 2 tk őrölt fahéj fél citrom csipet szerecsendió Elkészítése: Az almákat jól megmosom, félbevágom, magházát kivágom és jó vékonyra elszeletelem. 2-3 dl vizet felteszek 3 ek cukorral, 1 tk fahéjjal és 2 ek citromlével  és mikor forr az almaszeleteket belerakom. Csak addig hagyom benne, hogy könnyen lehessen hajlítani (kb. 2 perc), szűrőkanállal kiszedem és papírtörlőre rakom, hogy jól leitatódjon. A tésztát vékonyra nyújtom és derelyevágóval  2-3 cm csíkokra vágom. Megszórom fahéj, cukor, szerecsendió és reszelt citromhéj keverékével és ezt is még belehengergetem a tésztá

Csokipudingos derelye

Kép
Jucynál láttam a recept eredeti változatát. Nagyon ötletesnek találtam, ezért némi változtatással én is elkészítettem. Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 tojás 2 dl víz csipet só töltelékhez 7 dl tej 2 cs csokoládé puding 5 ek cukor pirított prézli vagy darált mák Elkészítés: Lisztből, tojásból, vízből csipet sóval tésztát gyúrok. 2 cipót formálok belőle és félre teszem pihenni. Közben megfőzöm a pudingot. A cipókat vékonyra kinyújtom és a kihűlt pudingból kis kupacokat pakolok a tészta egyik felére. Mikor ezzel megvagyok a kis kupacokat körberajzolom vizes ecsettel és a tészta másik felét ráhajtom. Kézzel megnyomkodom és derelyevágóval kockára kidarabolom. Forrásba lévő sós vízben kifőzöm. Pirított zsemlemorzsába vagy darált mákba megforgatva tálalom. Porcukorral megszórom. A zsemlemorzsás finomabb, mert annál jobban érvényesült a csokipuding íze.